Τα top συστατικά περιποίησης για το Φθινόπωρο

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Τα top συστατικά περιποίησης για το Φθινόπωρο
Ομορφιά Μουσάτου

Το φθινόπωρο είναι η εποχή του χρόνου που σηματοδοτεί αλλαγές και ανασυγκρότηση. Καθώς το καλοκαίρι με την έντονη ηλιοφάνεια μας εγκαταλείπει, και το μαύρισμα φεύγει, παρατηρούμε τα σημάδια εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο, της θερμότητας και του θαλασσινού νερού στο δέρμα μας.

Η έκθεση στην έντονη υπεριώδη ακτινοβολία, σε συνδυασμό με το θαλασσινό νερό και την εφίδρωση, καταπονεί το δέρμα μας, με αποτέλεσμα στις αρχές του φθινοπώρου η επιδερμίδα μας να εμφανίζεται αφυδατωμένη, τραχιά, θαμπή. Επιπλέον, στις γυναίκες μετά τα 30 μπορεί να εμφανιστούν μετά το καλοκαίρι αντιαισθητικές υπερμελαχρώσεις (πανάδες, μέλασμα).

Συνεπώς, η ανάγκη για ενυδάτωση, ανάπλαση και ανανέωση είναι επιτακτική για το δέρμα του προσώπου και του σώματος μετά το καλοκαίρι. Μπορεί μάλιστα να παρατηρήσουμε ότι τα καλλυντικά που συνήθως χρησιμοποιούμε δεν επαρκούν για να το φροντίσουν αποτελεσματικά.

Ποια είναι τα κυριότερα συστατικά που θα πρέπει να περιλαμβάνονται στην καθημερινή μας φροντίδα αυτή την απαιτητική περίοδο;

  • Υαλουρονικό οξύ: Είναι συστατικό γνωστό για την ικανότητά του να συγκρατεί νερό, συντελώντας στην αποτελεσματική ενυδάτωση του δέρματος. Ανάλογα με τη χημική δομή του, όταν είναι μικρό μόριο διεισδύει από τους πόρους της επιδερμίδας και ενισχύει την υγρασία της. Έτσι το μικρομοριακό υαλουρονικό οξύ περιλαμβάνεται σε κρέμες, ορούς, ακόμα και αντιηλιακά, ενώ έχει και αντιγηραντικές ιδιότητες, δημιουργώντας ιδανικό περιβάλλον για την ανάπλαση των κυττάρων.

Σε μορφές μεγαλύτερου μορίου, χρησιμοποιείται με ενέσιμο τρόπο στα δερματολογικά ιατρεία, σε θεραπείες όπως η μεσοθεραπεία, όπου συνδυάζεται ιδανικά με βιταμίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες για πιο άμεση και στοχευμένη δράση.

Το υαλουρονικο οξύ (διαφορετικό από αυτό των καλλυντικών και της μεσοθεραπείας) υπάρχει επίσης ως εμφύτευμα σε ενέσιμες θεραπείες για την αποκατάσταση της ογκομετρικης γήρανσης (χαλάρωση), για τη διόρθωση ρυτίδων, για τη βελτίωση των μαύρων κύκλων, του σχήματος των χειλιών και των ζυγωματικών.

