Πώς να αντιμετωπίσετε την δυσάρεστη αναπνοή

Home ΥΓΕΙΑ Πώς να αντιμετωπίσετε την δυσάρεστη αναπνοή
asximi anapnoi

Είναι εύκολο να βελτιώσετε την αναπνοή σας και να διατηρήσετε τα δόντια και τα ούλα σας υγιή ταυτόχρονα. Δοκιμάστε αυτά τα απλά βήματα για να νοιώθετε το στόμα σας  φρέσκο και καθαρό, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας WebMD.

  1. Βούρτσισμα και νήμα πιο συχνά

Η πλάκα, η κολλώδης συσσώρευση στα δόντια σας, συλλέγει βακτήρια που προκαλούν κακή αναπνοή. Βουρτσίστε τα δόντια σας τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα και κάντε νήμα τουλάχιστον μία φορά. Εάν ανησυχείτε για την αναπνοή σας, κάντε και τα δύο λίγο πιο συχνά.  Μην το παρακάνετε όμως. Εάν βουρτσίζετε πολύ σκληρά, μπορείτε να φθείρετε τα δόντια σας, καθιστώντας τα ευάλωτα στην αποσύνθεση.

  1. Ξεπλύνετε το στόμα σας

Εκτός από τη φρεσκάδα της αναπνοής σας, το στοματικό διάλυμα προσθέτει επιπλέον προστασία απαλλάσσοντας σας από βακτήρια. Μια φρέσκια γεύση μέντας μπορεί να σας κάνει να νιώσετε καλά. Αλλά βεβαιωθείτε ότι το στοματικό διάλυμα που επιλέγετε σκοτώνει τα μικρόβια που προκαλούν κακή αναπνοή. Μην καλύπτετε μόνο τη μυρωδιά. Ξεπλύνετε καθημερινά με ένα καλό στοματικό διάλυμα και σταματήστε την κακή αναπνοή. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε την αναπνοή σας εάν ξεπλύνετε το στόμα σας με καθαρό νερό μετά το φαγητό.      Μπορεί να απαλλαγείτε από σωματίδια τροφίμων που κολλούν στα δόντια σας.

  1. Καθαρίστε την γλώσσα σας

  

Η επικάλυψη που σχηματίζεται συνήθως στη γλώσσα σας μπορεί να είναι ξενιστής για δύσοσμα βακτήρια. Για να  απαλλαγείτε, βουρτσίστε απαλά τη γλώσσα σας με την οδοντόβουρτσα σας. Εάν η βούρτσα σας είναι πολύ μεγάλη για να φτάσει άνετα στο πίσω μέρος της γλώσσας σας, δοκιμάστε μια ξύστρα. “Είναι σχεδιασμένα ειδικά για να ασκούν ομοιόμορφη πίεση στην επιφάνεια της περιοχής της γλώσσας. Αυτό απομακρύνει τα βακτήρια, τα υπολείμματα των τροφίμων και τα νεκρά κύτταρα που δεν μπορούν να φροντίσουν μόνο το βούρτσισμα”, λέει η Pamela L. Quinones, τέως Πρόεδρος της American Dental Hygienists ‘Association.

  1. Αποφύγετε τρόφιμα που προκαλούν κακοσμία

Τα κρεμμύδια και το σκόρδο είναι μεγάλοι παραβάτες. Αλλά το βούρτσισμα αφού τα φάτε δεν βοηθά. Οι ουσίες που προκαλούν τις κακές μυρωδιές τους μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος σας και ταξιδεύουν στους πνεύμονές σας, όπου διαδίδονται με την αναπνοή, λέει ο οδοντίατρος Richard Price, DMD, εκπρόσωπος της American Dental Association. Ο καλύτερος τρόπος για να σταματήσετε το πρόβλημα; Μην τα τρώτε ή τουλάχιστον τα αποφεύγετε προτού πάτε στη δουλειά ή δείτε φίλους.

  1. Σταματήστε το κάπνισμα

Εκτός από την πρόκληση καρκίνου, το κάπνισμα μπορεί να βλάψει τα ούλα σας, να λεκιάσει τα δόντια σας και να σας δώσει κακή αναπνοή.

  1. Μετά τον δείπνο έξω μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη

Τα βακτήρια στο στόμα σας αγαπούν τη ζάχαρη. Το χρησιμοποιούν για να φτιάξουν οξύ. Αυτό καταστρέφει τα δόντια σας και προκαλεί κακή αναπνοή. Φάτε τσίχλα χωρίς ζάχαρη. Η τσίχλα διεγείρει το σάλιο, το οποίο είναι ο φυσικός μηχανισμός άμυνας του στόματος κατά των οξέων της πλάκας, που προκαλούν φθορά των δοντιών και κακή αναπνοή”, λέει ο Quinones.

  1. Διατηρήστε τα ούλα σας υγιή

Η ασθένεια των ούλων προκαλεί κακή αναπνοή. Τα βακτήρια συγκεντρώνονται στις εσοχές στη βάση των δοντιών, κάτι που δημιουργεί μια μυρωδιά. Εάν έχετε νόσο των ούλων, ο οδοντίατρός σας μπορεί να σας προτείνει να δείτε έναν γιατρό ο οποίος ειδικεύεται στη θεραπεία του.

  1. Πίνετε πολύ νερό

 

Μπορείτε να πάθετε τερηδόνα και κακή αναπνοή εάν δεν παράγετε  αρκετό σάλιο. Εάν το στόμα σας είναι ξηρό, πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μασήστε τσίχλα χωρίς ζάχαρη ή πιπιλίζετε σκληρή καραμέλα χωρίς ζάχαρη. Επίσης, δοκιμάστε έναν υγραντήρα το βράδυ για να υγράνετε τον αέρα στο σπίτι σας.

  1. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας

Εάν η κακή σας αναπνοή συνεχίζεται παρά τις εντατικές προσπάθειές σας, κλείστε ραντεβού με το γιατρό σας. Θα ελέγξει αν τα προβλήματά σας σχετίζονται με ιατρική κατάσταση.