dyo-logo-200

3 τρόποι να μειώσετε την πρώιμη γήρανση του…εγκεφάλου

Μια πρόσφατη μελέτη έχει συγκεντρώσει τρεις βασικούς τρόπους για να επιβραδύνει τη γήρανση του εγκεφάλου και ενδεχομένως να καθυστερήσει ή να αποτρέψει τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Medical Daily.

Ενώ οι ακριβείς αιτίες διαφόρων μορφών άνοιας δεν είναι ακόμη κατανοητές, οι γιατροί γνωρίζουν ότι προκαλούνται εν μέρει από την κακή γήρανση του εγκεφάλου. Η έκθεση, που κυκλοφόρησε από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικών και Ιατρικής, κατάληξε στο συμπέρασμα ότι τρεις κύριες παρεμβάσεις – γνωστική προπόνηση, διαχείριση αρτηριακής πίεσης και αυξημένη άσκηση – μπορεί να μειώσουν ή να αποτρέψουν τη γνωστική μείωση που σχετίζεται με την γήρανση του εγκεφάλου.

Τα στοιχεία είναι αρκετά ισχυρά για να υποδηλώσουν ότι το κοινό θα πρέπει τουλάχιστον να έχει πρόσβαση σε αυτά τα αποτελέσματα για να πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το πώς μπορούν να επενδύσουν το χρόνο και τους πόρους τους για να διατηρήσουν την υγεία του εγκεφάλου τους, δήλωσε ο Alan Leshner, πρόεδρος της επιτροπής και διευθύνων σύμβουλος Ομότιμος της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης.

  • Γνωστική εκπαίδευση

Η γνωστική εκπαίδευση ταξινομείται ως οποιαδήποτε δραστηριότητα που βοηθά στην προώθηση της κριτικής σκέψης, όπως η ολοκλήρωση ενός σταυρόλεξου ή ακόμη και η άσκηση ενός διαδικτυακού παιχνιδιού εκπαίδευσης εγκεφάλου. Η πραγματική αποτελεσματικότητα της γνωστικής εκπαίδευσης είναι αμφιλεγόμενη, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι η «εκπαίδευση» του εγκεφάλου μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της νευροπλαστικότητας, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επιβραδύνει τη γνωστική μείωση.

  • ‘’Διαχείριση’’ αρτηριακής πίεσης

Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση, ιδιαίτερα στις αρτηρίες που τροφοδοτούν αίμα στο κεφάλι και το λαιμό, μπορεί να συνδέεται με φθίνουσες γνωστικές ικανότητες. Η αυστραλιανή μελέτη διαπίστωσε ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση του βραχίονα, η παραδοσιακή αρτηριακή πίεση που ελήφθη από το χέρι, συνδέθηκε με χειρότερη απόδοση σε εξετάσεις οπτικής επεξεργασίας, αλλά η υψηλή κεντρική αρτηριακή πίεση συνδέθηκε με χειρότερη απόδοση όχι μόνο στην οπτική επεξεργασία, αλλά και στην αναγνώριση και επεξεργασία ταχύτητας, ανέφερε η Livescience.

Τα αποτελέσματα από αυτήν τη μελέτη ήταν ότι οι μετρήσεις της κεντρικής αρτηριακής πίεσης θα μπορούσαν να προβλέψουν με μεγαλύτερη ακρίβεια ποιος μπορεί να διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μελλοντικής γνωστικής μείωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη αναφορά, ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής θα μπορούσε επίσης να αποτρέψει την εμφάνιση αυτής της μείωσης.

  • Άσκηση

Είναι δύσκολο να βρεθεί μια πτυχή της υγείας που η άσκηση δεν βοηθά, αλλά σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση, η αυξημένη άσκηση σε προχωρημένη ηλικία θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση της σχετικής με την ηλικία γνωστικής μείωσης. Σύμφωνα με τον Clinton B. Wright, από το Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι, που μελέτησε το θέμα, η τακτική αρκετά εντατική άσκηση μπορεί να  βοηθήσει τους ηλικιωμένους να διατηρήσουν τις γνωστικές τους ικανότητες περισσότερο, ανέφερε η Medscape Medical News.

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao