Πάρης Παπαχρήστος
Ιδρυτής του medNutrition.gr
Συγγραφέας
Όσο πλησιάζουμε προς το χειμώνα, οι αυξομειώσεις της θερμοκρασίας και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι συχνά φαινόμενα. Ως αποτέλεσμα, παρατηρείται έξαρση των ιώσεων. Τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα, καθώς το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είναι πλήρως ανεπτυγμένο. Η διασφάλιση ότι τα παιδιά λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος είναι πολύ σημαντική. Ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα όχι μόνο βοηθά τα παιδιά να καταπολεμήσουν τις ιώσεις και να παραμένουν υγιή, αλλά, επίσης, υποστηρίζει την ανάπτυξή τους.
Σε αυτό το άρθρο, θα μιλήσουμε για το ρόλο των διαιτητικών συνηθειών στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών και στην πρόληψη των ιώσεων.
Το ανοσοποιητικό σύστημα: η πρώτη γραμμή άμυνας
Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ένα πολύπλοκο δίκτυο κυττάρων, ιστών και πρωτεϊνών που συνεργάζονται για να προστατεύσουν το σώμα από επιβλαβείς εισβολείς όπως βακτήρια, ιούς και μύκητες. Με άλλα λόγια, πρόκειται για ένα πολύ καλά συντονισμένο κέντρο υπεύθυνο να μας προστατεύει τόσο από ξένους παράγοντες όσο και από εσωτερικούς. Η καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος περνάει και από… το πιάτο μας.
Διατροφικά θεμέλια για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα
Μια ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από ποικιλία παίζει θεμελιώδη ρόλο στη διασφάλιση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος στα παιδιά.
Ακολουθούν ορισμένα τρόφιμα/θρεπτικά συστατικά που θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα:
Φρούτα και λαχανικά: Είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Ενθαρρύνετε την κατανάλωση ποικιλίας πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών καθημερινά.
Πρωτεΐνη: Οι άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως τα πουλερικά, τα ψάρια, τα όσπρια και οι ξηροί καρποί παρέχουν απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος και την αναδόμηση των ιστών.
Δημητριακά ολικής αλέσεως: Παρέχουν ενέργεια και φυτικές ίνες που υποστηρίζουν την ανάπτυξη ωφέλιμων βακτηρίων του εντέρου, τα οποία, με τη σειρά τους, επηρεάζουν την υγεία του ανοσοποιητικού.
Προβιοτικά: Τροφές όπως το γιαούρτι και το κεφίρ περιέχουν προβιοτικά που προάγουν ένα υγιές μικροβίωμα του εντέρου. Ένα ισορροπημένο μικροβίωμα του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα: Βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, στον λιναρόσπορο και τα καρύδια. Έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.
Βιταμίνη C: Βρίσκεται σε φρούτα (π.χ. ακτινίδιο, εσπεριδοειδή) και λαχανικά (π.χ. μπρόκολο). Υποστηρίζει την παραγωγή λευκών αιμοσφαιρίων και αντισωμάτων.
Βιταμίνη D: Απαραίτητη για γερά οστά και υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, η βιταμίνη D μπορεί να ληφθεί από την έκθεση στο ηλιακό φως και από διατροφικές πηγές όπως το εμπλουτισμένο γάλα, ο κρόκος του αυγού και τα λιπαρά ψάρια.
Βιταμίνη Α: Τη συναντάμε στα καρότα, στο συκώτι, στις γλυκοπατάτες και το σπανάκι και είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας του δέρματος και των βλεννογόνων, που λειτουργούν ως φραγμοί κατά των λοιμώξεων.
Ψευδάργυρος: Βρίσκεται στο κρέας, τα γαλακτοκομικά, τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά ολικής αλέσεως και είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη και τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού.
Σελήνιο: Περιέχεται στα θαλασσινά, στα καρύδια Βραζιλίας και στα δημητριακά ολικής αλέσεως, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και υποστηρίζει τις ανοσολογικές αποκρίσεις.
Τι να κρατήσετε
Μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, άπαχες πηγές πρωτεΐνών, δημητριακά ολικής αλέσεως και βιταμίνες και ιχνοστοιχεία συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του παιδιού και την πρόληψη των ιώσεων. Επιπλέον, η υιοθέτηση βασικών κανόνων προσωπικής υγιεινής, η σωματική δραστηριότητα και ο επαρκής ύπνος αποτελούν βασικά στοιχεία μιας συνολικής προσέγγισης για την πρόληψη των ιώσεων.