5 τρόποι για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας όταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα

Home ΥΓΕΙΑ 5 τρόποι για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας όταν έχετε ρευματοειδή αρθρίτιδα
brain 2

Δοκιμάστε να ενσωματώσετε αυτές τις υγιεινές συνήθειες για να ενισχύσετε την υγεία του εγκεφάλου σας και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Everyday Health.

Τρώτε υγιεινή διατροφή. Τα σωστά θρεπτικά συστατικά μπορούν να βοηθήσουν τόσο το σώμα όσο και τον εγκέφαλό σας να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Συστήνουμε ιδιαίτερα τη μεσογειακή διατροφή. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τηρείτε μια διατροφή που αποτελείται κυρίως από λαχανικά, φρούτα, φασόλια, σπόρους, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχη πρωτεΐνη, όπως ψάρι, και να χρησιμοποιείτε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους. Αυτή η δίαιτα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική επειδή είναι αντιφλεγμονώδης, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής σε όλο το σώμα, σύμφωνα με το Ίδρυμα Αρθρίτιδας.

Μείνετε δραστήριοι. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η τακτική σωματική δραστηριότητα βοηθά στη διατήρηση της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο. Τα οφέλη παρατηρούνται με 150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας σωματικής δραστηριότητας. Αν ο πόνος στις αρθρώσεις σας δυσκολεύει να ασκηθείτε, η αεροβική στο νερό μπορεί να είναι μια εξαιρετική επιλογή.

Δώστε προτεραιότητα στον ύπνο. Ο επαρκής και συνεχής ύπνος είναι σημαντικός όχι μόνο για τη γενική σας υγεία αλλά και για τον εγκέφαλό σας. “Οι άνθρωποι τείνουν πραγματικά να υποτιμούν τη σημασία του ύπνου. Στοχεύστε σε επτάμισι έως οκτώ ώρες καλού ύπνου τη νύχτα, ιδανικά χωρίς διακοπή. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2021 στο περιοδικό JAMA Neurology διαπίστωσε ότι σε ηλικιωμένους ενήλικες, τόσο οι σύντομες όσο και οι μακροχρόνιες διαταραχές του ύπνου σχετίζονταν με γνωστική έκπτωση.

Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ. Η μετριοπαθής χρήση αλκοόλ ή η πλήρης αποχή από αυτό είναι επίσης προστατευτική για τον εγκέφαλο. Πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ. Μπορείτε να απολαμβάνετε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, αλλά καταλάβετε ότι αυτό σημαίνει 5 ουγκιές κρασί, όχι περισσότερο.

Σταματήστε το κάπνισμα. Το κάπνισμα βλάπτει τους πνεύμονές σας και σκληραίνει και στενεύει τις αρτηρίες, επηρεάζοντας τη ροή του αίματος. Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2019 στο The Journal of Rheumatology, το κάπνισμα συνδέεται με υψηλότερη δραστηριότητα της νόσου με τη ΡΑ. Το κάπνισμα μπορεί επίσης να οδηγήσει σε μεγαλύτερο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Annals of Clinical and Translational Neurology.

Εξακολουθεί να είναι ωφέλιμο να διατηρείτε τους κοινωνικούς σας δεσμούς και να προκαλείτε το μυαλό σας για να το βοηθήσετε να παραμείνει σε εγρήγορση. Αλλά πέρα από αυτό, ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα είναι η καλύτερη επένδυση που μπορείτε να κάνετε για τον εγκέφαλό σας, το σώμα σας και τη ρευματοειδή αρθρίτιδα.