apotoksinosi

Αποτοξίνωση: Ενίσχυση με συμπληρώματα διατροφής και βότανα

Ο ανθρώπινος οργανισμός έχει ενδογενή μηχανισμό αποτοξίνωσης από τοξίνες και υποπαράγωγα του μεταβολισμού. Σήμερα, όμως, με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και διατροφής και με τα διάφορα τοξικά χημικά που υπάρχουν στο περιβάλλον επιβραδύνεται η φυσική διαδικασία καθαρισμού του σώματος. Η συσσώρευση τοξινών στο σώμα μπορεί να εκδηλωθεί με ημικρανίες, δυσκοιλιότητα, κατακρατήσεις, ερεθισμένο δέρμα, αδύναμα μαλλιά, δυσπεψία, κακή διάθεση, κυτταρίτιδα και παχυσαρκία.
Τα βασικά όργανα που συμβάλλουν στην αποτοξίνωση του σώματος είναι: το συκώτι, το λεμφικό σύστημα, το ουροποιητικό, οι πνεύμονες και το δέρμα.
Εκτός από έναν υγιεινό τρόπο διατροφής με ανεπεξέργαστα τρόφιμα και τακτική γυμναστική, μπορεί να ενισχυθεί η αποτοξίνωση του οργανισμού με κάποια συμπληρώματα διατροφής και βότανα.

natura-active-2023

1) Γαϊδουράγκαθο (Σιλυμαρίνη)
Είναι ένα βότανο το οποίο βοηθάει στην καλή λειτουργία του ήπατος, το οποίο είναι το «εργοστάσιο» αποτοξίνωσης του οργανισμού. Η σιλυμαρίνη έχει χρησιμοποιηθεί σε ηπατικές βλάβες και συγκεκριμένα σε λιπώδη διήθηση του ήπατος μη αλκοολικής αιτιολογίας, οδηγώντας σε μειωμένα επίπεδα των τρανσαμινάσων (ηπατικά ένζυμα) στον οργανισμό. Αναγεννά κατεστραμμένα κύτταρα του ήπατος, βοηθά σε παθήσεις της χολής και λειτουργεί ως ηπατοπροστατευτικό σε δηλητηριάσεις από χημικές ή περιβαλλοντικές τοξίνες ή από καταχρήσεις φαρμάκων και οινοπνεύματος.
Οι περισσότερες τοξίνες που προσλαμβάνουμε από την πεπτική οδό οδηγούνται στο συκώτι. Επίσης, η λήψη γαϊδουράγκαθου αύξησε τα επίπεδα της γλουταθειόνης (αντιοξειδωτικό ένζυμο), με αποτέλεσμα να μειωθεί το οξειδωτικό στρες που αποτελεί την κύρια ηπατοξικότητα. Η γλουταθειόνη είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αποτοξίνωση. Δεσμεύει τις τοξίνες και τα βαρέα μέταλλα, βοηθώντας στην απομάκρυνσή τους από τον οργανισμό.

2) Τσουκνίδα (URTICA)
Οι διουρητικές της ιδιότητες την καθιστούν ιδανική για αποτοξίνωση, καθώς και για μείωση των κατακρατήσεων και του πρηξίματος. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και βιταμίνες (A, B, C). Λόγω της περιεκτικότητας σε C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου και στην αντιμετώπιση της σιδηροπενικής αναιμίας. Είναι αιμοκαθαρτική και τονωτική. Πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως τα φλαβονοειδή, το λυκοπένιο, β καροτένιο, καφεϊκό οξύ και βεταΐνη. Η παρουσία της σε σεκρετίνη διεγείρει το πάγκρεας για την παραγωγή ινσουλίνης βοηθώντας στη διατήρηση της ευγλυκαιμίας στους διαβητικούς.
3) Λουίζα
Είναι βότανο γνωστό για τη διουρητική του δράση, με αποτέλεσμα τη δυνητική απομάκρυνση τοξικών παραπροϊόντων του μεταβολισμού (τοξίνες). Αυτή του η δράση έμμεσα βοηθάει στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας, όταν αυτή οφείλεται σε συγκέντρωση τοξινών. Επίσης, βοηθάει σε προβλήματα πέψης, όπως δυσπεψία, μετεωρισμό, κολικούς του στομάχου και του εντέρου. Σταματάει τη διάρροια και την αιμορραγία. Ανακουφίζει από τις ημικρανίες. Καταπολεμά την κακοσμία του στόματος.

4) Πικραλίδα η κοινή (Taraxacum officinale)
Είναι εξαιρετικό διουρητικό. Περιέχει βιταμίνες A, C, D, σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο & ασβέστιο. Διεγείρει τις εκκρίσεις του ήπατος, του παγκρέατος και του εντέρου και βοηθάει στη λειτουργία της πέψης. Ρυθμίζει το σάκχαρο.