Πόνος στη μέση: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;

Home ΥΓΕΙΑ Πόνος στη μέση: Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
man in0the office with backpain

Ο πόνος στη μέση ή αλλιώς οσφυαλγία αποτελεί ένα από τα πιο συχνά ιατρικά προβλήματα παγκοσμίως. Προσβάλλει πάνω από το 80% των ενηλίκων και είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι επισκέπτονται έναν ιατρό.

Σύμφωνα με το Global Burden of Disease (μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό Lancet), η οσφυαλγία αποτελεί μια από τις σημαντικότερες αιτίες αναπηρίας.

«Η αντιμετώπιση της οσφυαλγίας είναι σταδιακή και γίνεται είτε με μη επεμβατικές, είτε με επεμβατικές, είτε με ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες. Τις περισσότερες φορές ο ιατρός θα ξεκινήσει με πιο απλές θεραπείες και, εφόσον απαιτείται, θα προχωρήσει σε πιο επιθετικές προσεγγίσεις στη συνέχεια, εξηγεί ο κ. Μάριος Λυκίσσας, Επίκουρος Καθηγητής Ορθοπαιδικής, Χειρουργός Σπονδυλικής Στήλης, Διευθυντής Κλινικής Σπονδυλικής Στήλης του Metropolitan Hospital.

Ας σημειωθεί ότι πολλές θεραπείες χρειάζονται χρόνο για να οδηγήσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα» συμπληρώνει ο ιατρός.

Μη επεμβατικές θεραπείες

Φάρμακα. Τα φάρμακα είναι πολυάριθμα και μπορεί να είναι:

  • Μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη
  • Μυοχαλαρωτικά
  • Αντισπασμωδικά φάρμακα
  • Οπιοειδή.
Photo: Freepik

Φυσικοθεραπεία. Η φυσικοθεραπεία για τον πόνο στη μέση περιλαμβάνει παθητικές και ενεργητικές θεραπείες που βοηθούν τον ασθενή να χτίσει μυϊκή δύναμη, να βελτιώσει την ευλυγισία της σπονδυλικής στήλης και το εύρος κίνησής της, να διατηρήσει σωστή στάση του σώματος και πολλά άλλα. Οι συνεδρίες φυσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Άσκηση
  • Κρύο/ζέστη
  • Μασάζ
  • Διαδερμική ηλεκτρική νευρική διέγερση (TENS)
  • Υπερήχους.

Ενέσεις. Η επισκληρίδιος έγχυση στεροειδούς ή ένας επιλεκτικός νευρικός αποκλεισμός μπορεί να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο όταν ο πόνος αφορά κυρίως τα κάτω άκρα.

Επεμβατικές θεραπείες & ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες

Οι πιο συχνές χειρουργικές επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη είναι:
Μικροδισκεκτομή. Όταν μια κήλη δίσκου προκαλεί σοβαρά συμπτώματα όπως έντονο και επίμονο πόνο ή απώλεια της αίσθησης και της δύναμης, η αφαίρεση του τμήματος του κατεστραμμένου δίσκου που πιέζει το νεύρο θα οδηγήσει στην άμεση υποχώρηση των συμπτωμάτων και θα προλάβει τη μη αναστρέψιμη απώλεια της μυϊκής ισχύος. Τα τελευταία χρόνια η επέμβαση αυτή πραγματοποιείται με μια ελάχιστα επεμβατική και αναίμακτη τεχνική μέσω μιας μικρής τομής με τη βοήθεια πάντα του μικροσκοπίου.

Η ασφάλεια, η αποτελεσματικότητα, η γρήγορη αποκατάσταση και το χαμηλό ποσοστό επιπλοκών της μικροδισκεκτομής την έχουν καθιερώσει ως επέμβαση εκλογής σε ασθενείς με κήλη δίσκου.

Πεταλεκτομή/Τρηματοτομή. Πρόκειται για την επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται το πίσω τμήμα ενός ή περισσότερων σπονδύλων ώστε να δημιουργηθεί περισσότερος χώρος για τα νεύρα. Σε μια παρόμοια επέμβαση γνωστή ως τρηματοτομή, αφαιρείται ένα πολύ μικρό κομμάτι οστού από το πίσω μέρος του σπονδύλου.

Οι επεμβάσεις αυτές πραγματοποιούνται πλέον με αναίμακτες τεχνικές ελάχιστης επεμβατικότητας με μικρές τομές και με τη βοήθεια της χειρουργικής πλοήγησης (O-Arm II και StealthStation S8 Surgical Navigation System).

Σπονδυλοδεσία. Κατά την επέμβαση αυτή δύο ή περισσότεροι σπόνδυλοι συνδέονται μόνιμα μεταξύ τους για να περιορίσουν την υπερβολική κίνηση της σπονδυλικής στήλης.

Η σπονδυλοδεσία πραγματοποιείται για τη διόρθωση παραμορφώσεων της σπονδυλικής στήλης ή για την αποκατάσταση της σταθερότητας της σπονδυλικής στήλης σε περιπτώσεις σπονδυλικής στένωσης, σπονδυλολίσθησης, δισκοπάθειας ή κήλης δίσκου.

Πώς μπορούμε να προλάβουμε τον πόνο στη μέση;

Βελτιώνοντας τη φυσική μας κατάσταση. Τα άτομα που δεν βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν οσφυαλγία, λόγω των αδύναμων ραχιαίων και κοιλιακών μυών που βοηθούν στη στήριξη της μέσης.

Μένοντας ενεργοί. Οι άνθρωποι που κάνουν καθιστική ζωή είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν κατά την καθημερινή τους δραστηριότητα.

Χάνοντας βάρος. Όσο περισσότερο το βάρος, τόσο μεγαλύτερη η πίεση που ασκείται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσουν χρόνιο πόνο στη μέση.

Σηκώνοντας βαριά αντικείμενα με το σωστό τρόπο. Φροντίζουμε να λυγίζουμε τα γόνατα όταν σηκώνουμε βάρη από κάτω, έτσι ώστε οι γοφοί και τα γόνατα να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Κρατάμε το φορτίο κοντά στο στήθος ενώ σηκωνόμαστε.

Κάνοντας τον χώρο εργασίας όσο το δυνατόν πιο εργονομικό. Εάν κάνουμε καθιστική εργασία, βεβαιωνόμαστε ότι η καρέκλα μας στηρίζει καλά τη μέση μας και οι γοφοί μας βρίσκονται σε ορθή γωνία με το πάτωμα.

Δεν χρησιμοποιούμε προϊόντα καπνού. «Εκτός από όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που προκαλεί η χρήση του καπνού, μπορεί να περιορίσει τη ροή του αίματος και το οξυγόνο στους δίσκους, με αποτέλεσμα να αυτοί να εκφυλίζονται ταχύτερα» καταλήγει ο κ Λυκίσσας.