Η αρρυθμία είναι ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τον ρυθμό του καρδιακού παλμού. Κατά τη διάρκεια μιας αρρυθμίας, η καρδιά μπορεί να κτυπά πολύ γρήγορα, πολύ αργά ή με ακανόνιστο ρυθμό. Όταν μια καρδιά χτυπά πολύ γρήγορα, η πάθηση ονομάζεται ταχυκαρδία. Όταν μια καρδιά χτυπά πολύ αργά, η κατάσταση ονομάζεται βραδυκαρδία, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος (National Heart, Lung and Blood Institute).
Η αρρυθμία προκαλείται από αλλαγές στον καρδιακό ιστό και τη δραστηριότητα ή στα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον καρδιακό σας παλμό. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκληθούν από βλάβες από ασθένειες, τραυματισμούς ή γενετική. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά μερικοί άνθρωποι αισθάνονται ακανόνιστο καρδιακό παλμό. Μπορεί να αισθανθείτε λιποθυμία ή ζάλη ή δυσκολία στην αναπνοή.
Το πιο συνηθισμένο τεστ που χρησιμοποιείται για τη διάγνωση αρρυθμίας είναι ένα ηλεκτροκαρδιογράφημα (EKG ή ECG). Ο γιατρός σας θα πραγματοποιήσει άλλες εξετάσεις όπως απαιτείται. Μπορεί να συστήσει φάρμακα, τοποθέτηση συσκευής που μπορεί να διορθώσει έναν ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση νεύρων που δημιουργούν υπερδιέγερση της καρδιάς. Εάν η αρρυθμία αφεθεί χωρίς θεραπεία, η καρδιά μπορεί να μην μπορεί να αντλήσει αρκετό αίμα στο σώμα. Αυτό μπορεί να βλάψει την καρδιά, τον εγκέφαλο ή άλλα όργανα.
Τι προκαλεί την αρρυθμία;
Η αρρυθμία προκαλείται από αλλαγές στον καρδιακό ιστό. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί ξαφνικά ως αποτέλεσμα άσκησης ή άγχους, ανισορροπιών στο αίμα, φαρμάκων ή προβλημάτων με ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά. Συνήθως, μια αρρυθμία προκαλείται από ακανόνιστο καρδιακό παλμό μπορεί να συνεχιστεί εάν υπάρχει πρόβλημα στην καρδιά. Μερικές φορές η αιτία της αρρυθμίας είναι άγνωστη.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Μπορεί να αισθανθείτε αργό ή ακανόνιστο καρδιακό παλμό ή να παρατηρήσετε παύσεις μεταξύ των καρδιακών παλμών. Εάν έχετε αίσθημα παλμών, μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας έχασε έναν κτύπο ή μπορεί να παρατηρήσετε ότι χτυπάει ή χτυπάει δυνατά. Αυτά είναι όλα τα συμπτώματα της αρρυθμίας.
Τα πιο σοβαρά σημάδια και συμπτώματα περιλαμβάνουν:
- Άγχος
- Θολή όραση
- Πόνο στο στήθος
- Δυσκολία αναπνοής
- Λιποθυμία
- Ομιχλώδη σκέψη
- Κούραση
- Ιδρώτα
- Αδυναμία, ζάλη και ίλιγγο
Τι μπορεί να προκαλέσει η αρρυθμία;
- Γνωστική εξασθένηση και άνοια. Η νόσος του Alzheimer και η αγγειακή άνοια είναι πιο συχνές σε άτομα με αρρυθμία. Αυτό μπορεί να οφείλεται στη μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο με την πάροδο του χρόνου.
- Συγκοπή. Οι επαναλαμβανόμενες αρρυθμίες μπορούν να οδηγήσουν σε ταχεία μείωση της ικανότητας των κάτω θαλάμων να αντλούν αίμα. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι ιδιαίτερα πιθανό να αναπτυχθεί ή να επιδεινωθεί ως αποτέλεσμα της αρρυθμίας όταν έχετε ήδη καρδιακή νόσο.
- Εγκεφαλικό. Αυτό μπορεί να συμβεί σε ορισμένους ασθενείς που έχουν κολπική μαρμαρυγή. Με την αρρυθμία, το αίμα μπορεί να συγκεντρωθεί στον κόλπο, προκαλώντας σχηματισμό θρόμβων αίματος. Εάν ένας θρόμβος σπάσει και ‘’ταξιδέψει’’ στον εγκέφαλο, μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο.
- Ξαφνική καρδιακή ανακοπή. Η καρδιά μπορεί να σταματήσει ξαφνικά και απροσδόκητα ως αποτέλεσμα κοιλιακής μαρμαρυγής.
- Σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS). Αυτό το σύνδρομο μπορεί να αποδοθεί σε μια κληρονομική διαταραχή αγωγής που προκαλεί αρρυθμία.
- Επιδείνωση αρρυθμίας. Μερικές αρρυθμίες προκαλούν έναν άλλο τύπο αρρυθμίας ή χειροτερεύουν με την πάροδο του χρόνου.