Είναι η περίοδός μου φυσιολογική; Πώς αλλάζουν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι με την ηλικία

Home ΥΓΕΙΑ Είναι η περίοδός μου φυσιολογική; Πώς αλλάζουν οι εμμηνορροϊκοί κύκλοι με την ηλικία
period

Το σώμα μας είναι πολύ διαφορετικό στην ηλικία των 50 ετών από ό,τι στα 17. Τα μαλλιά μας αλλάζουν χρώμα, το δέρμα μας φαίνεται διαφορετικό, ο μεταβολισμός μας επιβραδύνεται – και το ίδιο συμβαίνει και με την περίοδο που αλλάζει με τα χρόνια, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Cleveland Clinic.

Στην εφηβεία σας

Η μέση ηλικία κατά την οποία ένα κορίτσι αρχίζει την περίοδό του είναι τα 12 έτη, αλλά μερικά κορίτσια μπορεί να μην έχουν περίοδο μέχρι τα μέσα της εφηβείας τους.

Είναι φυσιολογικό για τα κορίτσια να έχουν ακανόνιστες περιόδους κατά τη διάρκεια της εφηβείας – στην πραγματικότητα, μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για να γίνει η περίοδος ενός κοριτσιού τακτική, καθώς οι ορμόνες εξισορροπούνται.

Στη ηλικία των 20

Η έναρξη ή η διακοπή της αντισύλληψης ή η αλλαγή μεθόδου μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στη ροή ή στη διάρκεια της περιόδου σας. Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.

Μια χαμένη περίοδος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας των 20 ή οποιασδήποτε άλλης δεκαετίας θα μπορούσε να είναι σημάδι εγκυμοσύνης. Θα μπορούσε επίσης να προκληθεί από υπερβολικό στρες. Έχω δει φοιτήτριες να χάνουν την περίοδό τους τον Δεκέμβριο κατά τη διάρκεια των τελικών εξετάσεων.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μια χαμένη περίοδος θα μπορούσε να προκληθεί από κάτι ανησυχητικό, όπως η συνεχής υπερβολική άσκηση ή μια διατροφική διαταραχή, όπως η ανορεξία. Είναι καλύτερο να αναφέρετε τυχόν χαμένη περίοδο στο γιατρό σας.

Στη ηλικία των 30

Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αν έχετε αποκτήσει παιδί, η περίοδός σας μπορεί να είναι διαφορετική μετά την εγκυμοσύνη. Ορισμένες γυναίκες βιώνουν βαρύτερες, μεγαλύτερες ή πιο επώδυνες περιόδους μετά το μωρό, ενώ άλλες βλέπουν την περίοδό τους να βελτιώνεται. Πολλές γυναίκες επίσης δεν έχουν περίοδο κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

Καθώς πλησιάζετε προς τα τέλη της δεκαετίας των 30, η περίοδός σας μπορεί να γίνεται λιγότερο συχνή ή λιγότερο τακτική. Αυτή είναι η περιεμμηνόπαυση – η αρχή της μετάβασης του σώματός σας στην εμμηνόπαυση.

Στην ηλικία των 40 και μετά

Κατά τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας οι ωοθήκες σας επιβραδύνουν την παραγωγή οιστρογόνων, οπότε οι περίοδοι σας μπορεί να γίνουν μικρότερες και ελαφρύτερες ή να έρχονται λιγότερο συχνά. Η εμμηνόπαυση επέρχεται όταν η περίοδός σας σταματά εντελώς για 12 συνεχόμενους μήνες. Για τις περισσότερες γυναίκες, αυτό συμβαίνει στα τέλη της δεκαετίας των 40 ή στις αρχές της δεκαετίας των 50.

Κάθε γυναίκα με αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση θα πρέπει να ενημερώσει τον γιατρό της, ο οποίος μπορεί να θελήσει να την αξιολογήσει για καρκίνο του ενδομητρίου ή της μήτρας. Πρόκειται για έναν σπάνιο καρκίνο που αναπτύσσεται στην εσωτερική επένδυση ή στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας, αλλά εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες ηλικίας 50 ετών και άνω.

Η παρακολούθηση του εμμηνορροϊκού σας κύκλου μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πώς μοιάζει το “φυσιολογικό” για εσάς και να επιστήσει την προσοχή σας σε οτιδήποτε μπορεί να είναι εκτός ελέγχου.

Η μεγαλύτερη συμβουλή μου για τις γυναίκες είναι να αναζητούν έναν γυναικολόγο που εμπιστεύονται και να του το λένε όταν κάτι αλλάζει.  Μην υποθέτετε ότι όλα είναι φυσιολογικά, επειδή η μη φυσιολογική αιμορραγία μπορεί να σχετίζεται με πολλά πράγματα.