10 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ορμονική ανισορροπία

Home ΥΓΕΙΑ 10 προειδοποιητικά σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ορμονική ανισορροπία
aupnia cover

Οι ορμονικές ανισορροπίες μπορεί να προκαλέσουν για μια σειρά ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, από κόπωση ή αύξηση βάρους έως φαγούρα στο δέρμα ή πεσμένη διάθεση. Οι ορμόνες είναι χημικές ουσίες που παράγονται από αδένες στο ενδοκρινικό σύστημα και απελευθερώνονται στην κυκλοφορία του αίματος. Μια ανισορροπία εμφανίζεται όταν υπάρχει πάρα πολύ ή πολύ λίγη ορμόνη.  Οι ορμόνες σας είναι σημαντικές για τη ρύθμιση πολλών διαφορετικών διαδικασιών στο σώμα, όπως όρεξη και μεταβολισμός, κύκλοι ύπνου, αναπαραγωγικοί κύκλοι και σεξουαλική λειτουργία, θερμοκρασία σώματος και διάθεση.

Δεν αποτελεί έκπληξη λοιπόν ότι ακόμη και η παραμικρή ανισορροπία μπορεί να έχει αισθητή επίδραση στη συνολική υγεία και ευεξία σας.

Τα επίπεδα των ορμονών κυμαίνονται φυσικά σε διάφορα στάδια της ζωής, πιο αισθητά κατά την εφηβεία και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης. Μπορούν επίσης να επηρεαστούν από τον τρόπο ζωής και ορισμένες ιατρικές παθήσεις.

Αυτό που είναι σημαντικό είναι να παρατηρήσετε τυχόν συμπτώματα και να τα ελέγξετε από έναν εξειδικευμένο επαγγελματία υγείας, ώστε να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, είτε αυτό περιλαμβάνει τη χρήση φαρμάκων ή συμπληρωματικών θεραπειών, είτε κάνετε αλλαγές στον τρόπο ζωής, για να αποκαταστήσετε την ισορροπία και την καλή υγεία σας, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Hormone Health UK.

  1. Αλλαγές στην διάθεση: Η γυναικεία ορμόνη οιστρογόνου έχει επίδραση στους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου, συμπεριλαμβανομένης της σεροτονίνης (μια χημική ουσία που ενισχύει τη διάθεση). Οι διακυμάνσεις στα οιστρογόνα μπορεί να προκαλέσουν προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) ή καταθλιπτική διάθεση κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης.

 

  1. Επώδυνοι περίοδοι: εάν συνοδεύονται από άλλα συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, συχνή ανάγκη ούρησης, πόνο στην πλάτη, δυσκοιλιότητα και επώδυνη επαφή, τότε μπορεί να έχετε ινομυώματα. Τα ινομυώματα είναι μη καρκινικές αναπτύξεις που αναπτύσσονται εντός ή γύρω από τη μήτρα. Η ακριβής αιτία είναι άγνωστη αν και πιστεύεται ότι διεγείρονται από οιστρογόνα, ενώ το οικογενειακό ιστορικό μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.

 

  1. Χαμηλή λίμπιντο: Η χαμηλή λίμπιντο είναι ιδιαίτερα συχνή σε γυναίκες που περνούν από προεμμηνόπαυση ή εμμηνόπαυση λόγω πτώσης των οιστρογόνων και της τεστοστερόνης (αν και είναι γνωστή ως ανδρική ορμόνη, οι γυναίκες έχουν επίσης τεστοστερόνη). Άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως νυχτερινές εφιδρώσεις, κόπωση, χαμηλή διάθεση και άγχος μπορεί επίσης να έχουν αντίκτυπο στη σεξουαλική σας ζωή.

 

  1. Αϋπνία και ύπνος κακής ποιότητας: Κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης, οι ωοθήκες παράγουν σταδιακά λιγότερα οιστρογόνα και προγεστερόνη, γεγονός που προάγει τον ύπνο. Η πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων μπορεί επίσης να συμβάλει σε νυχτερινές εφιδρώσεις που διαταράσσουν τον ύπνο σας, συμβάλλοντας στην κόπωση και την έλλειψη ενέργειας.

 

  1. Ανεξήγητη αύξηση βάρους: Ορισμένες καταστάσεις που σχετίζονται με ορμόνες μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους συμπεριλαμβανομένου ενός μη ενεργού θυρεοειδούς (όταν ο θυρεοειδής σας αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες που ρυθμίζουν το μεταβολισμό), σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) (ένα πρόβλημα που σχετίζεται με ορμόνες που προκαλεί μικρές κύστες στις ωοθήκες) και την εμμηνόπαυση (που οδηγεί σε ορμονικές αλλαγές που μπορεί να σας κάνουν πιο πιθανό να αυξήσετε το βάρος γύρω από την κοιλιά σας).

 

  1. Δερματικά προβλήματα: Η χρόνια ακμή ενηλίκων μπορεί να αποτελεί ένδειξη χαμηλών επιπέδων οιστρογόνων και προγεστερόνης και υψηλών επιπέδων ορμονών ανδρογόνων και μπορεί επίσης να υποδηλώνει σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Ομοίως, οι ορμονικές ανισορροπίες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης μπορούν να προκαλέσουν φαγούρα στο δέρμα, ενώ το ξηρό δέρμα είναι σύμπτωμα της εμμηνόπαυσης ή των προβλημάτων του θυρεοειδούς.

 

  1. Προβλήματα γονιμότητας: η ορμονική ανισορροπία είναι μια από τις κύριες αιτίες της γυναικείας υπογονιμότητας και με τα μεταβαλλόμενα επίπεδα ορμονών, η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται φυσικά μετά την ηλικία των 35 ετών. Τα υψηλά επίπεδα ορμόνης διέγερσης ωοθυλακίων (FSH) μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες εγκυμοσύνης ενώ τα χαμηλά επίπεδα ωχρινοτρόπου ορμόνης (LH), η οποία διεγείρει τις ωοθήκες να απελευθερώσουν ένα ωάριο και να αρχίσουν να παράγουν προγεστερόνη, μπορούν επίσης να προκαλέσουν προβλήματα γονιμότητας. Η πρώιμη εμμηνόπαυση και άλλες ορμονικές καταστάσεις όπως το PCOS θα επηρεάσουν τη γονιμότητά σας.

 

  1. Πονοκέφαλοι: Πολλές γυναίκες υποφέρουν από πονοκεφάλους λόγω ορμονικών αλλαγών κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης.

 

  1. Αδύναμα οστά: Η πτώση των οιστρογόνων κατά τη διάρκεια της προεμμηνόπαυσης και της εμμηνόπαυσης μπορεί να προκαλέσει απώλεια οστού.

 

  1. Κολπική ξηρότητα: Η κολπική ξηρότητα προκαλείται συχνότερα από την πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων, ειδικά κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η λήψη του αντισυλληπτικού χαπιού ή των αντικαταθλιπτικών μπορεί επίσης να αλλάξει τα επίπεδα ορμονών, με αποτέλεσμα το πρόβλημα.

PHOTOS BY FREEPIK