7 συμβουλές για να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας να καταπολεμήσουν το άγχος!

Home ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 7 συμβουλές για να βοηθήσετε τους αγαπημένους σας να καταπολεμήσουν το άγχος!
couple fighting

Είτε πρόκειται για πανδημία Covid-19 είτε για άνοδο στη χρήση των κοινωνικών μέσων, τα επίπεδα άγχους στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκονται στην κορυφή. Είναι αυτονόητο ότι η πανδημία έχει επιδεινώσει σίγουρα το πρόβλημα, με στατιστικά στοιχεία που κυκλοφόρησαν τον Ιούνιο να αποκαλύπτουν ότι 19 εκατομμύρια ενήλικες αναφέρουν τακτικά υψηλά επίπεδα του ζητήματος ψυχικής υγείας.  Φίλοι και συγγενείς όσων βιώνουν άγχος μπορεί να αισθάνονται ανίκανοι να βοηθήσουν αφού και οι ίδιοι βιώνουν άγχος και ανησυχία. Υπάρχουν όμως μερικοί σχετικά απλοί τρόποι βοήθειας και μια μικρή φιλία μπορεί να προχωρήσει πολύ, ακόμα κι αν δεν είναι πάντα προφανής, σύμφωνα με το άρθρο του περιοδικού Vogue UK.

Ακούστε προσεκτικά και συμπονετικά

Ρωτήστε τον φίλο σας πώς είναι και ακούστε τα πάντα, χωρίς να σκεφτείτε πώς θα απαντήσετε. Εξασκηθείτε να είστε απόλυτα παρόντες και προς το παρόν, να αναγνωρίσετε τα συναισθήματά τους και να τους ευχαριστήσετε που τα μοιράζονται μαζί σας. Αποφύγετε φράσεις όπως «θα το ξεπεράσετε» ή «θα είστε εντάξει.

Μην προσπαθήσετε να τα διορθώσετε

Θυμηθείτε ότι τίποτα δεν είναι αδιόρθωτο. Ο φίλος σας πιθανότατα έχει ήδη κάνει πολλή έρευνα σε μια προσπάθεια να κατανοήσει το άγχος του, οπότε η υποβολή περισσότερων προτάσεων αντιμετώπισης μπορεί να του δημιουργήσουν επιπλέον βάρος  και να του επιτείνουν το πρόβλημα.  Αντ’ αυτού, γιορτάστε τις προσωπικές τους νίκες όταν ξέρετε ότι έχουν κατακτήσει κάτι ιδιαίτερα δύσκολο και μην κρύψετε τα δικά σας δύσκολα ζητήματα επειδή φοβάστε ότι αυτά θα τους δημιουργήσουν επιπρόσθετο ψυχολογικό βάρος. Η πρόθεση μπορεί να είναι ευγενική, αλλά υπάρχει κίνδυνος να το αντιληφθούν και το αποτέλεσμα να είναι αντίστροφο.

Καταλάβετε ότι το άγχος είναι διαφορετικό σε κάθε άτομο

Το άγχος μπορεί να εκδηλωθεί ως βαθιά κόπωση αλλά, εξίσου, μπορεί επίσης να προκαλέσει αϋπνία. Μπορεί να αντιμετωπιστεί ως ανησυχία, αναταραχή και αδυναμία συγκέντρωσης. Προκαλεί ευερεθιστότητα για ορισμένους και παράλογους φόβους σε άλλους. ενώ ορισμένοι βιώνουν τρομακτικό πόνο στο στήθος και δυσάρεστη μυϊκή ένταση. Τα ποικίλα και, μερικές φορές παρεξηγημένα, συμπτώματα άγχους είναι αληθινά, γι ‘αυτό λάβετε το υπόψη και ενημερώστε το φίλο σας ότι το καταλαβαίνετε.

Ρωτήστε τους τι χρειάζονται

Υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι διαχείρισης του άγχους. Οι ασκήσεις διαλογισμού και αναπνοής, για παράδειγμα, είναι χρήσιμες για πολλούς ανθρώπους – και μπορεί να είναι για εσάς – αλλά μπορεί να μην βοηθήσουν τον φίλο σας. Μερικοί άνθρωποι πρέπει να κάνουν κάτι ενεργό, όπως ένα τρέξιμο, για να βοηθήσουν το δικό τους άγχος. Ρωτήστε τον φίλο σας τι λειτουργεί για αυτόν και πώς μπορείτε να βοηθήσετε.

Παρατηρήστε τους

Εάν φαίνονται ανήσυχοι όταν είστε μαζί, ρωτήστε τους για αυτό. Βάζοντας το εκεί έξω, τους ενημερώνετε ότι, μαζί σας, υπάρχει πάντα χώρος για το άγχος τους δεν χρειάζεται να αποφευχθεί και δεν είναι βάρος. Μπορείτε επίσης να ρωτήσετε αν υπάρχει κάτι που θα μπορούσατε να κάνετε για να βοηθήσετε, ωστόσο, μερικές φορές εν μέσω πανικού μπορεί να είναι δύσκολο για αυτούς να ξέρουν τι μπορεί να είναι. Εάν δεν είναι σίγουροι, προτείνετε να πάτε κάπου ήσυχα μαζί ή να κάνετε μια βόλτα έξω.

Να γνωρίζετε πόσο επιρροή έχετε σε αυτό το άτομο

Εάν πρόκειται να αργήσετε, ενημερώστε τους. Ομοίως, εάν δεν έχετε χρόνο να απαντήσετε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ένα κείμενο, δώστε μια γρήγορη εξήγηση, ώστε να μην τους αφήνετε να ανησυχούν. Το άγχος μπορεί να δημιουργεί  έναν εσωτερικό φόβο, πείθει τους ανθρώπους ότι είναι επαχθείς. Κάντε μια συνειδητή προσπάθεια να τους καθησυχάσετε. Ένα απλό “Μου αρέσει να κάνω παρέα μαζί σου” (και όχι μόνο όταν είναι ήρεμοι) θα σημαίνει πολλά για αυτούς.

Κρατήστε τα όρια σας

Να θυμάστε πάντα ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε και εσείς τον εαυτό σας. Κάντε τα πράγματα που θέλετε να κάνετε και ενημερώστε το φίλο σας ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί για να φροντίσετε τις δικές σας κοινωνικές και συναισθηματικές ανάγκες. Όταν ζητούν περισσότερα από όσα πρέπει να δώσετε, ενημερώστε τους. Για παράδειγμα: «Σ ‘αγαπώ. Δεν μπορώ να μιλήσω τώρα, αλλά ας πιούμε καφέ στις 2μμ αύριο.

PHOTOS BY PEXELS