5 σημάδια ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα

Home ΥΓΕΙΑ 5 σημάδια ότι είναι κάτι περισσότερο από ένα κρυολόγημα
flu

Τα κρυολογήματα επαναλαμβάνονται όλο και συχνότερα καθώς ο καιρός αρχίζει να αλλάζει, αλλά ποια είναι τα σημάδια ότι ένα απλό κρυολόγημα μπορεί να οδηγήσει σε χειρότερες επιπλοκές;

“Σε γενικές γραμμές, το κρυολόγημα είναι μια πιο ήπια αναπνευστική ασθένεια από τη γρίπη”, λέει ο Adrian Cotton, MD, επικεφαλής των ιατρικών λειτουργιών στο Loma Linda University Health. “Τα συμπτώματα του κρυολογήματος συχνά σας ταλαιπωρούν για λίγες ημέρες. Ωστόσο, τα συμπτώματα της γρίπης είναι συνήθως πιο σοβαρά και συχνά σας ακολουθούν για λίγες ημέρες έως εβδομάδες”, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Loma Linda University Health.

Μπορεί να πρόκειται για κάτι περισσότερο από κρυολόγημα, αν αντιμετωπίζετε κάποια από αυτά τα κοινά συμπτώματα:

Πυρετό πάνω από 38 βαθμούς. Ένας παρατεταμένος υψηλός πυρετός που διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες μπορεί να αποτελεί ένδειξη άλλης λοίμωξης που μπορεί να οδηγήσει σε άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το συντομότερο δυνατό.
Έντονοι πόνοι στο σώμα και στους μυς. Επειδή τόσο το κρυολόγημα όσο και η γρίπη είναι ιογενείς λοιμώξεις, προκαλούν δυσάρεστες και συχνά επώδυνες φλεγμονές. Όταν η γρίπη συνεχίζει να επιτίθεται στο σώμα σας, το ανοσοποιητικό σας σύστημα παλεύει σκληρά για να αποκρούσει τη μόλυνση. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα έντονο σωματικό πόνο και μυϊκούς πόνους.
Συνεχείς πονοκέφαλοι ή ημικρανίες. αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδεικνύουν λοίμωξη των ιγμορείων. Εάν αντιμετωπίζετε πόνο γύρω από το πρόσωπο και τα μάτια σας με πυκνό ρινικό έκκριμα, μπορεί να έχετε λοίμωξη των ιγμορείων.
Ακραία κόπωση, αδυναμία και εξάντληση. Το να έχετε ξαφνικά ακραία κόπωση και εξάντληση είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της γρίπης, που συχνά εμφανίζεται πριν από οποιοδήποτε άλλο σύμπτωμα. Παρόλο που η κόπωση είναι κοινό σύμπτωμα του κρυολογήματος, είναι συνήθως λιγότερο σοβαρή από τη γρίπη.
Δυσφορία στο στήθος ή έντονος βήχας. Εάν ο βήχας σας έχει παραμείνει και δεν έχει βελτιωθεί μετά από δύο ή τρεις εβδομάδες, μπορεί να έχετε βρογχίτιδα, η οποία συχνά χρειάζεται θεραπεία. Η ιγμορίτιδα ή η μεταρινική σταγόνα θα μπορούσε επίσης να είναι αιτία του βήχα.

Αν νομίζετε ότι έχετε κρυολόγημα αλλά εμφανίζετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη, το Cotton ενθαρρύνει την άφθονη ξεκούραση, την αποφυγή στενής επαφής με άλλους και ενθαρρύνει τα μέλη της οικογένειας να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για την πρόληψη των μικροβίων είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών, λέει ο Cotton. Να έχετε ολοένα και μεγαλύτερη επίγνωση του πώς αισθάνεστε και πώς εξελίσσεται η ασθένειά σας. Οι επιπλοκές της γρίπης μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η πνευμονία που οδηγεί σε νοσηλεία, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Εάν τα συμπτώματα του κρυολογήματος ή της γρίπης επιμένουν, συνιστάται να προγραμματίσετε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας.