Άσκηση και εγκυμοσύνη

Home ΥΓΕΙΑ Άσκηση και εγκυμοσύνη
egguos pinei nero

Σοφία Παθέκα

Καθηγήτρια φυσικής αγωγής

MCs άσκηση κ εγκυμοσύνη

Εισηγήτρια σεμιναρίων σε Ελλάδα κ εξωτερικό.

Μέλος της Federazione Italiana fitness

Μέλος της Πανελλήνια ένωσης

Πτυχιούχων φυσικής αγωγής

Πολλές γυναίκες στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι επιφυλακτικές για το αν θα πρέπει να κάνουν άσκηση ή όχι.
Σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη η άσκηση όχι μόνο δεν απαγορεύεται αλλά αντίθετα ενθαρρύνετε σχεδόν για όλη τη διάρκεια της.
Η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών όπως η διατροφή και η γυμναστική επιβάλλεται σε αυτό το διάστημα των εννέα μηνών, που είναι ένα από τα ομορφότερα στη ζωή της γυναίκας.
Τα οφέλη είναι πολλά αρκεί η άσκηση να γίνεται με ασφάλεια και παρακολούθηση από εναν κατάλληλα εκπαιδευμένο καθηγητή φυσικής αγωγής.
Το πρώτο λόγο βέβαια τον έχει ο γυναικολόγος οποίος θα κρίνει εάν μπορείτε να ξεκινήσετε οποιαδήποτε μορφή άσκησης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ή να συνεχίσετε αυτό που ενδεχομένως  κάνατε.

Η γυμναστική στην περίοδο της εγκυμοσύνης βοηθά τη γυναίκα να προσαρμοστεί στις σωματικές αλλαγές που υφίσταται  κατά την διάρκεια των εννέα μηνών. Προσφέρει ανακούφιση από τους πόνους της μέσης και της πλάτης, καθώς το βάρος αυξάνεται συνεχώς. Επιπλέον βελτιώνει τον μυικό τόνο , την δύναμη και την αντοχή  ώστε η έγκυος να έχει μια καλύτερη καθημερινότητα και σίγουρα ένα πιο εύκολο τοκετό … Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που ασκούνταν στην εγκυμοσύνη είχαν πιο σύντομο και σχετικά ανώδυνο τοκετό καθώς ενδυναμώνονται οι μύες που συσπώνται.

Η άσκηση παίζει καθοριστικό ρόλο και στο ψυχολογικό κομμάτι της εγκύου καθότι χαρίζει ένα αίσθημα ευεξίας, μειώνει το άγχος ,την ανησυχία και την κατάθλιψη , λόγω των ενδορφινών που εκκρίνονται.

Συμβάλλει στην πρόληψη παθήσεων όπως ο διαβήτης κύησης, που πολύ συχνά αναπτύσσεται κατά την διαρκεια της  εγκυμοσύνης καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορούν να μειωθούν με συστηματική άσκηση. Επίσης  η άσκηση προλαμβάνειταβοιφηματα κάτω ακρων και   την υπέρταση δηλαδή την υψηλή αρτηριακή  πίεση .
Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου διότι η έγκυος λόγω της αύξηση του σωματικού βάρους δυσκολεύεται να κοιμηθεί και να απολαύσει τον ύπνο της.
Αδιαμφισβήτητα Υπάρχουν οφέλη και για το παιδί σας. Έχει διαπιστωθεί ότι η άθληση της μέλλουσας μαμάς επηρεάζει την σωματική και πνευματική υγεία του παιδιού καθόλη τη διάρκεια της ζωής τους γεγονός που σημαίνει ότι το παιδί είναι πιο έξυπνο και έχει καλύτερη μνήμη…

Υπάρχουν λοιπόν σημαντικές ενδείξεις ότι η σωματική άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης οφέλη τόσο τη μητέρα όσο και το έμβρυο.
Δραστηριότητες που μπορεί να επιλέξει μία μέλλουσα μαμά είναι αεροβική, γιόγκα, Pilates, κολύμβηση και μυϊκή ενδυνάμωση. Αντιθέτως θα πρέπει να αποφεύγονται δραστηριότητες και αθλήματα που εγκυμονούν κινδύνους πτώσης και τραυματισμό όπως π.χ πολεμικές τέχνες ,ιππασία , πατινάζ η‘  ποδήλατο σε εξωτερικό χώρο ,ενώ αντίθετα επιτρέπεται το στατικό ποδήλατο .
Απαγορευτικές είναι επίσης οι ασκήσεις που εκτελούνται από ύπτια θέση – ιδιαιτέρως στο τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης –  όπου αυξάνεται το βάρος του εμβρύου Και η μήτρα πιέζει τα μεγάλα αγγεία που φέρνουν το αίμα από τα πόδια πίσω στην καρδιά σας αυτό μπορεί να μειώσει την παροχή αίματος στην καρδιά και ίσως προκαλέσει μία σύντομη και απότομη πτώση της πίεσης με συνοδό τάση λιποθυμίας.

Τέλος η έγκυος θα πρέπει να αποφεύγει το σωματική δραστηριότητα σε υπερβολικά θερμό υγρό περιβάλλον καθώς μπορεί να αποβεί μοιραίο και επικίνδυνο για το έμβρυο. Είναι σημαντικό να πίνει αρκετό νερό να φοράει άνετα βαμβακερά ρούχα ώστε να αποφύγει την υπερθέρμανση.

Ένα σημαντικό πεδίο το οποίο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο είναι η διακοπή της άσκησης εάν η έγκυος δεν αισθανθεί καλά και νοιώσει  ενοχλήσεις.
Σε κάθε περίπτωση η εγκυμοσύνη δεν είναι ασθένεια είναι μία φυσιολογική διαδικασία για τη γυναίκα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει με υπευθυνότητα, χαρά και σίγουρα άσκηση !!!