cilantro

Μάθετε γιατί πρέπει να βάζετε παραπάνω κόλιανδρο στα φαγητά σας!

Ο κόλιανδρος, είναι ένα έντονο πράσινο βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στη μεξικάνικη, ασιατική και μεσανατολική κουζίνα, καθώς και σε άλλες κουζίνες σε όλο τον κόσμο. Εκτός από την κάπως εσπεριδοειδή, πιπεράτη γεύση του (για τους περισσότερους ανθρώπους, ούτως ή άλλως), ο κόλιανδρος προστίθεται στα πιάτα για τα πιθανά οφέλη του για την υγεία. Ακολουθούν τα βασικά στοιχεία για τα οφέλη του κόλιανδρου, καθώς και πώς να το τρώτε και γιατί κάποιοι άνθρωποι απλά δεν αντέχουν τη γεύση του, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Health.

Ο κόλιανδρος είναι μια καλή πηγή θρεπτικών συστατικών

Εκτός από το χρώμα και τη γεύση, ο κόλιανδρος προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας. Ένα τέταρτο φλιτζανιού  φύλλα κόλιανδρου παρέχει το 16% της ημερήσιας αξίας (DV) βιταμίνης Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών. Προσφέρει επίσης 5% DV βιταμίνης Α και 2% DV βιταμίνης C – δύο βιταμίνες που είναι υπεύθυνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο κόλιανδρος περιέχει αντιοξειδωτικά

Πέρα από την αξία των βιταμινών του, ο κόλιανδρος προσφέρει επίσης σημαντικές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules. Ενώ ο κόλιανδρος έχει πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών, μια κατηγορία, γνωστή ως πολυφαινόλες, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Γιατί; Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που διαφορετικά μπορεί να έχει συμβάλει στην πρόωρη γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Ο κόλιανδρος μπορεί να βοηθήσει στην καρδιαγγειακή υγεία

Η παραδοσιακή ιατρική χρησιμοποιεί εδώ και πολύ καιρό μέρη του φυτού για τη θεραπεία του πόνου, της φλεγμονής, των γαστρεντερικών προβλημάτων και του διαβήτη. Ενώ οι περισσότερες από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού δεν έχουν ακόμη μελετηθεί, η ίδια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύθηκε στο Molecules διαπίστωσε ότι το βότανο μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κόλιανδρου σε αντιοξειδωτικά.