Τι είναι οι ηλεκτρολύτες; Γιατί τους χρειαζόμαστε;

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τι είναι οι ηλεκτρολύτες; Γιατί τους χρειαζόμαστε;
ilektrolutes

Γνωρίζουμε ότι χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες και ότι συνδέονται με την ενυδάτωση και τις βασικές ανθρώπινες λειτουργίες. Πολλοί από εμάς έχουμε επίσης κάποιου είδους γνωστικό συσχετισμό μεταξύ ηλεκτρολυτών και ακραίων μορφών άσκησης. Από το άρθρο της ιστοσελίδας Real Simple.

Τι άλλο πρέπει να γνωρίζετε για αυτά τα μέταλλα;

Σύμφωνα με τους ειδικούς σε θέματα διατροφής και τους γιατρούς, πολλά. Εδώ, ζητήσαμε από έναν διαιτολόγο και έναν γιατρό να μας βοηθήσουν να αναλύσουμε τα γεγονότα σχετικά με τους ηλεκτρολύτες.

Τι ακριβώς είναι οι ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες είναι σωματίδια που έχουν θετικό ή αρνητικό ηλεκτρικό φορτίο, εξηγεί ο Jonathan Waitman, MD, ιατρικός διευθυντής εξειδικευμένης διατροφικής υποστήριξης στο νοσοκομείο New York Presbyterian Hospital, Weill-Cornell Medical Center, και ιατρικός εμπειρογνώμονας στο Institute of Culinary Education. Στο ανθρώπινο σώμα, οι ηλεκτρολύτες αναφέρονται σε βασικά μέταλλα όπως το νάτριο, το κάλιο, το μαγνήσιο, ο φώσφορος και το ασβέστιο. Σύμφωνα με την Abbie Gellman, RD, σεφ στο Institute of Culinary Education, οι ηλεκτρολύτες βρίσκονται πάντα σε ζεύγη, οπότε ένα θετικό μόριο (π.χ. νάτριο) θα συνοδεύεται από ένα αρνητικό μόριο (π.χ. χλώριο). Είναι σημαντικό να καταναλώνουμε αυτά τα θρεπτικά συστατικά σε σωστή ισορροπία για βέλτιστη υγεία, λέει η Gellman. Γιατί; Επειδή οι ηλεκτρολύτες απαιτούνται για διάφορες σωματικές διεργασίες, όπως η σωστή λειτουργία των νεύρων και των μυών, η κατανομή του νερού και η ενυδάτωση, η λειτουργία των νεφρών και των επινεφριδίων, η διατήρηση της οξεοβασικής ισορροπίας και η λειτουργία της καρδιάς. Για παράδειγμα, το πολύ νάτριο διαταράσσει την ισορροπία και μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο και χαμηλή σε κάλιο μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή αρτηριακή πίεση.

Είναι τα ροφήματα ηλεκτρολυτών οι καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών στη διατροφή;

Η καλύτερη πηγή ηλεκτρολυτών είναι μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε τρόφιμα ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, λέει ο Dr. Waitman. Ο Gellman συμφωνεί, λέγοντας ότι μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να παρέχει άφθονους ηλεκτρολύτες. Για ήπια αφυδάτωση, ο χυμός φρούτων και το τσάι μπορεί να είναι χρήσιμα.

Ποια άτομα χρειάζονται περισσότερους ηλεκτρολύτες;

Οτιδήποτε δημιουργεί υπερβολική απώλεια υγρών -όπως η εφίδρωση, η διάρροια, ο έμετoς, η ούρηση, η αφυδάτωση, ορισμένες καταστάσεις ασθενειών και η χρήση ορισμένων φαρμάκων (διουρητικά) μπορεί να δημιουργήσει κίνδυνο απώλειας ηλεκτρολυτών, εξηγεί ο Gellman.

Αν λοιπόν γυμνάζεστε, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψη ηλεκτρολυτών;

Όχι ακριβώς.

Όποιος κάνει έντονη γυμναστική και ιδρώνει, χάνει ηλεκτρολύτες, λέει ο Dr. Waitman. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να παίρνετε συμπληρώματα. Η τακτική άσκηση δεν πρέπει να δικαιολογεί την πρόσληψη αθλητικών ποτών ηλεκτρολυτών, εξηγεί ο Gellman. Οι περισσότερες προπονήσεις είναι μια χαρά, αρκεί να παραμένετε ενυδατωμένοι καθ’ όλη τη διάρκεια και να καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών μετά και κατά τη διάρκεια της ημέρας. Για παράδειγμα, ένα smoothie με μια σειρά από φρούτα ή λαχανικά και ένα υγρό με βάση την πρωτεΐνη (όπως κεφίρ ή γιαούρτι) είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών. Εάν πιστεύετε ότι έχετε χαμηλή περιεκτικότητα σε ηλεκτρολύτες, και οι δύο ειδικοί λένε να προσέχετε συμπτώματα όπως κόπωση, χαμηλή αρτηριακή πίεση και μυϊκούς σπασμούς – αλλά τα συγκεκριμένα συμπτώματα ποικίλλουν ανάλογα με το ποιο μέταλλο είναι ανεπαρκές. Για παράδειγμα, η ανεπάρκεια καλίου μπορεί να χαρακτηρίζεται από σύγχυση, ευερεθιστότητα, αδυναμία, καρδιακές διαταραχές και προβλήματα με τη σύσπαση των νεύρων και των μυών, εξηγεί η Gellman.

Μια τελευταία λέξη για τα αθλητικά ποτά

Τα αθλητικά ποτά περιέχουν ηλεκτρολύτες, αλλά περιέχουν επίσης πολλή ζάχαρη ή τεχνητά γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις, λέει ο Dr. Waitman. Έτσι, πριν τρέξετε για ένα μπουκάλι από αυτά, δοκιμάστε να αυξήσετε την πρόσληψη ολόκληρων τροφών (φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως) ή καθαρούς εγγυημένους ηλεκτρολύτες.