8 σημάδια ότι είστε πνευματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 8 σημάδια ότι είστε πνευματικά και συναισθηματικά εξαντλημένοι
exhausted

Η βόλτα σε αυτό το τρελό τρενάκι του λούνα παρκ που λέγεται ζωή μπορεί μερικές φορές να είναι πραγματικά κουραστική. Τη μια στιγμή είσαι ψηλά και το επόμενο δευτερόλεπτο, βρίσκεσαι πάλι κάτω από εκεί που ξεκίνησες. Ωστόσο, όταν τα χαμηλά είναι περισσότερα από τα υψηλά, η βόλτα δεν είναι πλέον συναρπαστική. Αντιθέτως, θα καταλήξετε εντελώς εξαντλημένοι σχεδόν σε κάθε επίπεδο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας IDS MED.

Πολλοί άνθρωποι εξαντλούνται ψυχικά και συναισθηματικά, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα έναν αρκετά μεγάλο αριθμό ανθυγιεινών συμπτωμάτων μέσα τους. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να διαταράξουν τη φυσιολογική ροή της ζωής σας, επηρεάζοντας την παραγωγικότητα και τις σχέσεις σας.

Αν βιώνετε αυτά τα 8 σημάδια, είναι πιθανό να περνάτε μια δύσκολη περίοδο στη ζωή σας:

Νευριάζετε εύκολα

Επηρεάζεστε από τα πιο μικρά πράγματα τον τελευταίο καιρό. Βρίσκετε αρνητικότητα παντού γύρω σας και κάθε λεπτό αρνητικότητας σας εκνευρίζει. Χάνετε εύκολα την ψυχραιμία σας. Όσο περνούν οι μέρες, νιώθετε απελπισμένοι. Η αδυναμία και η έλλειψη δύναμης σας κάνουν να αισθάνεστε όλο και πιο εκνευρισμένοι. Δυστυχώς, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ξεσπάτε την απογοήτευσή σας στους πιο κοντινούς σας ανθρώπους – αυτούς που πιθανώς δεν το αξίζουν.

Αισθάνεστε πάντα στεναχωρημένοι και σας λείπουν τα κίνητρα στη ζωή σας

Νιώθετε πάντα ότι κάτι κακό πρόκειται να συμβεί. Έχετε χάσει την πίστη σας στη ζωή και δεν υπάρχει τίποτα που να σας παρακινεί να προχωρήσετε μπροστά. Νιώθετε ότι είστε ανίκανοι να κάνετε τη δουλειά σας. Δυσκολεύεστε να βρείτε το κίνητρο που χρειάζεστε. Οι στόχοι που κάποτε σας παρακινούσαν να εργαστείτε σκληρά δεν είναι αρκετοί. Αυτό είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το αντιμετωπίσεις όταν βρίσκεσαι στο χώρο εργασίας ή στο σχολείο, αφού αναπόφευκτα υπάρχουν προθεσμίες για διάφορες εργασίες ή εργασίες. Αλλά αν δεν έχετε κίνητρο να ασχοληθείτε με αυτές τις εργασίες, δεν θα τις κάνετε εγκαίρως… οπότε θα συσσωρεύονται, πράγμα που θα σας κάνει να αναβάλλετε περισσότερο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να αποτύχετε στα μαθήματα ή να λάβετε προειδοποιήσεις στη δουλειά. Αλλά αν αισθάνεστε μουδιασμένοι, πραγματικά δεν θα σας ενδιαφέρει και πολύ αυτό, έτσι δεν είναι.

Παθαίνετε κρίσεις άγχους αρκετά συχνά

Ως αποτέλεσμα της υπερβολικής εξάντλησής σας, αισθάνεστε όλο και περισσότερο αγχωμένοι από το συνηθισμένο. Οι κρίσεις άγχους γίνονται καθημερινή ρουτίνα. Ανησυχείτε χωρίς λόγο. Ανησυχείτε με το παραμικρό.

