10 πρώιμα σημάδια της Νόσου Πάρκινσον

Home ΥΓΕΙΑ 10 πρώιμα σημάδια της Νόσου Πάρκινσον
hands new old

Μπορεί να είναι δύσκολο να διαπιστώσετε εάν εσείς ή ένα αγαπημένο σας άτομο πάσχετε από νόσο του Πάρκινσον. Παρακάτω είναι 10 σημάδια της ασθένειας. Κανένα από αυτά τα σημάδια δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανησυχείτε, αλλά εάν έχετε περισσότερα από ένα σημάδια,  θα πρέπει να σκεφτείτε να κλείσετε ραντεβού για να μιλήσετε με το γιατρό σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Parkinson Organization.

Τρέμουλο

Έχετε παρατηρήσει μια μικρή ανακίνηση ή τρέμουλο στο δάχτυλο, τον αντίχειρα, το χέρι ή το πηγούνι σας; Το τρέμουλο όταν είστε ήρεμοι είναι ένα κοινό πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον.

Διαφορετικός γραφικός χαρακτήρας

Το γράψιμο σας έχει γίνει πολύ μικρότερο από ό, τι στο παρελθόν; Να παρατηρήσετε τον τρόπο με τον οποίο γράφετε λέξεις σε μια σελίδα σήμερα συγκρίνοντας με το παρελθόν εάν είναι τα μεγέθη των γραμμάτων  μικρότερα και οι λέξεις είναι ενωμένες  μεταξύ τους. Αυτό είναι μια αλλαγή στη γραφή που μπορεί να είναι ένα σημάδι της νόσου του Πάρκινσον που ονομάζεται μικρογραφία.

Απώλεια μυρωδιάς

Έχετε παρατηρήσει ότι δεν μυρίζετε πλέον ορισμένα τρόφιμα πολύ καλά; Εάν φαίνεται να έχετε περισσότερο πρόβλημα να μυρίζετε τρόφιμα όπως μπανάνες,  άνηθο ή γλυκόριζα, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας για το Πάρκινσον.

Δυσκολία στον ύπνο

Στριφογυρίζετε στο κρεβάτι ή βλέπετε όνειρα όταν κοιμάστε βαθιά; Μερικές φορές, ο / η σύζυγός σας  λόγω του ανήσυχου ύπνου σας θα θέλει να μετακινηθεί σε άλλο κρεβάτι. Οι ξαφνικές κινήσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να αποτελούν ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον.

Πρόβλημα κατά τη μετακίνηση ή το περπάτημα

Αισθάνεστε άκαμπτο το σώμα, τα χέρια ή τα πόδια σας; Έχουν παρατηρήσει άλλοι ότι τα χέρια σας δεν ταλαντεύονται όπως παλιά όταν περπατούσατε; Μερικές φορές η ακαμψία εξαφανίζεται καθώς κινείστε. Εάν όχι, μπορεί να είναι ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον. Ένα πρώιμο σημάδι μπορεί να είναι δυσκαμψία ή πόνος στον ώμο ή τους γοφούς σας. Οι άνθρωποι λένε μερικές φορές ότι τα πόδια τους φαίνονται «κολλημένα στο πάτωμα».

Δυσκοιλιότητα

Αντιμετωπίζετε προβλήματα με την κίνηση των εντέρων σας τα οποία δεν είχατε στο παρελθόν; Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της νόσου του Πάρκινσον και θα πρέπει να μιλήσετε με το γιατρό σας.

Απαλή ή χαμηλή φωνή

Σας έχουν πει άλλοι ότι η φωνή σας είναι πολύ απαλή ή ότι ακούγεται βραχνή; Εάν υπήρξε αλλαγή στη φωνή σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το εάν θα μπορούσε να είναι νόσος του Πάρκινσον. Μερικές φορές μπορεί να νομίζετε ότι άλλοι άνθρωποι χάνουν την ακοή τους, επειδή εσείς  πραγματικά μιλάτε πιο σιγά.

Διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Σας έχουν πει ότι έχετε σοβαρό, καταθλιπτικό ή το βλέμμα του τρελού στο πρόσωπό σας, ακόμη και όταν δεν έχετε κακή διάθεση; Αυτό ονομάζεται συχνά κάλυψη προσώπου. Εάν ναι, θα πρέπει να ρωτήσετε το γιατρό σας σχετικά με τη νόσο του Πάρκινσον.

Ζάλη ή λιποθυμία

Παρατηρείτε ότι συχνά αισθάνεστε ζάλη όταν σηκώνεστε από μια καρέκλα; Το αίσθημα ζάλης ή λιποθυμίας μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλής αρτηριακής πίεσης και μπορεί να συνδεθεί με τη νόσο του Πάρκινσον (PD).

Σκύβετε ή καμπουριάζετε

Δεν μπορείτε να σταθείτε όρθιοι όσο συνηθίζατε; Εάν εσείς ή η οικογένειά σας ή οι φίλοι σας παρατηρήσετε ότι φαίνεται να σκύβετε, να ακουμπάτε ή να χαλαρώνετε όταν στέκεστε, θα μπορούσε να είναι ένδειξη της νόσου του Πάρκινσον (PD).

Τι μπορείτε να κάνετε εάν έχετε Πάρκινσον;

  • Μιλήστε  με το γιατρό σας για να δημιουργήσετε ένα σχέδιο για να παραμείνετε υγιείς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τα ακόλουθα:

◦ Παραπομπή σε νευρολόγο, γιατρό που ειδικεύεται στον εγκέφαλο

◦ Φροντίδα από εργοθεραπευτή, φυσιοθεραπευτή ή λογοθεραπευτή

◦ Συνάντηση με έναν ιατρικό κοινωνικό λειτουργό για να μιλήσετε για το πώς το Πάρκινσον θα επηρεάσει τη ζωή σας

  • Ξεκινήστε ένα κανονικό πρόγραμμα άσκησης για να καθυστερήσετε περαιτέρω συμπτώματα.
  • Συζητήστε με την οικογένεια και τους φίλους σας που μπορούν να σας παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζεστε.

Photos by Freepik