5 τρόφιµα για το φθινόπωρο

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 τρόφιµα για το φθινόπωρο
trofes fthinoporo

Καθώς οι ζεστοί μήνες αποτελούν σιγά σιγά παρελθόν και μαζί με αυτούς, πολλά φρούτα και λαχανικά που μπορούμε εύκολα να ενσωματώσουμε στην καθημερινή μας διατροφή, είναι σημαντικό να βάλουμε στο πιάτο μας τρόφιμα λιγότερο οικεία, αλλά εξίσου θρεπτικά. ενσωματώσουμε στη διατροφή μας, είναι διαθέσιμο ένα νέο μενού που μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και ευτυχισμένους

Η υγιεινή διατροφή μπορεί να σας φαίνεται πιο δύσκολη το φθινόπωρο, καθώς αγαπημένα φρούτα και λαχανικά αποσύρονται και εμφανίζονται άλλα λιγότερο οικεία. Τα τρόφιμα το φθινόπωρο μπορεί να μοιάζουν λιγότερο ελκυστικά- ιδιαίτερα αν δεν ξέρετε πώς να τα παρασκευάσετε. Ωστόσο, εκτός από τα διατροφικά οφέλη τροφίμων όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών και οι γλυκοπατάτες θα διαπιστώστε κάτι άλλο θετικό. Τους νόστιμους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα προετοιμάσετε.

Κολοκύθα

Η κολοκυθόπιτα γίνεται με κολοκύθα αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να ενσωματώσετε την κολοκύθα στη διατροφή σας. Φροντίστε να την καταναλώνετε συχνά λόγω του υψηλού ποσοστού βιταμίνης Α, καροτονοειδών και ινών που περιέχει. Ωστόσο και οι σπόροι της κολοκύθας είναι πολύτιμοι! Αποτελούν καλό σνακ, πλούσιο σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.  Περιέχουν επίσης ένα αμινοξύ που ενισχύει τη διάθεση. Απλώς ψήστε μερικούς σπόρους ως φθινοπωρινό σνακ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.Προσφέρουν προστασία από την έλλειψη βιταμίνης Α, την οστική απώλεια και την αναιμία. Εκτιμάται επίσης ότι προστατεύουν από την  καρδιαγγειακή νόσο, καθώς και από καρκίνο του παχέος εντέρου και του προστάτη. Αν δεν σας αρέσει η γεύση τους, δοκιμάστε να τα ψήσετε αντί να τα βάλετε στον ατμό. Το ψήσιμο με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι καραμελοποιεί τα φυσικά τους σάκχαρα και φέρνει στην επιφάνεια μια γλύκα στην οποία δεν θα μπορέσετε να αντισταθείτε.

Αχλάδια

Όταν αναζητάτε ένα υγιεινό σνακ επιλέξτε ένα αχλάδι. Είναι ένα από τα φρούτα με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Κάθε αχλάδι περιέχει περίπου 6 γρ. φυτικών ινών, που θα σας βοηθήσουν να ανταποκριθείτε στις καθημερινές ανάγκες των 25-30 γρ. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά στη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, στη διατήρηση των επιπέδων της χοληστερόλης σε χαμηλά επίπεδα και συνδέεται με οφέλη για την καρδιά, καθώς και με μειωμένο κίνδυνο για ορισμένα είδη καρκίνου. Επίσης περιέχουν βιταμίνες C, K, B2, B3 και B6, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαλκό, κάλιο και μαγγάνιο.

Κουνουπίδι

Το κουνουπίδι έχει λίγες θερμίδες, μόλις 26 ανά 100 γρ. και σημαντικά οφέλη για την υγεία. Περιέχει αντικαρκινικά φυτοχημικά και αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C. Τα 100 γραμμάρια παρέχουν περίπου το 80% της ημερήσιας συνιστώμενης δόσης της συγκεκριμένης βιταμίνης. Έχει επίσης αποδεδειγμένες αντιοξειδωτικές ιδιότητες, που βοηθούν στη μάχη έναντι των ελεύθερων ριζών, ενώ ενισχύουν το ανοσοποιητικό και εμποδίζουν τις λοιμώξεις. Οι λάτρεις του πουρέ μπορείτε να λιώσετε κουνουπίδι, για μια νόστιμη εναλλακτική του πουρέ πατάτας, με  περίπου το ένα τέταρτο των θερμίδων και ισάξια νοστιμιά!

 

Γλυκοπατάτες

Είναι γεμάτες γλύκα και έχουν πολύ ωραία γεύση όταν τις ψήσετε. Μπορείτε να τις περιχύσετε με γιαούρτι χαμηλών λιπαρών και να τις πασπαλίσετε με μοσχοκάρυδο. Η γεύση τους θα σας εντυπωσιάσει! Περιέχουν ασβέστιο, κάλιο και βιταμίνες. Μια μεσαίου μεγέθους γλυκοπατάτα περιέχει περισσότερη βιταμίνη A, από αυτήν που έχετε ανάγκη καθημερινά,  σχεδόν το ένα τρίτο της βιταμίνης C που χρειάζεστε, σχεδόν το 15% της καθημερινής πρόσληψης ινών και 10% του αναγκαίου καλίου. Τα άφθονα αντιοξειδωτικά που περιέχουν, έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, ωφέλιμες σε όσους υποφέρουν από άσθμα ή αρθρίτιδα.