Οι συζητήσεις για το γάλα και τη χρησιμότητά του ακούγονται όλο και περισσότερο τα τελευταία χρόνια. Τα εναλλακτικά υποκατάστατα γεμίζουν τα ράφια των σούπερ μάρκετ και οι καταναλωτές βλέπουν κάθε καρπό να έχει μετατραπεί σε γάλα.
Πάμε να δούμε τα πολλά και διαφορετικά φυτικά υποκατάστατα γάλακτος στην αγορά και τα διατροφικά τους χαρακτηριστικά. Συνήθως, τα περισσότερα είναι από τη φύση τους χαμηλά σε θρεπτικά συστατικά και ανεπαρκή σε ασβέστιο, βιταμίνες D, A, B12, καθώς και σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής σημασίας, σε σύγκριση με τα ζωικά γαλακτοκομικά. Όμως, όλα αυτά τα φυτικά ροφήματα εμπλουτίζονται με βιταμίνες, μέταλλα και πρωτεΐνες για να αποτελέσουν ισορροπημένα προϊόντα προς κατανάλωση.
Γάλα Σόγιας
- Έχει την περισσότερη πρωτεΐνη από τα φυτικά ροφήματα.
- Το γάλα σόγιας περιέχει φυτοοιστρογόνα που είναι υγιεινά.
- Μειώνει την LDL (κακή) χοληστερόλη.
- Είναι καλή πηγή πρωτεϊνών, σε παρόμοιο ποσοστό με το ζωικό γάλα
- Περιέχει επίσης ασβέστιο, σίδηρο, ριβοφλαβίνη και B12 (εφόσον είναι εμπλουτισμένο).
- Προφανώς, δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπους με αλλεργία στη σόγια.
- Η υπερβολική κατανάλωση σε γάλα σόγιας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε ανθρώπους με ευαισθησία στον θυρεοειδή.
- Μια διατροφή με υπερκατανάλωση σόγιας, συμπεριλαμβανομένου και του ροφήματος, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τις γυναίκες που είχαν κάποιο θέμα με καρκίνο του στήθους που είναι ευαίσθητες σε οιστρογόνα.
Γάλα Ρυζιού
- To γάλα ρυζιού δεν είναι φυσική πηγή βιταμίνης D και ασβεστίου από μόνο του, γι’ αυτό εμπλουτίζεται με βιταμίνες.
- Δεν είναι καλή πηγή πρωτεΐνης και περιέχει υψηλή ποσότητα υδατανθράκων, έτσι θα πρέπει να καταναλώνεται με προσοχή από ανθρώπους με διαβήτη.
- Περιέχει ποσότητες σε ανόργανο αρσενικό που σε συχνή καθημερινή κατανάλωση μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο στην υγεία, γι’ αυτό δεν είναι κατάλληλο για παιδιά.
- Ένα πλεονέκτημά του είναι ότι μαζί με το γάλα βρώμης είναι το λιγότερο αλλεργιογόνο από όλα τα ροφήματα, καθιστώντας το μια καλή επιλογή για ανθρώπους με δυσανεξία στη λακτόζη και στους ξηρούς καρπούς.
Γάλα Αμυγδάλου
- Είναι το πιο χαμηλό σε θερμίδες από όλα τα ροφήματα, αρκεί να προσφέρεται χωρίς προσθήκη ζάχαρης.
- Δεν περιέχει κορεσμένα λιπαρά.
- Είναι καλή πηγή βιταμίνης A, E, σιδήρου και μαγνησίου, εφόσον είναι εμπλουτισμένο.
- Ενώ τα αμύγδαλα ως καρποί είναι καλή πηγή πρωτεΐνης , το γάλα αμυγδάλου δεν είναι.
- Μπορει να περιέχει καραγενάνη (ανάλογα το προϊόν), ένα προσθετικό τροφίμων που έχει συνδεθεί με παθήσεις του πεπτικού και φλεγμονές, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή σε άτομα με ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.
- Μια σημαντική κριτική σε περιβαλλοντολογικό επίπεδο που δέχεται το γάλα αμυγδάλου, καθώς αυξάνεται συνεχώς η ζήτησή του στην αγορά, είναι η υψηλή ποσότητα νερού που απαιτείται για την καλλιέργεια του αμυγδάλου.