kopela-trwei-salata

Βιταμίνες και τρόπος ζωής για «χτίσιμο» γερού οργανισμού

Αριστείδης Πατρινός
Διαιτολόγος, Διατροφολόγος
www.apatrinos.gr

«Γκουχου γκουχου. Μα καλά πως είναι δυνατόν να αρρώστησα πάλι, αφού παίρνω τις βιταμίνες μου και βάζω αντισηπτικό στα χέρια μου;»

Η αλήθεια είναι ότι συχνά συγχέουμε την ενίσχυση του ανοσοποιητικού με την λήψη φαρμάκων και συμπληρωμάτων. Προφανώς, στον έντονα καταναλωτικό κόσμο που ζούμε μας έχει εμφυτευτεί η ιδέα πως το μόνο που χρειάζεται να κάνουμε για να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας, είναι να πάρουμε ένα προϊόν. Βέβαια, το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ιδιαίτερα πολύπλοκο και πολυδιάστατο. Έτσι είναι απαραίτητο να κάνουμε στοχευμένες αλλαγές στον συνολικό τρόπο ζωής μας προκειμένου να το ενδυναμώσουμε αποτελεσματικά.
1. Ανοσοδιατροφή:
Περίπου το 70% των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας βρίσκονται στο λεπτό έντερο. Επομένως είναι λογικό ένα μεγάλο μέρος της ανοσοποίησης να συνδέεται και με τις διατροφικές μας συνήθειες.

Τι να αποφύγω;
Είναι καλό να αποφύγετε τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα, δηλαδή τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες και κακά λιπαρά. Αυτά, όπως και η κατανάλωση αλκοόλ είναι ιδιαίτερα βλαβερά για την υγεία του εντέρου μας και κατά συνέπεια για το ανοσοποιητικό μας.

Τι να προτιμήσω;
Προτιμήστε μια μεγάλη ποικιλία από ανεπεξέργαστες τρόφιμα που καλλιεργούνται, αλιεύονται ή εκτρέφονται αυτή την περίοδο και σε κοντινή απόσταση από εσάς. Σε γενικές γραμμές ακολουθήστε μια πλήρη μεσογειακή διατροφή και πιο συγκεκριμένα, επιλέξτε:

✤ 5 μερίδες πολύχρωμων φρούτων (ρόδι, εσπεριδοειδή, ακτινίδια, μήλα) και λαχανικών (μπρόκολο, άγρια χόρτα, παντζάρια, κόκκινο λάχανο) εποχής από μικρούς τοπικούς παραγωγούς
✤ Μεγάλη ποικιλία από ωμούς ανάλατους ξηρούς καρπούς και σπόρους (φιστίκια Βραζιλίας, κολοκυθόσπορο, κάσιους, σουσάμι)
✤ Όσπρια 1-2 φορές την εβδομάδα
✤ Θαλασσινά τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα (μύδια, καλαμάρια, γαρίδες, χταπόδι)
✤ Σούπες για καλύτερη ενυδάτωση και περισσότερη προσθήκη λαχανικών και μπαχαρικών στη διατροφή σας (τραχανάς, σούπα λαχανικών, ψαρόσουπα, κοτόσουπα)
✤ Τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση (γιαούρτι, αριάνι, κεφίρ, τουρσί)
✤ Ενισχύστε τα γεύματα σας με μπαχαρικά και μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, μαϊντανός, κουρκουμά, πιπέρι καγιέν, τζίντζερ)
✤ Προσθέστε στο τέλος του μαγειρέματος εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ή αγουρέλαιο.
✤ Καταναλώστε 1 κ.γ. πολυφαινολικό ελαιόλαδο το πρωί νηστικοί.
✤ Αν είναι ανεκτό από το στομάχι σας και σας αρέσει προσθέστε σκόρδο και κόκκινο κρεμμύδι στα γεύματα σας.
Με τους παραπάνω τρόπους θα ενισχύσετε την διατροφή σας σε ψευδάργυρο, χαλκό, σελήνιο, βιταμίνες (Β,C, A, E), κερσετίνη, προβιοτικά και πρεβιοτικά, αντιοξειδωτικά και τρόφιμα με αντιικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες. Ήδη είστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο, αλλά θα έχετε κάνει ότι καλύτερο μπορείτε για να χτίσετε ένα γερό ανοσοποιητικό όταν τα ακολουθήσετε σε συνδυασμό με τα παρακάτω.

vitamines

2. Συνολικός τρόπος ζωής:
✤ Ενημερωθείτε από τον ενημερωμένο θεράποντα ιατρό σας και κατ’ επέκταση από έναν εξειδικευμένο φαρμακοποιό και διατροφολόγο για το αν είναι απαραίτητο να λάβετε κάποιο συμπλήρωμα διατροφής. (Αποφύγετε να πάρετε μόνοι σας συμπληρώματα, ειδικά σε μεγάλες δοσολογίες.)
✤ Εκτεθείτε για 15-20 λεπτά στον ήλιο καθημερινά χωρίς αντιηλιακό.
✤ Πιείτε 1-2 ελληνικά βοτανικά ροφήματα την μέρα (κυνόροδο, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, μολόχα, δίκταμο, εχινάκεια)
✤ Βάλτε με μέτρο στην ζωή σας το μέλι και τα προϊόντας της μέλισσας σε κατάλληλες δοσολογίες (προσοχή στις αντενδείξεις).
✤ Ασκηθείτε απαραιτήτως για πάνω από 2,5 ώρες μες την εβδομάδα.
✤ Κοιμηθείτε βαθιά! Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύτιμος σύμμαχος.
✤ Αποφύγεται το περιττό άγχος, όπως είναι η παρακολούθηση δελτίου ειδήσεων.
✤ Ελάτε σε επαφή με την φύση έχει αγχολυτικές και αντικαταθλιπτικές ιδιότητες.
✤ Κάντε μια παύση! Μήπως χρειάζεται να φροντίσετε τον εαυτό σας;

Να θυμάστε πως οι απότομες αλλαγές στην διατροφή και τον τρόπο ζωής μας έχουν συνήθως αντίθετα αποτελέσματα. Βήμα βήμα μπορείτε να χτίσετε ένα γερό ανοσοποιητικό! Αν δείτε ότι δυσκολεύεστε να εντάξετε τα παραπάνω στην καθημερινότητα σας συνεργαστείτε με έναν εξειδικευμένο διατροφολόγο, ώστε να σας καθοδηγήσει να το κάνετε πράξη.