Πως το κάπνισμα επηρεάζει την καρδιακή υγεία;

Home ΥΓΕΙΑ Πως το κάπνισμα επηρεάζει την καρδιακή υγεία;
no smikong

Το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για την αθηροσκλήρωση, η οποία είναι μια παθολογική ασθένεια  που προκαλεί την απόφραξη των αιμοφόρων αγγείων. Σήμερα θα σας πούμε περισσότερα για το πώς το κάπνισμα επηρεάζει την καρδιά.

Είναι κοινή γνώση ότι το κάπνισμα επηρεάζει την καρδιά, καθώς και τα αιμοφόρα αγγεία μας και τα υπόλοιπα όργανα μας, με επιβλαβείς τρόπους. Το κάπνισμα συνδέεται με πολλές καρδιαγγειακές παθήσεις, διαφορετικούς τύπους καρκίνου και αμέτρητες άλλες ασθένειες, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Step to Health.

Υπάρχουν σήμερα 1,1 δισεκατομμύρια καπνιστές στον κόσμο. To κάπνισμα είναι η κύρια αιτία θανάτου που μπορεί να προληφθεί,  περίπου 8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από το κάπνισμα και, δυστυχώς, δεν είναι όλοι άμεσοι καπνιστές.

Επιπλέον, οι επιστήμονες λένε ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακές παθήσεις κατά 18-30%. Στην πραγματικότητα, δεν χρειάζεται να καπνίζετε πολύ για να το πάθετε αυτό. Αυτά τα στατιστικά στοιχεία αφορούν άτομα που καπνίζουν περίπου 10 τσιγάρα την ημέρα.

Πώς το κάπνισμα επηρεάζει την καρδιά;

Οι επιπτώσεις του τσιγάρου στην καρδιά ποικίλλουν ανάλογα με τον αριθμό των τσιγάρων που καπνίζονται καθημερινά. Ομοίως, εξαρτάται επίσης από το πόσο καιρό διατηρείτε αυτή τη συνήθεια. Ωστόσο, το κάπνισμα θα είναι πάντα επιβλαβές, ακόμα και σε μικρές ποσότητες.

Ομοίως, το να μην είσαι καπνιστής αλλά να είσαι κοντά σε κάποιον που καπνίζει προκαλεί επίσης τυπικά προβλήματα στην καρδιά. Το ίδιο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο καπνιστής έχει τρεις φορές τον κίνδυνο να πάσχει από στεφανιαία νόσο από έναν μη καπνιστή.

Οι στεφανιαίες αρτηρίες είναι υπεύθυνες για τη μεταφορά οξυγονωμένου αίματος στην καρδιά. Το κάπνισμα  αυξάνει την πιθανότητα να μπλοκαριστούν οι αρτηρίες αυτές. Ορισμένες μελέτες συνδέουν τη διακοπή του καπνίσματος με χαμηλότερες πιθανότητες να υποστούν ξανά καρδιακή προσβολή λόγω αυτής της κατάστασης.

Επιπλέον, το κάπνισμα  επιταχύνει τον καρδιακό ρυθμό. Δηλαδή, αυξάνει το ρυθμό της καρδιάς μας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει τον καρδιακό παλμό να είναι λιγότερο αποτελεσματικός, επειδή η καρδιά δεν έχει χρόνο να γεμίσει πλήρως με κάθε ρυθμό.

Με τον ίδιο τρόπο, μπορεί να προκαλέσει, εκτός από αυτήν την επιτάχυνση, μια αλλαγή στον ίδιο τον ρυθμό, παράγει καρδιακές αρρυθμίες, οι οποίες βλάπτουν επίσης την κανονική λειτουργία αυτού του οργάνου.