ΧΑΠ: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία

Home ΥΓΕΙΑ ΧΑΠ: Συμπτώματα, διάγνωση και θεραπεία
gunaika fisi

Έχετε συχνά δύσπνοια όταν κάνετε πράγματα όπως τρέξιμο ή ανεβαίνετε σκάλες; Μάθετε εάν διατρέχετε κίνδυνο να πάθετε ΧΑΠ.

Η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), η οποία περιλαμβάνει εμφύσημα και χρόνια βρογχίτιδα, καθιστά δύσκολη την αναπνοή για τα 16 εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν διαγνωστεί με ΧΑΠ. Εκατομμύρια περισσότεροι πάσχουν από ΧΑΠ, αλλά δεν έχουν διαγνωστεί και δεν υποβάλλονται σε θεραπεία. Η ΧΑΠ μπορεί να περιορίσει την ικανότητά σας να εργάζεστε ή ακόμη και να εκτελείτε απλές καθημερινές εργασίες, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (Centers For Disease Control And Prevention).

Θα μπορούσατε να έχετε ΧΑΠ;

Η κύρια αιτία της ΧΑΠ είναι ο καπνός του τσιγάρου, οπότε εάν καπνίζετε, διατρέχετε μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης ΧΑΠ. Η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση στο σπίτι ή στην εργασία, το οικογενειακό ιστορικό και αναπνευστικές λοιμώξεις όπως η πνευμονία αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο.

Πώς διαγιγνώσκεται η ΧΑΠ;

Η ΧΑΠ διαγιγνώσκεται χρησιμοποιώντας ένα απλό αναπνευστικό τεστ που ονομάζεται σπιρομέτρηση.

Πώς αντιμετωπίζεται η ΧΑΠ;

Η αντιμετώπιση της ΧΑΠ σας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής σας. Οι επιλογές θεραπείας που μπορεί να εξετάσει ο γιατρός σας περιλαμβάνουν:

  • Διακοπή του καπνίσματος. Για τα άτομα που καπνίζουν, η πιο σημαντική πτυχή της θεραπείας είναι να σταματήσει το κάπνισμα.
  • Αποφυγή καπνού τσιγάρου και άλλων ατμοσφαιρικών ρύπων στο σπίτι και στην εργασία.
  • Φαρμακευτική αγωγή. Συμπτώματα όπως βήχας ή συριγμός μπορούν να αντιμετωπιστούν με φάρμακα.
  • Πνευμονική αποκατάσταση, ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα θεραπείας που σας διδάσκει πώς να διαχειριστείτε τα συμπτώματα ΧΑΠ για να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής. Τα σχέδια μπορεί να περιλαμβάνουν

την εκμάθηση της αναπνοής, τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και συμβουλές για φαγητό και άσκηση.

  • Αποφυγή λοιμώξεων των πνευμόνων. Οι πνευμονικές λοιμώξεις μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα με ΧΑΠ. Ορισμένα εμβόλια, όπως εμβόλια γρίπης και πνευμονίας, είναι ιδιαίτερα

σημαντικά για άτομα με ΧΑΠ. Οι αναπνευστικές λοιμώξεις πρέπει να αντιμετωπίζονται με αντιβιοτικά, εάν χρειαστεί.

  • Μπορεί να χρειαστεί συμπληρωματικό οξυγόνο από φορητή συσκευή οξυγόνου εάν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα είναι χαμηλά.

Photos by Pexels