Αυτό το θρεπτικό συστατικό κατά της γήρανσης καταπολεμά τις ρυτίδες, τα αδύναμα οστά και το άγχος

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Αυτό το θρεπτικό συστατικό κατά της γήρανσης καταπολεμά τις ρυτίδες, τα αδύναμα οστά και το άγχος
strong woman

Η γήρανση μπορεί να είναι σκληρή για το σώμα μας, αλλά δεν χρειάζεται να είναι ένας συνεχής αγώνας. Εφόσον έχουμε τις σωστές θρεπτικές ουσίες στη διατροφή μας, μπορούμε να καταπολεμήσουμε πολλές καταστάσεις υγείας που σχετίζονται με την ηλικία και τα προβλήματα ομορφιάς. Ένας σημαντικός παράγοντας είναι η λήψη του σωστού είδους πρωτεΐνης- πιο συγκεκριμένα, τα σωστά είδη αμινοξέων (τα “δομικά στοιχεία” αυτών των πρωτεϊνών)- ακόμη πιο συγκεκριμένα, το αμινοξύ λυσίνη, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Woman’s World.

Λυσίνη για το δέρμα και τα οστά σας
Η λυσίνη είναι ένα βασικό αμινοξύ που απαιτείται για υγιή οστά και λαμπερό δέρμα. Δεδομένου ότι τα αμινοξέα είναι τα δομικά στοιχεία των πρωτεϊνών, είναι εξαιρετικά σημαντικά για μια σειρά από σωματικές λειτουργίες, όπως ο υγιής μεταβολισμός. Υπάρχουν συνολικά 20 αμινοξέα που χρειάζεται ο οργανισμός – μερικά τα φτιάχνουμε στο σώμα και άλλα τα παίρνουμε μέσω της διατροφής μας.

Η λυσίνη είναι ένα αμινοξύ που πρέπει να παίρνουμε μέσω της τροφής, αλλά χρειαζόμαστε όλο και περισσότερο καθώς μεγαλώνουμε. Συγκεκριμένα, βοηθά στη γήρανση του δέρματος και των οστών. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως δείχνουν οι έρευνες, η λυσίνη αποτελεί δομικό στοιχείο για την πρωτεΐνη κολλαγόνου. Το κολλαγόνο δίνει στο δέρμα και τα οστά μας τη δομή τους, αποτρέποντας καταστάσεις που σχετίζονται με την ηλικία, όπως οι ρυτίδες και τα κατάγματα των οστών. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι η λυσίνη ενισχύει την ικανότητα του σώματός μας να απορροφά ασβέστιο μέσω του εντέρου, καθιστώντας τα οστά ισχυρότερα. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι δρα ως συνδετικός παράγοντας για το δέρμα, βοηθώντας στην ταχύτερη επούλωση των πληγών και ενθαρρύνοντας την ανανέωση των κυττάρων του δέρματος.

Η λυσίνη μπορεί ακόμη και να μειώσει τα συμπτώματα του άγχους μειώνοντας τις επιπτώσεις του στρες στο σώμα. Μια μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση λυσίνης συσχετίστηκε με βελτιωμένες βαθμολογίες άγχους και μειωμένα επίπεδα κορτιζόλης – της ορμόνης του στρες – σε γυναίκες. Άλλες έρευνες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση 2,4 γραμμαρίων λυσίνης την ημέρα μείωσε σημαντικά την κορτιζόλη και το άγχος που προκαλείται από το στρες – μέσα σε μόλις μία εβδομάδα!

 Τρόφιμα πλούσια σε λυσίνη

  • Ψάρια και άλλα θαλασσινά
  •  Κρέας και αυγά
  •  Όσπρια
  •  Γάλα και παράγωγα
  •  Καρύδια
  •  Δημητριακά
  •  Λαχανικά