eggs

Τρώτε για να ενισχύσετε τη διάθεσή σας: Ποια τρόφιμα λειτουργούν πραγματικά;

Όλοι είμαστε ένοχοι όταν τρώμε πολλά  μπισκότα όταν αισθανόμαστε λίγο πεσμένοι ή που ξεβουλώνουμε ένα μπουκάλι από το αγαπημένο μας κρασί αν χρειαζόμαστε λίγη  χαλάρωση.

Δυστυχώς, το συναισθηματικό φαγητό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση θερμίδων που γενικά στερούνται θρεπτικών συστατικών και δεν έχουν μακροπρόθεσμο αποτέλεσμα στη διάθεσή σας. Ενώ λίγο από ό,τι σας αρέσει σίγουρα θα σας κάνει καλό, υπάρχουν πολύ πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να τρώτε και να θρέφετε ταυτόχρονα το σώμα σας, ώστε να μην υποφέρετε στη συνέχεια με αισθήματα ενοχής μετά την κατανάλωση.

Πολύπλοκοι υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες είχαν κακή φήμη όλα αυτά τα χρόνια, με τους παραπληροφορημένους διαιτολόγους να πιστεύουν ότι θα τους παχύνουν. Ωστόσο, οι υδατάνθρακες αποτελούν σημαντικό μέρος της διατροφής σας και ως τέτοιο πρέπει να αντιμετωπίζονται. Αντί να επιλέγετε απλούς υδατάνθρακες, όπως το λευκό ψωμί, τα λευκά ζυμαρικά και τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, θα πρέπει να επιδιώκετε να ενσωματώνετε σύνθετους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί ολικής άλεσης, τα φασόλια, τα όσπρια, το καστανό ρύζι και τη βρώμη. Αυτοί απελευθερώνουν τα σάκχαρα αργά στον οργανισμό, ώστε να μην βιώνετε ένα ενεργειακό rollercoaster, αλλά να σας κρατούν σε μια ομοιόμορφη κατάσταση καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Wellbeing Magazine.

Αυγά

Γεμάτα βιταμίνη Β και Β9, τα αυγά θεωρούνται μια από τις καλύτερες τροφές για τον οργανισμό σας, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθιστώντας τα μια τέλεια πρωτεΐνη. Όταν πρόκειται για την τόνωση της διάθεσής σας, αυτές οι βιταμίνες Β είναι σημαντικές, βοηθώντας στην παραγωγή χημικών ουσιών που κάνουν τον εγκέφαλό σας να αισθάνεται καλά.

Λιπαρά ψάρια

Γεμάτα ωμέγα-3, τα λιπαρά ψάρια, όπως οι σαρδέλες, το σκουμπρί και ο σολομός, μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση της παραγωγής τόσο της σεροτονίνης όσο και της ντοπαμίνης, των δύο χαρούμενων ορμονών στον εγκέφαλό σας. Περιέχουν επίσης ψευδάργυρο, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του θυμού και της κατάθλιψης.

Η επιστήμη πίσω από τη διατροφή σας

Μια μελέτη με έδρα την Αυστραλία συνέδεσε το μέγεθος του ιππόκαμπου – την περιοχή του εγκεφάλου σας που σχετίζεται με τη διάθεση και τη μάθηση – με την ποιότητα της τροφής που έτρωγε ένα άτομο. Έδειξε ότι όσοι έτρωγαν φρέσκα ψάρια, φρούτα και λαχανικά είχαν μεγαλύτερο ιππόκαμπο από εκείνους που είχαν μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένα τρόφιμα και φαγητά σε πακέτο. Ως αποτέλεσμα, όσοι είχαν μικρότερο ιππόκαμπο είχαν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από κατάθλιψη. Η μελέτη έφτασε στο σημείο να αναφέρει ότι οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να προσέχουν ιδιαίτερα τις τροφές που καταναλώνουν, καθώς τα θρεπτικά συστατικά που απορροφώνται μέσω της μήτρας μπορούν να επηρεάσουν την ψυχική ευεξία του παιδιού όταν αυτό γεννηθεί.

Μην ξεχνάτε να ενυδατώνεστε!

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή σας. Ένα καλά ενυδατωμένο σώμα είναι ένα αποδοτικό σώμα, βοηθώντας στην ενίσχυση της παραγωγής όλων των ορμονών και των χημικών ουσιών που χρειάζεται το σώμα σας για να λειτουργήσει καλά, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σας κάνουν ευτυχισμένους!