Τα συµπτώµατα ποικίλλουν, από απλό αίσθηµα ξένου σώµατος (όπως άµµος ή χώµα µέσα στα µάτια) και ήπια ερυθρότητα µέχρι σοβαρά ενοχλήµατα, όπως καύσος και κνησµός, µε συνοδό φωτοφοβία και θόλωση της όρασης. Ορµονικές µεταβολές (όπως στην κύηση ή στην εµµηνόπαυση και σε παθήσεις του θυρεοειδούς κυρίως στις γυναίκες), το σύνδροµο Sjogren (πρωτοπαθές ή δευτεροπαθές), τα ρευµατικά νοσήµατα, διάφορα φάρµακα, η έλλειψη βιταµίνης Α και η βλεφαρίτιδα µπορούν να επιβαρύνουν επίσης την ποιότητα των δακρύων και την αναδόµηση της οφθαλµικής επιφάνειας.
Η χορήγηση σκευασµάτων που περιέχουν υαλουρονικό φαίνεται να επιτυγχάνει, εκτός των άλλων, καλύτερα επίπεδα ενυδάτωσης της οφθαλµικής επιφάνειας. Και επιπλέον παρέχει δοµικά υλικά για την ανανέωση των κυττάρων του κερατοειδούς.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάµε ότι το υαλουρονικό είναι βασικό δοµικό υλικό του σώµατός µας και εξαιρετικά χρήσιµο στην ανανέωση και αναδόµηση πολλών διαφορετικών ιστών. Τα µάτια µας δεν αποτελούν εξαίρεση.
Είναι όµως όλα τα σκευάσµατα µε υαλουρονικό ίδια;
Σαφώς και όχι. Και δεν είναι µόνο η διαφορά στη συγκέντρωση του υαλουρονικού στο κάθε σκεύασµα, αλλά και τα επιπρόσθετα συστατικά που µπορούν να ενισχύουν τη δράση του ή να δρουν επικουρικά µε αυτό.
Τι είναι όµως το υαλουρονικό νάτριο;
Πρόκειται για ένα βιοπολυµερές εξαιρετικά υδρόφιλο, το οποίο προσκολλάται στην οφθαλµική επιφάνεια και ανάλογα µε τη συγκέντρωση επιτυγχάνει µεγαλύτερη διάρκεια ενυδάτωσης και υψηλότερα επίπεδα λίπανσης. Υπάρχουν εµπορικά σκευάσµατα µε συγκεντρώσεις υαλουρονικού από 0,15% έως 0,4%.
Το υαλουρονικό σε µεγάλες συγκεντρώσεις (0,4%), αλλά και σε µορφή gel, εξασφαλίζουν υψηλά επίπεδα ενυδάτωσης και λίπανσης, ανακουφίζοντας από τα συµπτώµατα της ξηροφθαλµίας.
Τα περισσότερα σκευάσµατα δεν περιέχουν συντηρητικά και κυκλοφορούν στο εµπόριο είτε σε µονοδόσεις είτε σε φιαλίδια µε ειδικά φίλτρα, ώστε να είναι κατάλληλα για µακροχρόνια χρήση και για χρήση πάνω από φακούς επαφής.
Συνδυασµοί
Η τρεχαλόζη είναι ένα από τα νεότερα συστατικά που συνδυάζεται µε το υαλουρονικό και ενισχύει τη δράση του, µειώνοντας την ανάγκη των συχνών ενσταλάξεων. Εισέρχεται στις κυτταρικές µεµβράνες, θρέφει τα επιθηλιακά κύτταρα του κερατοειδούς, εξυπηρετώντας στην αναγέννησή τους, στον πολλαπλασιασµό και τη µετανάστευσή τους, έχοντας µια βαθιά επουλωτική δράση. Ο συνδυασµός υαλουρονικού 0,15,% µε τρεχαλόζη 0,3%, χωρίς συντηρητικά, αποτελεί ιδανική επιλογή µετά από τραυµατισµούς της οφθαλµικής επιφάνειας και διαθλαστικές ή άλλες οφθαλµικές επεµβάσεις. Ως εκ τούτου, αποτελεί µέρος της θεραπευτικής φαρέτρας και όχι απλό υποκατάστατο δακρύων.
Η βιταµίνη Β5 (δεξπανθενόλη) έχει ισχυρή αναγεννητική, επουλωτική και αντιφλεγµονώδη δράση και επιπλέον εµποδίζει την εξάτµιση των δακρύων. Η βιταµίνη Β12 από την άλλη πλευρά, ενισχύει το µεταβολισµό των κυττάρων και βοηθά στην επούλωση των οφθαλµικών τραυµατισµών.
Ένα άλλο πρόσθετο συστατικό στο υαλουρονικό, που ενισχύει τη δράση του, είναι η πολυαιθυλενογλυκόλη, η οποία ενισχύει και σταθεροποιεί τη δακρυϊκή στιβάδα.
Οι βιταµίνες Α και Ε συνδυάζονται επίσης µε το υαλουρονικό νάτριο, προσφέροντας ισχυρές επανορθωτικές και επουλωτικές ιδιότητες.
Τέλος, η εχινάκεια, σε συνδυασµό µε υαλουρονικό και αµινοξέα, θρέφει τον κερατοειδή και συµβάλλει στην αύξηση της άµυνας της δακρυϊκής στιβάδας.
Συµπερασµατικά, το υαλουρονικό είναι ευεργετικό και ωφέλιµο, καθώς αναδοµεί, ενυδατώνει και λιπαίνει την οφθαλµική επιφάνεια.
Δεν ταιριάζουν όµως όλοι οι συνδυασµοί του υαλουρονικού σε όλους τους ασθενείς. Ανάλογα µε τη βαρύτητα της ξηροφθαλµίας, τη βλάβη των κερατοειδικών κυττάρων και άλλα συνοδά προβλήµατα, πρέπει να επιλέγεται ο κατάλληλος συνδυασµός. Η θεραπεία µπορεί επίσης να τροποποιηθεί ανάλογα µε την ανταπόκριση και κατά περίπτωση. Δεν είναι όλα τα σκευάσµατα για όλα τα µάτια.
H Health Editor Προτείνει: