Σε περιόδους στρες, οι ορμόνες του στρες αυξάνονται και ενεργοποιούν τους αδένες σας να παράγουν περισσότερο λάδι, το οποίο στη συνέχεια πυροδοτεί εξάρσεις ακμής. Οι ορμόνες παίζουν επίσης παρόμοιο ρόλο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Byrdie.
Αν διαπιστώσετε ότι έχετε κυρίως ξεσπάσματα γύρω από την περίοδό σας, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε ορμονική ακμή και όχι ακμή από το στρες. Οι ορμονικές αλλαγές, κυρίως τα αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων, έχουν τις ίδιες επιπτώσεις στους λιπογόνους αδένες. Ο κύριος τρόπος για να καταλάβετε τη διαφορά είναι να εντοπίσετε τα ερεθίσματα ακμής, για παράδειγμα, μετά από μια περίοδο στρες σε σχέση με πιο τακτικά με τους μηνιαίους κύκλους της περιόδου”.
Η θέση της ακμής του στρες μπορεί να ποικίλλει. Αν διαπιστώσετε ότι συνήθως ξεσπάτε στο ίδιο σημείο την ίδια εποχή του μήνα (π.χ. στο πηγούνι ή στο σαγόνι σας), μπορείτε να στοιχηματίσετε ότι η ακμή σας πιθανότατα σχετίζεται με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο και όχι με τα επίπεδα του στρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν η ακμή παίρνει τη μορφή επώδυνων κύστεων. Σύμφωνα με την Green, αυτές συνήθως εμφανίζονται στο ίδιο σημείο ξανά και ξανά και γίνονται σοβαρά χρόνιες επειδή έχουν συσσωρεύσει τόσο πολύ λάδι σε διάστημα ημερών ή και εβδομάδων.
Αλλά η ακμή του στρες, σε αντίθεση με άλλους τύπους ξεσπασμάτων, συνήθως εμφανίζεται στις πιο λιπαρές περιοχές του προσώπου σας. Τα σπυράκια του στρες ή οι βλάβες της ακμής εμφανίζονται συνήθως στη ζώνη Τ. Όταν συμβαίνει αυτό, η ακμή συνήθως συνοδεύεται από διεσταλμένους πόρους, γυαλάδα, μαύρα στίγματα, λευκά στίγματα και ανομοιόμορφο ή κοκκώδες δέρμα”. Η κανονική ακμή, από την άλλη πλευρά, δεν εμφανίζεται με αυτά τα συνοδευτικά συμπτώματα. H ακμή του στρες συχνά συνοδεύεται από αποκαλυπτικά σημάδια όπως ερυθρότητα και φαγούρα.