Λιραγλουτίδη

To νέο «όπλο» στη «μάχη» με τα περιττά κιλά

Η παχυσαρκία αναγνωρίζεται πλέον παγκοσμίως ως χρόνια, πολυπαραγοντική νόσος που απαιτεί πολυεπίπεδη προσέγγιση και ένα μοντέλο χρόνιας νόσου στην αντιμετώπισή της. Στο πλαίσιο αυτό απαιτεί, εκτός από άσκηση και διατροφή, και φαρμακευτική αγωγή. Ένα νέο φάρμακο που χορηγείται υποδόρια, ρυθμίζοντας την όρεξη και μειώνοντας την επιθυμία μας για συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν εξάρτηση, συμβάλλει αποφασιστικά όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στη διατήρηση αυτής.
Τα ποσοστά της παχυσαρκίας σε παγκόσμιο επίπεδο διπλασιάζονται κάθε πέντε χρόνια, με τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό φορτίο για τους πάσχοντες, που περιλαμβάνει από μειωμένη παραγωγικότητα και διακρίσεις (στο σχολείο ή στον χώρο εργασίας) έως και αυξημένη νοσηρότητα ή θνησιμότητα. Η παχυσαρκία αποτελεί σήμερα την πέμπτη πιο σημαντική αιτία θανάτου παγκοσμίως, λόγω των συννοσηροτήτων που σχετίζονται με αυτή και συνδέεται με αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας κάθε αιτιολογίας.
Μετά από περίπου είκοσι χρόνια έρευνας (σε παγκόσμιο επίπεδο) για τον εντοπισμό νέων θεραπειών κατά της παχυσαρκίας, η Novo Nordisk καινοτομεί με την ένεση της λιραγλουτίδης, η οποία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια ποσοστού 8% του σωματικού μας βάρους (κατά μέσο όρο).
Πώς το κάνει αυτό; Πρόκειται για ένα ανάλογο του γλυκαγονόμορφου πεπτιδίου-1 (GLP-1), μια ορμόνη που απελευθερώνεται ως απόκριση στην πρόσληψη τροφής. Παρόμοια με το GLP-1, η λιραγλουτίδη 3.0 mg, πηγαίνει στον υποθάλαμο του εγκεφάλου, αυξάνει τον κορεσμό και μειώνει την όρεξη. Έτσι, αυτός που τη λαμβάνει δεν επιθυμεί τροφή, μειώνει την ημερήσια πρόσληψή του σε θερμίδες και χάνει βάρος.

Η λιραγλουτίδη συμβάλλει επίσης στη διατήρηση της απώλειας του βάρους που, σύμφωνα με τον ιατρικό διευθυντή της Novo Nordisk, κ. Ευκλείδη Ράπτη, είναι δέκα φορές πιο δύσκολη από την απώλεια αυτή καθ’ αυτή. «Μέσα σε πέντε χρόνια από την απώλεια βάρους, το 90% όσων αδυνατίζουν ξαναγυρίζουν στο βάρος που είχαν πριν την έναρξη της προσπάθειας, ακόμη κι αν συνεχίζουν τη δίαιτα και την άσκηση», τόνισε ο κ. Ράπτης.
«Το δύσκολο δεν είναι να χάσεις βάρος, αλλά να διατηρήσεις την απώλεια. Δίνεις καθημερινά μάχη με τον εαυτό σου», υπογράμμισε ο γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος, αποτυπώνοντας την προσωπική του εμπειρία από τη μάχη με τα περιττά κιλά.

Ένδειξη
Η λιραγλουτίδη χορηγείται υποδόρια, ως συμπληρωματική αγωγή σε μια δίαιτα χαμηλών θερμίδων και σε αυξημένη σωματική δραστηριότητα για τον έλεγχο του βάρους σε ενήλικες ασθενείς με αρχικό Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ≥30 (παχύσαρκοι) ή σε ασθενείς με ΔΜΣ ≥27 με συννοσηρότητες, όπως π.χ. προδιαβήτη ή σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία ή αποφρακτική άπνοια ύπνου, κατάθλιψη, στεφανιαία νόσο ή πνευμονοπάθεια.
Είναι γνωστό όμως, ότι μία απώλεια του 5-10% του σωματικού μας βάρους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2, να βελτιώσει σημαντικά τα επίπεδα των λιπιδίων, της αρτηριακής πίεσης και την υπνική άπνοια, να φρενάρει την εξέλιξη του προδιαβήτη σε διαβήτη και να βελτιώσει τη σχετιζόμενη με την υγεία ποιότητα ζωής του ασθενούς. Κι όλα αυτά με ελάχιστες ανεπιθύμητες ενέργειες και τεκμηριωμένη ασφάλεια.
«Στη Novo Nordisk είμαστε διπλά χαρούμενοι για την κυκλοφορία του νέου φαρμάκου. Αφενός γιατί σηματοδοτεί την είσοδο της εταιρείας μας σε μια νέα θεραπευτική περιοχή, αυτή της Παχυσαρκίας, όπου υπάρχει σημαντική ακάλυπτη ιατρική ανάγκη λόγω περιορισμένων θεραπευτικών επιλογών, αφετέρου διότι έχουμε τη δυνατότητα να προσφέρουμε στα άτομα που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την παχυσαρκία, μια θεραπευτική επιλογή με τεκμηριωμένο προφίλ ασφάλειας και αποτελεσματικότητας, που μπορεί να τους βοηθήσει να ελαττώσουν σημαντικά το σωματικό τους βάρος και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθησή τους για τη διαχείριση του συνήθως χρόνιου και δυσεπίλυτου προβλήματος αυτής της νόσου», δήλωσε κατά την παρουσίαση της νέας θεραπείας ο Γενικός Διευθυντής της Novo Nordisk Ελλάς Ολύμπιος Παπαδημητρίου.

Η λιραγλουτίδη 3.0 mg συνταγογραφείται, όμως δεν αποζημιώνεται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Γράφει η Νεκταρία Καρακώστα