Χαλβάς από ταχίνι: Όχι μόνο για τη Σαρακοστή

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Χαλβάς από ταχίνι: Όχι μόνο για τη Σαρακοστή
xalvas

Γράφει ο Γιάννης Χρύσου, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος

Ο χαλβάς από ταχίνι είναι το τρόφιμο που μπορεί να καλύψει τα περισσότερα «κενά» που δημιουργούνται από τον αποκλεισμό του κρέατος και των γαλακτοκομικών την περίοδο της νηστείας. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζει υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σίδηρο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Παράλληλα, αποτελεί πηγή των διακλαδισμένων αμινοξέων (λευκίνης, ισολευκίνης και βαλίνης) που είναι πολύ χρήσιμα για όσους γυμνάζονται συστηματικά.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά προέρχονται από το σουσάμι και το ταχίνι, η κατανάλωση των οποίων έχει αποδειχθεί ερευνητικά ότι προσφέρει καλύτερο έλεγχο των λιπιδίων στο αίμα και της αρτηριακής πίεσης, βελτίωση της ανοσοποιητικής λειτουργίας και αντιμετώπιση των πόνων της οστεοαρθρίτιδας.

Προσοχή, βέβαια, θα πρέπει να δοθεί στην ποσότητα κατανάλωσής του. Η θερμιδική του αξία είναι ανάλογη της θρεπτικής. Η μερίδα ορίζεται στα 40 γραμμάρια και αποδίδει περίπου 180 θερμίδες, ποσό ενέργειας που μπορεί να προστεθεί σε κάθε υγιεινό διαιτολόγιο. Για άτομα με μεγαλύτερη ενεργειακή κατανάλωση, ο αριθμός των μερίδων ρυθμίζεται ανάλογα.

Πέρα από άκρως απολαυστικός, ο χαλβάς από ταχίνι έχει και υψηλή θρεπτική αξία.

Έτσι, μπορεί να έχει την τιμητική του όχι μόνο την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και ολόκληρο τον χρόνο, συμβάλλοντας στη σωστή θρέψη του οργανισμού μας και προσφέροντας παράλληλα, τη μοναδική, γλυκιά του γεύση.