Δεν μπορείτε να κοιμηθείτε σωστά

Συχνά νιώθετε σαν να είστε εκτός τόπου και χρόνου. Το συντριπτικό αίσθημα εξάντλησης σας δυσκολεύει να ηρεμήσετε τις σκέψεις σας και να αποκοιμηθείτε. Και η αϋπνία γίνεται απλώς άλλο ένα πράγμα στη λίστα. Είστε τόσο πολύ, πολύ κουρασμένοι, όλη την ώρα, και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κοιμηθείτε, αλλά δεν μπορείτε. Γιατί; Επειδή οι σκέψεις σας τρέχουν με μέγιστη ταχύτητα και δεν μπορείτε να σπάσετε τον βρόγχο. Ακριβώς τη στιγμή που αρχίζετε να αποκοιμιέστε, κάποια ανησυχία θα εισβάλει και θα σας ρίξει ξανά στην εγρήγορση, οπότε δεν μπορείτε να ξεκουραστείτε που τόσο χρειάζεστε… πράγμα που επιτείνει την κούραση που ήδη σας εξαντλεί.

Αισθάνεστε ένα είδος αποστασιοποίησης

Δεν αισθάνεστε πια ότι είστε προσκολλημένοι σε κανέναν και σε τίποτα. Τίποτα δεν σας επηρεάζει. Δεν αισθάνεστε καλά ή άσχημα. Είναι σαν να είστε απλώς ένα σώμα χωρίς κανένα συναίσθημα. Έχετε μουδιάσει. Ό,τι κι αν είναι αυτό που αντιμετωπίζετε έχει στραγγίζει το φως σας σε σημείο που κυριολεκτικά δεν μπορείτε να νιώσετε τα συναισθήματα που θα νιώθατε κανονικά όταν αντιμετωπίζετε μια κατάσταση ή ένα θέμα. Αυτό είναι κάτι σαν την κατάθλιψη, μόνο που αντί να αισθάνεστε ότι σας βαραίνουν τα συναισθήματα, σας βαραίνει η απουσία τους.

Κλαις χωρίς λόγο

Αν έχετε φτάσει στο σημείο που το να πέφτει οδοντόκρεμα από την οδοντόβουρτσά σας πρωί-πρωί είναι αρκετό για να σας φέρει σε κατάσταση υστερικού κλάματος… αυτό δεν είναι καθόλου καλό. Όταν είμαστε εξαντλημένοι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, λίγο πολύ χάνουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε δύσκολες καταστάσεις και το τακτικό καθημερινό στρες εντείνεται. Είναι απολύτως κατανοητό ότι πιθανώς έχετε βρεθεί να κλαίτε μπροστά σε συναδέλφους, φίλους ή ακόμα και σε τυχαίους αγνώστους.

Νιώθετε ζάλη και ναυτία

Το αίσθημα της ναυτίας και της ζάλης είναι σημάδια ότι χρειάζεστε ξεκούραση και θα πρέπει να είναι η πρωταρχική σας προτεραιότητα. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν επειδή είστε τόσο αγχωμένοι που το σώμα σας δεν αντέχει άλλο και παθαίνει κατάρρευση. Κάθε φορά που ένα άτομο βιώνει μια ψυχική κατάρρευση, αυτό φυσικά εκδηλώνεται και σωματικά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν είστε το είδος του ανθρώπου που κουβαλάει το άγχος στην κοιλιά του ή αν σφίγγετε τους μυς σας υποσυνείδητα για να αντισταθείτε σε ό,τι σας πονάει.

Είστε συνεχώς κουρασμένοι

Η κόπωση είναι κάτι διαφορετικό από την απλή, συνηθισμένη κούραση. Μπορεί να είμαστε εξαντλημένοι μετά από μερικές μέρες πάρτι, αλλά αυτού του είδους η εξάντληση μπορεί να διορθωθεί με μερικές νύχτες αξιοπρεπούς ύπνου. Η κόπωση δεν μπορεί. Όταν υποφέρετε από κόπωση, δεν έχει σημασία αν κοιμάστε 20 ώρες την ημέρα ή αν πίνετε 30 καφέδες μέσα σε λίγες ώρες: θα εξακολουθείτε να είστε κουρασμένοι μέχρι το μεδούλι των οστών σας. Αυτό δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο περιστασιακά. Αυτό το επίπεδο ενέργειας είναι η προεπιλεγμένη σας ρύθμιση αυτή τη στιγμή. Απλά δεν φαίνεται να τελειώνει ποτέ.