Πόσες φορές όταν είμαστε ”πεσμένοι ” αναζητούμε μανιωδώς γλυκά, ειδικά σοκολάτα ή ψωμί, Τίποτα δεν είναι τυχαίο! Όλα τα παραπάνω συνδέονται μεταξύ τους. Επιλέγουμε, υποσυνείδητα τροφές οι οποίες επιδρούν στη χημεία του εγκεφάλου και ”μας ανεβάζουν ”. Είναι ιατρικά αποδεκτό ότι τα συστατικά των τροφών, επιδρούν στους νευροδιαβιβαστές. , τους πληροφοριοδότες ” των κυττάρων του εγκεφάλου και η ” χρόνια κατάθλιψη ” είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας των θρεπτικών στοιχείων.
Ο βασικότερος νευροδιαβιβαστής είναι η σεροτονίνη και σε αυτήν αποσκοπούν η μεγαλύτερη κατηγορία αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.
Είναι αλήθεια ότι οι τροφές μπορούν να αποδειχθούν πολύ αποτελεσματικές ως προς την αύξηση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο.
1) Γαλοπούλα και γαλακτοκομικά : Περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ από το οποίο συντίθεται η σεροτονίνη. Από τα γαλακτοκομικά , καλύτερες πηγές είναι το άπαχο γάλα, το γιαούρτι το cottage και το κεφίρ.
2) Σύνθετοι υδατάνθρακες. Αντί να καταλήξουμε στη ζάχαρη και το λευκό ψωμί, που το μόνο που θα μας κάνουν είναι να μας τονώσουν στιγμιαία και να μας παχύνουν, ιδανική λύση θα ήταν να προτιμήσουμε τα πλήρη δημητριακά , το μαύρο ψωμί, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια.
3) Λιπαρά ψάρια, λινέλαιο, καρύδια. Το 60% του εγκεφάλου αποτελείται από καλό λίπος, το οποίο βρίσκεται στις μεμβράνες των εγκεφαλικών κυττάρων. Έτσι διατηρείται η ρευστότητα των μεμβρανών για να μπορέσει η σεροτονίνη να μεταφέρει τα μηνύματα μεταξύ των κυττάρων και να ”μας ανεβάσει”. Καλό λίπος θεωρούνται, τα Ω3, ένα είδος πολυακόρεστων λιπαρών οξέων με πλήθος ευεργετικών. ιδιοτήτων. Χαμηλά επίπεδα Ω3 βρέθηκαν σε μελέτες σε σχιζοφρενείς και σε παιδιά με υπερκινητικότητα και ελλειμματική προσοχή.
4) Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και κυρίως το σπανάκι που περιέχει φυλλικό οξύ, το οποίο ανήκει στις βιταμίνες του συμπλέγματος Β, με ισχυρή αντικαταθλιπτική δράση. Έλλειψη του προκαλεί υπνηλία, αδύνατη μνήμη και ερεθιστικότητα . Αρκούν 200 mg/ ημέρα ποσότητα που περιέχεται σε 3/4 του φλιτζανιού μαγειρεμένο σπανάκι.
5) 1 ποτήρι καφέ το πρωί επιδρά τονωτικά , ενώ >3 την ημέρα, μπορούν να ισοπεδώσουν την διάθεση να προκαλέσουν εκνευρισμό και αϋπνία. Σε διακοπή της καφεΐνης έχουμε σύνδρομο στέρησης με ήπια κατάθλιψη που υποχωρεί σε 1-2 ημέρες.
6) Σελήνιο, το περίφημο αντιοξειδωτικό βελτιώνει την διάθεση. Βρίσκεται στα στρείδια και τα βραζιλιάνικα καρύδια.
7) Το σκόρδο εκτός από την θετική επίδραση στην πίεση και τα λιπίδια, προκαλεί και ένα αίσθημα ευεξίας.
8) Η καυτερή πιπεριά περιέχει καψαικίνη, η οποία καίει τις απολήξεις των νεύρων της γλώσσας και του στόματος. Αυτά στέλνουν στον εγκέφαλο ψευδή σήματα πόνου και ο εγκέφαλος για να αμυνθεί, εκκρίνει τις ενδορφίνες, φυσικές ουσίες ανάλογες της μορφίνης οι οποίες δημιουργούν κέφι. Το αίσθημα ευφορίας που προκαλεί η πιπεριά σε πολλούς ανθρώπους προκαλεί εθισμό.
Για να συνειδητοποιήσουμε την επίδραση της διατροφής στα αυξανόμενα ποσοστά κατάθλιψης στις ημέρες μας, απλά αναφέρουμε ότι σε σύγκριση με πριν 50 χρόνια, καταναλώνουμε σήμερα 34% λιγότερα λαχανικά και 66% λιγότερα ψάρια, ενώ μόνο 13% των ανδρών και 15% των γυναικών καταναλώνει κάθε μέρα τις μερίδες φρούτων και λαχανικών που συστήνονται!!!
Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά, Ιατρός-Βιοπαθολόγος, Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Paris VI), Board Certified στην Ιατρική της Αντιγήρανσης