Αλλεργίες στη βαφή μαλλιών: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Αλλεργίες στη βαφή μαλλιών: Πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν;
vafi mallia

Κάθε φορά που επισκέπτεστε το κομμωτήριο και κοιτάζετε το φύλλο με τις επιλογές χρωμάτων μαλλιών ή όταν εντοπίζετε αυτές τις εντυπωσιακές αποχρώσεις στα περιοδικά μόδας, μπαίνετε στον πειρασμό να βάψετε τα δικά σας μαλλιά; Για ορισμένους, θα μπορούσε επίσης να είναι μια αναγκαιότητα λόγω της πρόωρης γήρανσης, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Skin Kraft Laboratories. Πριν αποφασίσετε να βάψετε τα μαλλιά σας, πρέπει να γνωρίζετε τις αλλεργικές αντιδράσεις που θα μπορούσε να προκαλέσει η βαφή. Οι βαφές μαλλιών περιέχουν έναν τόνο βλαβερών χημικών ουσιών που μπορεί να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις στο δέρμα σας. Ας καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό και τι μπορείτε να κάνετε για να το αντιμετωπίσετε.

Τι προκαλεί αλλεργία στη βαφή μαλλιών;

Οι βαφές μαλλιών, όπως και πολλά άλλα προϊόντα, περιέχουν διάφορες χημικές ουσίες που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα σας. Ένας από τους κύριους ενόχους είναι η παραφαινυλενοδιαμίνη ή PPD. Αυτή η χημική ουσία είναι υπεύθυνη για να σας δώσει χρώμα μαλλιών μακράς διάρκειας που φαίνεται πιο φυσικό, όταν χρησιμοποιείται στα μαλλιά. Το PPD χρησιμοποιείται κυρίως στις σκούρες βαφές μαλλιών. Έχει τη φήμη ότι αποτελεί αλλεργιογόνο για όσους έχουν ευαίσθητο δέρμα ή κάποιες ξηροδερμικές παθήσεις. Κατά την εφαρμογή, το PPD οξειδώνεται. Αυτό είναι που προκαλεί τις αλλεργικές αντιδράσεις. Η αντίδραση τείνει συνήθως να εξασθενεί μόλις το PPD οξειδωθεί πλήρως. Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν μόνο ερεθισμό του δέρματος, ενώ για κάποιους άλλους, μπορεί να γίνει πιο σοβαρή αλλεργική αντίδραση. Η δερματίτιδα εξ επαφής δεν είναι ένα ασυνήθιστο σύμπτωμα αυτής της αλλεργικής αντίδρασης. Αυτή μπορεί ακόμη και να εξελιχθεί σε κνίδωση και σε ορισμένες πολύ σπάνιες περιπτώσεις, σε αναφυλαξία.

Συμπτώματα αλλεργίας στη βαφή μαλλιών

1. Αίσθηση τσιμπήματος

2. Φλεγμονή, κόκκινο δέρμα

3. Κνησμός του τριχωτού της κεφαλής ή του προσώπου

4. Πρήξιμο του τριχωτού της κεφαλής/του προσώπου

5. Πρησμένα βλέφαρα, χείλη ή χέρια

Εάν είστε ευαίσθητοι στη βαφή μαλλιών, μπορεί επίσης να εμφανίσετε συμπτώματα/εμφανίσεις δερματίτιδας εξ επαφής. Εάν είστε αλλεργικοί στη βαφή μαλλιών, τα συμπτώματά σας μπορεί να χρειαστούν έως και 48 ώρες για να εμφανιστούν. Συνιστάται να κάνετε ένα patch test πριν χρησιμοποιήσετε τη βαφή μαλλιών.

Τα συμπτώματα της αναφυλαξίας είναι:

· Δερματικές αντιδράσεις όπως μυρμήγκιασμα, τσούξιμο και κάψιμο

· Εξανθήματα

· Λιποθυμία

· Ναυτία και εμετός

· Πρήξιμο του λαιμού ή της γλώσσας

Θεραπείες για αλλεργίες βαφής μαλλιών

· Οι θεραπείες για τις αλλεργίες που οφείλονται στη βαφή μαλλιών εξαρτώνται από το πόσο σοβαρή είναι η αντίδρασή σας:

· Εάν έχετε ήπιες και άμεσες αντιδράσεις, ξεπλύνετε αμέσως τη βαφή με ζεστό νερό και ήπιο σαμπουάν.

· Εάν εμφανίζετε εξάρσεις ή συμπτώματα δερματίτιδας εξ επαφής, αντιμετωπίστε την πληγείσα περιοχή με ένα τοπικό κορτικοστεροειδές. Διατίθενται επίσης και άλλες OTC θεραπείες, οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο δέρμα σας.

· Ένα σαμπουάν που περιέχει τοπικά κορτικοστεροειδή.

· Ήπια αντισηπτικά, όπως ένα διάλυμα υπεροξειδίου του υδρογόνου 2%, μπορούν να εφαρμοστούν στην πληγείσα περιοχή για να καταπραΰνουν τα συμπτώματα.

· Μπορούν επίσης να καταναλωθούν από του στόματος αντιισταμινικά για να μειωθούν τα συμπτώματα όπως ο κνησμός.