water lime

Ενυδάτωση: Το must του καλοκαιριού!

Πόσες φορές δεν έχετε ακούσει πωςη σωστή ενυδάτωση είναι το παν για την υγεία μας και πως πρέπεικαθημερινά να καταναλώνουμε γύρω στα 2 λίτρα νερό, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες; Στην πραγματικότητα, ενώ οι περισσότεροι γνωρίζουν την ανάγκη της καλής ενυδάτωσης, αντιμετωπίζουν δυσκολία στο να καταναλώνουν υγρά και νερό καταλήγοντας σε ήπια ως μέτρια αφυδάτωση, χωρίς να το γνωρίζουν. Βρείτε παρακάτω πως να πετύχετε την επαρκή σας ενυδάτωση ακόμα και το καλοκαίρι, χωρίς κόπο, ακολουθώντας 8 + 1 διατροφικές συμβουλές.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε τελικά;   Η ημερήσια συνιστώμενη ποσότητα υγρών για τους ενήλικες είναι 8-10 ποτήρια, εκ των οποίων 6-8 θα πρέπει να είναι νερό. Την περίοδο τουκαλοκαιριού, λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας και της έντονης εφίδρωσης, οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες και οι ανάγκες μας σε ενυδάτωση μεγαλώνουν.

Διατρέχουμε κίνδυνο αν δεν καταναλώνουμε επαρκή ποσότητα υγρών;    Κατά τη διάρκεια της ημέρας, όπως προαναφέραμε, συχνά παραλείπουμε να καταναλώσουμε νερό. Έτσι, τα επίπεδα υγρών μας είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στον οργανισμό μας. Η σωστή ενυδάτωση δεν περιορίζεται στο να αποφύγουμε τη θερμοπληξία το καλοκαίρι. Η επαρκής ενυδάτωσημπορεί να ενισχύσει τη  μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων. Ακόμη και μια ήπια αφυδάτωση της τάξης του 3% μπορεί να αλλοιώσει τις νοητικές μας λειτουργίες. Επιπλέον, η σωστή ενυδάτωση προστατεύει την υγεία του δέρματος, βοηθά στο να απομακρυνθούν τα άχρηστα παραπροϊόντα τουμεταβολισμού (τοξίνες) και ρυθμίζει τη λειτουργία του
εντέρου.

8+1 Διατροφικές Συμβουλές να καταφέρετε επαρκή ενυδάτωση τους καλοκαιρινούς μήνες

1. Προσπαθήστε να έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκαλάκι νερό, όπου κι αν βρίσκεστε: στο γραφείο, στο γυμναστήριο, στη βόλτα.

2. Ξεκινήστε την ημέρα σας με ένα ποτήρι νερό και φροντίστε 30’ πριν το κάθε γεύμα σας να πίνετε ένα ποτήρι νερό.

3. Δεν χρειάζεται να πίνετε μόνο νερό για να καλύψετε τις ανάγκες σας για ενυδάτωση. Άλλες καλές πηγές υγρών είναι οι χυμοί φρούτων, τα smoothie, το γάλα, το τσάι, οι κρύες σούπες, καθώς και οι τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά.

4. Να θυμάστε τον κανόνα των 8 ποτηριών νερό. Είναι ένα καλό ξεκίνημα για κάθε ηλικιακή ομάδα, ωστόσο κάθε άνθρωπος, ανάλογα με το στάδιο ζωής στο οποίο βρίσκεται, παρουσιάζει διαφορετικές ανάγκες.

5. Αποφύγετε την κατανάλωση υγρών που περιέχουν ζάχαρη. Ενώ μπορείτε να προσλάβετε ικανοποιητικά ποσοστά υγρών και νερού από την κατανάλωση αναψυκτικών ή άλλων ζαχαρούχων ποτών, μαζί με αυτά λαμβάνετε και πολλές θερμίδες. Προσπαθήστε να επιλέγετε νερό.

6. Πιείτε ένα ποτήρι νερό, αντί να παραγγείλετε άλλο ένα ποτό. Το αλκοόλ σε συνδυασμό με τη ζέστη του καλοκαιριού αφυδατώνει τον οργανισμό μας.

7. Βάλτε γεύση στο νερό σας με φρέσκα φρούτα και βότανα. Είναι μια τάση των τελευταίων χρόνων. Σε μια κανάτα προσθέστε νερό, παγάκια, κομμένα φρούτα και φρέσκα μυρωδικά της αρεσκείας σας και αφήστε στο ψυγείο για όλο το βράδυ.

Προτάσεις για νερό με αρώματα από φρούτα και μυρωδικά:
• Νερό με φράουλα σε φέτες με λίγα φύλλα μέντας
• Νερό με πορτοκάλι και γκρέιπφρουτ σε φέτες
• Νερό με αγγούρι σε φέτες, λίγα φύλλα δυόσμου και λίγες
φέτες lime
• Νερό με φρούτα του δάσους

8. Αν ασκείστε έντονα ακόμη και το καλοκαίρι, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα αθλητικό ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες για να αποκαταστήσετε άμεσα αυτά που χάνετε κατά την εφίδρωση. Επιλέξτε κάποιο με μέτρια περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

9. Κάντε την τεχνολογία σύμμαχό σας σε αυτή την προσπάθεια και βάλτε υπενθυμίσεις για να πίνετε νερό στο κινητό σας ή στο έξυπνο ρολόι σας.