Θαλής Παναγιώτου, Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Το αυγό είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε θρεπτική αξία το οποίο υπάρχει σχεδόν σε όλες τις ελληνικές κουζίνες. Η κατανάλωσή του έχει πολλά πλεονεκτήματα, υπάρχει πάντοτε όμως ο φόβος ότι αυξάνει την χοληστερόλη. Είναι, τελικά, αυτό αληθές; Ας το εξετάσουμε!
Η θρεπτική αξία του αυγού είναι αναμφισβήτητη! Είναι ένα τρόφιμο το οποίο χαρακτηρίζεται ως “υπερτροφή” και κατέχει ξεχωριστή θέση στο τραπέζι μας, δικαιολογημένα, εδώ και πολλά χρόνια!
Το αυγό:
- Είναι πλούσιο σε πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως η βιταμίνη Β12, η βιταμίνη Α, το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος και άλλα.
- Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ουσίες οι οποίες καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό μας οι οποίες είναι παραπροϊόντα του μεταβολισμού και συμβάλλουν στην εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας και στην πρόληψη της γήρανσης, όπως τα καροτενοειδή.
- Είναι πλούσιο σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα. Μάλιστα, η πρωτεΐνη του αυγού, ακριβώς λόγω αυτής της υψηλής βιολογικής αξίας, χρησιμοποιείται ως μέτρο σύγκρισης και αξιολόγησης πρωτεϊνών άλλων τροφίμων.
- Έχει μια πολύ καλή αναλογία κορεσμένων, πολυακόρεστων και μονοακόρεστων λιπαρών οξέων ενώ από τα 5γρ συνολικού λίπους, μόνο περίπου το 1,5γρ προέρχεται από κορεσμένα λιπαρά.
- Είναι πλούσιο στην θρεπτική ουσία χολίνη η οποία αποτελεί βασικό και αναπόσπαστο κομμάτι της υγιούς λειτουργίας του νευρικού συστήματος.
Αυγό και θερμίδες
Το αυγό, εκτός από όλα τα πλεονεκτήματα που έχει όπως είδαμε πιο πάνω, έχει και το πλεονέκτημα ότι με σχετικά χαμηλές θερμίδες, δηλαδή ένα μέτριο αυγό περιέχει γύρω στις 75 θερμίδες, μας χορταίνει, μας προκαλεί ικανοποιητικό κορεσμό. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ένα τρόφιμο υψηλό σε πρωτεΐνη.
Συνεπώς, το αυγό μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο τρόφιμο όταν είμαστε σε προσπάθεια ρύθμισης του σωματικού μας βάρους και να μας δώσει γεύματα χαμηλά σε θερμίδες και παράλληλα χορταστικά τα οποία συμβάλλουν στην αποτελεσματική διαχείριση του σωματικού μας βάρους.
Επιπλέον, το μεγάλο πλεονέκτημα του αυγού όταν είμαστε σε μια περίοδο όπου προσπαθούμε να βελτιώσουμε τη διατροφή μας, είναι το πόσο γρήγορα ετοιμάζεται. Το αυγό μπορεί να μας δώσει γεύματα, σε ελάχιστο χρόνο και με πολύ λίγο κόπο!
Φτάνουμε, λοιπόν, στην πολυπόθητη ερώτηση: αυξάνει, τελικά, το αυγό την χοληστερόλη;
Αυτή είναι μια ερώτηση η οποία απασχολεί λίγο πολύ όλους μας, καθώς όπως είδαμε το αυγό είναι ένα πολύ θρεπτικό τρόφιμο, χαμηλό σε θερμίδες, το οποίο μας χορταίνει και μπορούμε να δημιουργήσουμε γεύματα με βάση το αυγό σε πολύ λίγο χρόνο και με λίγο κόπο! Συνεπώς, είναι ένα τρόφιμο που θα μπορούσαμε να καταναλώνουμε πολύ συχνά. Στο σημείο αυτό, να πούμε ότι ένα μέτριο αυγό περιέχει περίπου 210mg χοληστερόλης.
Ωστόσο, η χοληστερόλη αίματος δεν είναι ανάλογη με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε αλλά το μεγαλύτερο μέρος της παράγεται από τον ίδιο τον οργανισμό, ανεξαρτήτως τροφής. Γενικότερα, τα τελευταία χρόνια η έρευνα γύρω από το πεδίο της χοληστερόλης, στρέφεται στο ότι έχει ένα ισχυρό γενετικό υπόβαθρο και δεν επηρεάζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τη διατροφή.
Οι επίσημες συστάσεις, αυτή τη στιγμή, προτείνουν με ασφάλειά την κατανάλωση 4 ολόκληρων αυγών την εβδομάδα. Φυσικά, θα μπορούσε κανείς να καταναλώνει περισσότερα ασπράδια μιας και ο περιορισμός που αφορά την χοληστερόλη είναι λόγω του κρόκου του αυγού.
Από την άλλη μεριά, έχουν γίνει αρκετές μελέτες οι οποίες είχαν σημαντικά υψηλότερη κατανάλωση αυγών, και είχαν πολύ καλά αποτελέσματα. Με λίγα λόγια, η επιστημονική κοινότητα τείνει προς το να απενοχοποιήσει τα αυγά για την αύξηση της χοληστερόλης.
Χοληστερόλη και διατροφή
Γιατί όμως μας ενδιαφέρει τόσο πολύ η χοληστερόλη; Η χοληστερόλη όπως και τα τριγλυκερίδια είναι δείκτες, οι οποίοι σχετίζονται έντονα με τον κίνδυνο αθηρωμάτωσης και γενικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Αυτά που μπορούμε να κάνουμε για να ρυθμίσουμε τα επίπεδα χοληστερόλης είναι να είμαστε σωματικά δραστήριοι, να διατηρούμε ένα φυσιολογικό βάρος , να ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή και να αποφεύγουμε την συστηματική και αυξημένη κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε κορεσμένα λιπαρά όπως είναι το κόκκινο κρέας, τα τυριά, τα έτοιμα αρτοσκευάσματα και κυρίως τα σφολιατοειδή, τα γλυκίσματα κ.ά.
Θαλής Παναγιώτου, Διατροφολόγος