  • Α-υδροξυοξέα: Πρόκειται για ουσίες με ενυδατική και απολεπιστική δράση, οι οποίες χρησιμοποιούνται τόσο στα καλλυντικά όσο και στα peelings στο δερματολογικό ιατρείο. Κύριος εκπρόσωπός τους είναι το γλυκολικό οξύ (γνωστό από τα peelings οξέων φρούτων), ενώ στην ίδια κατηγορία ανήκουν το γαλακτικό, το κιτρικό και το μανδελικό οξύ. Σε μικρές συγκεντρώσεις δρουν σαν ενυδατικές ουσίες, ενώ σε μεγαλύτερες προκαλούν απολέπιση. Στα καλλυντικά υπάρχουν σε μικρότερες συγκεντρώσεις σε σχέση με τα δερματολογικά peelings. Προκαλώντας μικροαπολέπιση, διορθώνουν το τραχύ, κουρασμένο και θαμπό δέρμα δίνοντας λάμψη, ομοιοχρωμία και φωτεινότητα στην επιδερμίδα. Επίσης, αυξάνουν την ταχύτητα της ανάπλασης των κυττάρων και γι’ αυτό έχουν αντιγηραντική δράση. Χρησιμοποιούνται εποχές χωρίς έντονη ηλιοφάνεια, γιατί καθιστούν το δέρμα ευαίσθητο κι εκτεθειμένο στον ήλιο λόγω απολέπισης. Άλλο ένα ζήτημα που αφορά αυτό το συστατικό είναι ότι τα δυσανεκτικά και ευαίσθητα δέρματα δεν ανέχονται τη συχνή χρήση τους ή δεν τα ανέχονται καθόλου. Ωστόσο, η μεγάλη αποτελεσματικότητά τους στα σημάδια της φωτογήρανσης τα τοποθετούν στα top συστατικά επιλογής.
  • Ρετινόλη/παράγωγα βιταμίνης Α: Πρόκειται για το συστατικό με τη μεγαλύτερη αντιγηραντική δράση και με μοναδική ικανότητα αναστροφής της φωτογήρανσης. Με τη μορφή του ρετινοϊκού οξέος, η δράση του συστατικού είναι η μεγαλύτερη. Ωστόσο, σε αυτή τη μορφή είναι ερεθιστικό για το δέρμα και γι’ αυτό συνταγογραφείται με ειδικό τρόπο από τον δερματολόγο ή επιλέγεται η πιο ήπια μορφή της βιταμίνης, η ρετινόλη.

Η ρετινόλη δρα αντιγηραντικά, αυξάνοντας την ταχύτητα ανανέωσης των δερματικών κυττάρων, την αναστολή της παραγωγής μελανίνης, την αύξηση της παραγωγής κολλαγόνου. Έτσι, η χρήση καλλυντικών με παράγωγα βιταμίνης Α μειώνει τις λεπτές ρυτίδες, ομοιογενοποιεί τον χρωματικό τόνο, αυξάνει το πάχος του χορίου (το στρώμα κάτω από την επιδερμίδα, που κυρίως περιέχει κολλαγόνο).

  • Βιταμίνη C: Είναι μια βιταμίνη με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Δεσμεύει τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύει την κολλαγονογένεση, ενώ αποτελεί την πρώτη επιλογή όταν θέλουμε μια φωτεινή επιδερμίδα. Καταπολεμά επίσης τις ήπιες και αρχόμενες δυσχρωμίες. Συνδυάζεται ιδανικά με τη βιταμίνη Ε, καθώς η μία ενισχύει την αποτελεσματικότητα της άλλης.

Είναι ουσία ευαίσθητη στο φως και οξειδώνεται εύκολα, γι’ αυτό προτιμούμε τις συσκευασίες μονοδόσεων ή αυτές που περιέχουν σταθεροποιημένη βιταμίνη C.

  • Κεραμίδια (ceramides): Πρόκειται για λιπίδια που ενισχύουν τον προστατευτικό φραγμό της επιδερμίδας σφραγίζοντας την υγρασία στο εσωτερικό της. Για καλύτερη διείσδυση στα βαθύτερα στρώματα του δέρματος χρησιμοποιούνται με την τεχνολογία των λιποσωμάτων. Διατίθενται σε κρέμες προσώπου και σώματος και αποκαθιστούν την υγρασία σε δέρματα ξηρά (που τους λείπουν τα λιπίδια) ή αφυδατωμένα (που τους λείπει η υγρασία). Αποτελούν ιδανική επιλογή για την αφυδάτωση μετά τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν προκαλούν ερεθισμούς και δεν προκαλούν φωτοευαισθησία.

Υπάρχουν και πολλά άλλα συστατικά που μόνα τους ή σε συνδυασμό χρησιμοποιούνται για τη φροντίδα του δέρματος μετά το καλοκαίρι. Κάθε επιδερμίδα έχει διαφορετικές ανάγκες και σε αυτό το σημείο έρχεται η δερματολογική συμβουλή να δώσει εξατομικευμένες προτάσεις περιποίησης.

 
 

 


Η Προτείνει: