6 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής

Home ΥΓΕΙΑ 6 εκπληκτικά πράγματα που μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής
chest pain

Ενώ πράγματα όπως η έλλειψη άσκησης, η ανθυγιεινή διατροφή και το οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου σίγουρα αυξάνουν τον κίνδυνο, δεν είναι οι μόνοι παράγοντες που πρέπει να έχετε κατά νου. Ακολουθούν έξι εκπληκτικοί παράγοντες που θα μπορούσαν να σας θέσουν σε κίνδυνο για καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με το άρθρα της ιστοσελίδας Good Housekeeping.

Έχετε αυτοάνοσο νόσημα

Εάν έχετε ιστορικό αυτοάνοσου νοσήματος, όπως λύκος, ρευματοειδής αρθρίτιδα ή ψωριασική αρθρίτιδα, τότε μπορεί να έχετε περισσότερες πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή, λέει η Nieca Goldberg, MD, καρδιολόγος και ιατρική διευθύντρια του Κέντρου Joan H. Tisch για την Υγεία των Γυναικών στο NYU Langone. Οι γυναίκες που ανέπτυξαν αυτοάνοσες παθήσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.

Στις γυναίκες, το ιστορικό υπέρτασης κατά την εγκυμοσύνη, προεκλαμψίας ή εκλαμψίας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου στη μέση ηλικία. Ο διαβήτης κύησης αυξάνει τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να πενταπλασιάσει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, εξηγεί.

Ο κρύος καιρός 

Όπως ίσως υποψιαστήκατε, ο χειμώνας μπορεί να είναι επικίνδυνος για την υγεία σας. Ο Sanjiv Patel, MD, καρδιολόγος στο MemorialCare Heart and Vascular Institute at Orange Coast Medical Center λέει ότι υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους το κρύο μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Το να έχουμε σημαντικά χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσει καρδιακές προσβολές, επειδή όταν κάνει κρύο, το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τη θερμότητα μέσα στην περιοχή του πυρήνα του, οπότε προσπαθεί να μην αφήσει τη θερμότητα να διαφύγει από το σώμα, εξηγεί. Αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή επειδή τα αιμοφόρα αγγεία και οι αρτηρίες συστέλλονται και στενεύουν.

Ξεκινήσατε ένα νέο πρόγραμμα άσκησης

Αποφασίσατε λοιπόν να γυμναστείτε, πράγμα που είναι υπέροχο, αλλά είναι σημαντικό να προσέχετε τον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζετε την άσκηση, προειδοποιεί ο Dr.  Patel. Αν ήσασταν πατάτα του καναπέ και ξεκινήσετε αμέσως προπονήσεις υψηλής έντασης, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή αντί να εργαστείτε για την πρόληψή της.

Αν προετοιμάζεστε αργά και γυμνάζεστε, μπορείτε να τα καταφέρετε, λέει ο Dr. Patel. Αλλά κάθε είδους μεγάλη, ξαφνική αλλαγή μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή, ακόμη και η υπερπροσπάθεια κατά τη διάρκεια του σεξ (που αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία για τους ηλικιωμένους). Σε όλα αυτά τα σενάρια, αυτό που συμβαίνει είναι μια ξαφνική αλλαγή στις ορμόνες του στρες που μπορεί να οδηγήσει σε αστάθεια στη ροή του αίματος προς την καρδιά, η οποία μπορεί δυνητικά να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Έχετε καρκίνο

Οι ερευνητές έχουν αρχίσει να βρίσκουν συνδέσεις μεταξύ των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου, δύο από τις κύριες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Oρισμένες θεραπείες καρκίνου, όπως η ακτινοβολία στο στήθος (ιδιαίτερα στο αριστερό στήθος) αυξάνουν τον κίνδυνο για στεφανιαία νόσο (ΣΝ), την οποία περιγράφει ως συσσώρευση χοληστερόλης στα τοιχώματα των αρτηριών που τροφοδοτούν με αίμα τον καρδιακό μυ. Αυτό, με τη σειρά του, αυξάνει τις πιθανότητές σας να πάθετε καρδιακή προσβολή. Τα αντικαρκινικά φάρμακα, όπως η Adriamycin και η Herceptin, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια.

Είστε εκτεθειμένοι σε κακή ποιότητα αέρα

H έκθεση σε κακή ποιότητα αέρα μπορεί να έχει μυριάδες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κινδύνου καρδιακής προσβολής. Η κακή ποιότητα του αέρα με την πάροδο του χρόνου μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή λόγω φλεγμονής.

Όπως εξηγεί, η χρόνια έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί φλεγμονή καθώς εισπνέετε ερεθιστικούς παράγοντες. Καθώς οι πνεύμονές σας ερεθίζονται, το σώμα σας πρέπει να εργαστεί σκληρότερα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Ένα συνακόλουθο αποτέλεσμα του να ζείτε σε μια περιοχή με κακή ποιότητα αέρα είναι ότι μπορεί να ασκείστε λιγότερο ή να βγαίνετε λιγότερο έξω ως αποτέλεσμα, γεγονός που επίσης αυξάνει τους παράγοντες κινδύνου σας.

Έχετε επίμονες κράμπες στα πόδια

Μπορείτε να έχετε κράμπες στα πόδια για διάφορους λόγους, και οι περισσότεροι από αυτούς είναι εντελώς καλοήθεις. Εάν όμως έχετε σχεδόν κάθε φορά που περπατάτε για μικρή απόσταση και οι κράμπες αισθάνεστε καλύτερα όταν κάθεστε, τότε μπορεί να είναι ένδειξη περιφερικής αρτηριακής νόσου. Αν αυτό συμβαίνει, οι κράμπες είναι πιθανό να προκαλούνται από την αθηροσκλήρωση, ή τη στένωση και το μπλοκάρισμα των περιφερικών αρτηριών -όπως αυτές στα πόδια σας. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η μπορεί να οδηγήσει σε γάγγραινα, ακρωτηριασμό ή τελικά σε στεφανιαία νόσο και καρδιακή προσβολή.

Nα μην αγνοείτε τα παραδοσιακά συμπτώματα της καρδιακής νόσου, όπως σφίξιμο στο στήθος ή/και πίεση, δύσπνοια, ταχυκαρδία, λιποθυμία ή σχεδόν λιποθυμία και χαμηλότερη πίεση στο στήθος. Ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν αντιμετωπίζετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα.