Αποφύγετε: Λευκό ρύζι
Μόνο ένα φλιτζάνι μαγειρεμένο λευκό ρύζι έχει 44,5 γραμμάρια υδατανθράκων και 0,6 γραμμάρια φυτικών ινών. Εάν είστε λάτρης του ρυζιού, καταναλώστε μια μερίδα ⅓ φλιτζάνι ή επιλέξτε καστανό ρύζι για να ενισχύσετε τις ίνες. Θυμηθείτε να ισορροπήσετε το πιάτο σας με λαχανικά, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Taste of Home.
Αποφύγετε: Γιαούρτι
Φροντίστε να ελέγξετε τις ετικέτες, καθώς όλα τα ελληνικά γιαούρτια δεν είναι ίδια! Πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο αν είναι γιαούρτι με πρόσθετα ή απλό. Μια μερίδα 226 γραμμαρίων με πρόσθετα γιαουρτιού μπορεί εύκολα να έχει πάνω από 40 γραμμάρια υδατανθράκων. Ωστόσο, ένα ποιοτικό ελληνικό κλασικό γιαούρτι μπορεί να έχει περίπου 8 γραμμάρια υδατανθράκων και 20 γραμμάρια πρωτεΐνης.
Αποφύγετε: Τα περισσότερα αποξηραμένα φρούτα
Γενικά, τα αποξηραμένα φρούτα έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αλλά είναι και πυκνά με υδατάνθρακες. Μόνο μια μικρή μερίδα 28 γρ. μπορεί να έχει 20+ γραμμάρια υδατανθράκων. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι υπέροχα για να τονίσουν μια σαλάτα, αλλά δεν είναι ιδανικά για ένα καθημερινό σνακ. Εάν φάτε αποξηραμένα φρούτα, βεβαιωθείτε ότι ο κατασκευαστής δεν προσθέτει περισσότερη ζάχαρη στα συστατικά. Μια μερίδα ⅓ φλιτζανιού αποξηραμένων βατόμουρων μπορεί να έχει πάνω από 24 γραμμάρια υδατανθράκων και μόνο 2 γραμμάρια ινών.
Αποφύγετε: Σιρόπι Agave
Αυτό το σιρόπι έχει αποκτήσει δημοτικότητα ως «υγιής» ζάχαρη. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο για το σιρόπι Agave. Στην πραγματικότητα, από την άποψη των υδατανθράκων, περιέχει 16 γραμμάρια υδατανθράκων ανά κουταλιά της σούπας. Η κανονική σας ζάχαρη έχει 13 γραμμάρια ανά κουταλιά της σούπας και κανένα δεν παρέχει θρεπτικά οφέλη.
Αποφύγετε: Χυμό λαχανικών
Εάν σκέφτεστε ότι θα πρέπει να “πίνετε τα λαχανικά σας” , ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Ένα φλιτζάνι χυμός λαχανικών, μπορεί να περιέχει 18 γραμμάρια υδατανθράκων και αν αναμιχθεί με χυμό φρούτων, αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί γρήγορα. Επιπλέον, χάνετε όλες τις ίνες. Είναι καλύτερα να τρώτε τα λαχανικά σας αντ ‘αυτού.
Αποφύγετε: Μπιζέλια
Τα μπιζέλια έχουν γίνει δημοφιλή πρόσφατα για την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και συχνά βρίσκονται σε σκόνες πρωτεΐνης vegan, αλλά μπορεί να εκπλαγείτε όταν μάθετε ότι ένα φλιτζάνι μπιζέλια μπορεί να έχει 21 γραμμάρια υδατανθράκων. Τα μπιζέλια εξισορροπούνται με 7 γραμμάρια ινών και 8 γραμμάρια πρωτεΐνης. Αλλά εάν είστε προσεκτικοί με τους υδατάνθρακες σας, θα πρέπει να τα αποφύγετε.
Photos by Pexels