Πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για το Matcha

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Πράγματα που πιθανότατα δεν γνωρίζατε για το Matcha
matcha

Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι το matcha βρίσκεται παντού αυτές τις μέρες. Από κέικ και μπισκότα μέχρι smoothies και χυμούς, εστιατόρια και αρτοποιεία έχουν εμπλουτίσει σχεδόν τα πάντα με αυτό τον τελευταίο καιρό. Οι matcha lattes, μια αποτοξινωτική και πιο υγιεινή εναλλακτική του καφέ, είναι όλη η μόδα και είναι ιδανικές για να σας βάλουν σε φόρμα το πρωί, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Taste Made.

Ακολουθούν  πράγματα που πιθανώς δεν γνωρίζατε γι’ αυτή την ισχυρή υπερτροφή!

Πίνετε πραγματικά φύλλα τσαγιού, όχι φύλλα εμποτισμένα σε νερό

Το Matcha μεταφράζεται ως “λεπτή πράσινη σκόνη” και αντί να πίνετε φύλλα βρασμένα σε νερό, πίνετε ολόκληρα αλεσμένα φύλλα τσαγιού. Εξαιτίας αυτού, μαζί με τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά καλλιεργούνται στη σκιά, περιέχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά από το κανονικό πράσινο τσάι. Αφού τα φύλλα έχουν συλλεχθεί και αποξηρανθεί, αλέθονται ολόκληρα σε λεπτή σκόνη.

Το Matcha προέρχεται από την Κίνα, αλλά διαδόθηκε στην Ιαπωνία

Η καλλιέργεια του πράσινου τσαγιού ξεκίνησε στην Κίνα κάποια στιγμή κατά τη δυναστεία Τανγκ (7ος – 10ος αιώνας). Τελικά, οι Βουδιστές Ζεν άρχισαν να κάνουν τελετουργία την κατανάλωσή του. Γύρω στον 12ο αιώνα, το τσάι σε σκόνη μεταφέρθηκε από την Κίνα στην Ιαπωνία, και καθώς η δημοτικότητά του εξασθένησε στην Κίνα, τα ιαπωνικά μοναστήρια και η ευγενής τάξη τους το απολάμβαναν.

Λόγω της απαιτητικής διαδικασίας παρασκευής του, δεν ήταν διαθέσιμο στις μάζες μέχρι που εμφανίστηκε μια πιο αποτελεσματική μέθοδος παραγωγής τον 18ο αιώνα.

Ένα φλιτζάνι Matcha περιέχει δέκα φορές τα αντιοξειδωτικά του κανονικού πράσινου τσαγιού

Επειδή ουσιαστικά πίνετε καθαρό φύλλο, έχετε το πλήρες όφελος που συνεπάγεται, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων αντιοξειδωτικών από άλλα τρόφιμα όπως τα ρόδια, τα βατόμουρα και τα μούρα acai.

Το τσάι Matcha περιέχει επίσης μια μοναδική κατηγορία αντιοξειδωτικών που δεν είναι διαθέσιμα σε άλλα τρόφιμα και ονομάζονται κατεχίνες. Αυτές οι κατεχίνες εξουδετερώνουν τις επιδράσεις των ελεύθερων ριζών από τη ρύπανση, τις ακτίνες UV, την ακτινοβολία και τις χημικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβες των κυττάρων και του DNA.

Χάρη στην L-θεανίνη το Matcha σας δίνει μια μεγαλύτερης διάρκειας ώθηση από τον καφέ

Ναι, ο καφές εξακολουθεί να έχει περισσότερη καφεΐνη από το matcha (περίπου 70mg ανά φλιτζάνι έναντι 120-150mg του καφέ), αλλά αυτό δεν είναι όλη η ιστορία. Χάρη σε ένα αμινοξύ που ονομάζεται L-θεανίνη, το οποίο αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης, το Matcha σας βοηθά να παραμείνετε πιο χαλαροί και συγκεντρωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πιείτε Matcha για την υγεία σας (και για να χάσετε βάρος)

Η θερμογένεση είναι η ικανότητα του σώματός σας να καίει το λίπος. Μελέτες έχουν δείξει ότι το μάτσα μπορεί να αυξήσει την ικανότητα του σώματός σας να καίει λίπος έως και τέσσερις φορές το κανονικό του επίπεδο. Λάβετε υπόψη σας ότι αυτό δεν αναφέρεται σε παγωτό matcha, smoothies ή ντόνατς, αλλά μόνο στο ίδιο το σχεδόν χωρίς θερμίδες τσάι.