couple-doing-balance-exercise-beach_23-2147642549

Eνισχύστε την άμυνά σας με πολυβιταμίνες

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι ιδανικά για ενήλικες που δεν τρέφονται σωστά, έχουν αυξημένες ανάγκες και χρειάζονται άμεση πνευματική και σωματική τόνωση. Επιπλέον, ενδείκνυνται σε ηλικιωμένα άτομα ή σε περιπτώσεις εξάντλησης του οργανισμού λόγω κακής σίτισης, έντονης δραστηριότητας, έντονης πνευματικής κόπωσης, ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης.

FORTIUS-MEN-WOMEN

Η πτώση της θερμοκρασίας, τα πρώτα κρυολογήματα, αλλά και η γενικευμένη ατονία, είναι οι λόγοι που οδηγούν αυτήν την εποχή τα βήματά μας στο φαρμακείο, προς αναζήτηση ενός συμπληρώματος διατροφής, που θα ενισχύσει την άμυνά μας. Σε αυτήν την προσπάθεια, τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής έρχονται να μας προσφέρουν τη στήριξη και την προστασία που έχουμε ανάγκη.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί ζωής, η ανεπαρκής ποιότητα διατροφής, οι ιδιαίτερες ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες, η επίπονη εργασία, περίοδοι ασθένειας κ.ά. μπορούν να επηρέασουν τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Την ίδια ώρα, η ανάγκη για καλύτερη ποιότητα ζωής και υγεία οδηγεί στην πρόσληψη συμπληρωμάτων διατροφής. Ο σκοπός των πολυβιταμινούχων σκευασμάτων είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και επομένως δεν καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.

Η λέξη «βιταμίνη» προέρχεται από τη λατινική λέξη «vita», που σημαίνει ζωή, και τη λέξη «αµίνη», αφού η πρώτη που ανακαλύφθηκε περιείχε άζωτο. Πρόκειται για οργανικές ουσίες οι οποίες βρίσκονται σε μικρές ποσότητες στα τρόφιμα. Είναι απαραίτητες στον άνθρωπο για τη φυσιολογική σωματική, ψυχική ανάπτυξη και αναπαραγωγή, δεδομένου ότι το σώμα είτε δεν µπορεί να τις συνθέσει είτε τις συνθέτει σε ανεπαρκείς ποσότητες και υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Συμπλήρωμα πολυβιταμίνης θεωρείται ένα σκεύασμα που περιέχει πολλές βιταμίνες σε συνέργεια μεταξύ τους, ενσωματωμένες σε διάφορες μορφές εξωτερικής λήψης από το στόμα, όπως ταμπλέτα, φυτοκάψουλα, αναβράζουσα και υγρή μορφή. Το συμπλήρωμα διατροφής, είτε ως μοναδικό θρεπτικό συστατικό είτε με τη συνέργεια κι άλλων ουσιών, συμπληρώνει τη διατροφή όταν αυτή δεν επαρκεί. Η αλληλεπίδραση βιταμινών και μετάλλων μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη των ελλείψεων που προκύπτουν από τη διατροφή, στη μείωση της κούρασης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ταυτόχρονα συνεισφέρει στη διατήρηση υγιούς δέρματος, αλλά και στην καλή κατάσταση των οστών, δοντιών, μαλλιών και νυχιών. Επιπρόσθετα, η παρουσία λουτεΐνης σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και την καλή ανοσοποιητική λειτουργία.

Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορούν να αποτελέσουν μία σημαντική βοήθεια για την επίτευξη ή τη διατήρηση της καλής κατάστασης του ανοσοποιητικού. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα είναι ιδανικά για ενήλικες που δεν τρέφονται σωστά, έχουν αυξημένες ανάγκες και χρειάζονται άμεση πνευματική και σωματική τόνωση. Επιπλέον, ενδείκνυνται σε ηλικιωμένα άτομα ή σε περιπτώσεις εξάντλησης του οργανισμού λόγω κακής σίτισης, έντονης δραστηριότητας, έντονης πνευματικής κόπωσης, ασθένειας ή χειρουργικής επέμβασης.

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Current Therapeutic Research, Clinical and Experimental έδειξε μεταβολή στη ζωτικότητα και στη διάθεση στα άτομα που έπαιρναν καθημερινά ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα για 12 συνεχείς εβδομάδες, ενώ μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Gerontology and Geriatrics έδειξε βελτίωση στην ανοσοποιητική λειτουργία σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών. Δύο ανεξάρτητες μεταξύ τους μελέτες που ακολούθησαν την επόμενη χρονιά εντόπισαν βελτίωση της ποιότητας ζωής και μείωση του ψυχικού και σωματικού στρες των ατόμων που έκαναν χρήση πολυβιταμινούχου συμπληρώματος (Μarasco et al., 2014, και Le Gal et al., 2016).

Τα συμπεράσματα αυτά επιβεβαιώθηκαν και από νεότερη μελέτη (Usser & Swann, 2008), στην οποία παρατηρήθηκε σαφέστατη βελτίωση της ποιότητας ζωής των εθελοντών που κατανάλωναν συμπλήρωμα πολυβιταμινών. Εξαιρετικά ήταν τα αποτελέσματα και στην περίπτωση της αντιμετώπισης του Συνδρόμου Χρόνιας Κόπωσης, όπως υπογραμμίζουν ο Le Gal και οι συνεργάτες του (2016). Επιπρόσθετα, πληθώρα μελετών έχει δείξει ότι η προσθήκη ω-3 λιπαρών σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα προστατεύει συνολικά και βελτιώνει τις ανοσοποιητικές λειτουργίες.

Τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα βοηθούν στη βελτίωση των ανοσοποιητικών λειτουργιών διότι περιέχουν ένα σύνολο βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνη C, Ε, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, β-καροτένιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, με αποτέλεσμα να συμβάλουν στην προστασία και κατά των αυτοάνοσων διαταραχών.

Από τα μεμονωμένα συμπληρώματα είναι πολύ σημαντικά εκείνα που περιέχουν βιταμίνη D. Η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και βεβαίως ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ατόμων παρουσιάζει σημαντική έλλειψη.

Επομένως, η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D είναι ιδιαίτερα σημαντική για την προστασία κατά των αυτοάνοσων νοσημάτων και του καρκίνου. Σε πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη D, αν ληφθεί για τουλάχιστον τρία χρόνια, θα μπορούσε να βοηθήσει τα άτομα με καρκίνο να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές εξέτασαν πληθυσμό περίπου 80.000 ατόμων με καρκίνο με μέσο όρο ηλικίας 68 ετών, αναλύοντας 10 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες. Διαπίστωσαν ότι η συμπληρωματική χορήγηση βιταμίνης D συσχετίστηκε με σημαντική μείωση θανάτου λόγω καρκίνου. Οι ερευνητές υποστήριξαν ότι όσοι χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα βιταμίνης D για τουλάχιστον τρία χρόνια είχαν 13% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από όλους τους τύπους καρκίνου σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου (ομάδα που δεν έλαβε βιταμίνη D).

Τα συμπληρώματα διατροφής και τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα είναι ασφαλή, υπό την προϋπόθεση ότι δεν περιέχουν πολύ υψηλές δόσεις μικροθρεπτικών συστατικών. Επιπλέον, είναι σημαντικό η σύστασή τους να γίνεται από αρμόδια καταρτισμένους επαγγελματίες υγείας και όταν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου δεν καλύπτουν την απαραίτητη δοσολογία σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.