5 ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι: Σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τι να κάνετε

Home ΥΓΕΙΑ 5 ασυνήθιστοι πονοκέφαλοι: Σημάδια που πρέπει να προσέξετε και τι να κάνετε
headache

Οι πονοκέφαλοι υπάρχουν σε πολλές ποικιλίες και ορισμένοι είναι εύκολα αναγνωρίσιμοι. Η ημικρανία κλασικά προκαλεί παλλόμενο, χτυπητό πόνο που διαρκεί για ώρες – μερικές φορές ακόμη και ημέρες – στη μία πλευρά του κεφαλιού. Ένας πονοκέφαλος τάσης συνήθως μοιάζει με μια σφιχτή ζώνη που σφίγγει το κεφάλι σας. Και ο πονοκέφαλος των ιγμορείων εμφανίζεται ως πίεση στη μία πλευρά του προσώπου, πίσω από τη μύτη ή πάνω από το ένα μάτι όταν έχετε λοίμωξη των ιγμορείων.

Ακολουθούν άλλοι πέντε ασυνήθιστοι τύποι πονοκεφάλων

Οργασμικός πονοκέφαλος. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν την ξαφνική εμφάνιση ενός έντονου πόνου στο κεφάλι που μοιάζει με αυτόν του πονοκεφάλου από κεραυνό λίγο πριν ή κατά τη στιγμή του σεξουαλικού οργασμού. Παρόλο που συνήθως δεν εντοπίζεται κάποιο υποκείμενο πρόβλημα, θα πρέπει να προτρέψει σε ένα τηλεφώνημα στο γιατρό σας για να είστε σίγουροι.

Πονοκέφαλος από παγοκόφτη.   Η ζωντανή εικόνα αυτού του πονοκεφάλου προσδιορίζει το κύριο χαρακτηριστικό του: ξαφνικές, σύντομες και έντονες αιχμές πόνου στο κεφάλι. Οι πονοκέφαλοι με παγοκόφτη είναι τόσο φευγαλέοι που τελειώνουν πολύ πριν δράσει οποιοδήποτε φάρμακο. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου επηρεάζει γενικά άτομα που ήδη υποφέρουν από ημικρανίες ή αθροιστικούς πονοκεφάλους.

Νέος καθημερινός επίμονος πονοκέφαλος. Οι γιατροί αποκαλούν αυτόν τον πονοκέφαλο “νέο” επειδή αναπτύσσεται σε ένα άτομο που δεν είχε προβλήματα με πονοκεφάλους στο παρελθόν. Η έναρξη είναι αρκετά ξαφνική ώστε συχνά θα θυμάστε ακριβώς πότε ξεκίνησε. Είναι “καθημερινός” και “επίμονος” επειδή στη συνέχεια παραμένει επ’ αόριστον και μπορεί να μιμείται είτε ημικρανία είτε πονοκέφαλο τάσης.

Παροξυσμική ημικρανία. Όπως και οι αθροιστικές κεφαλαλγίες, οι παροξυσμικές ημικρανίες διαρκούν για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά οι περίοδοι είναι μικρότερες (10 έως 30 λεπτά) και πιο συχνές (πέντε έως 15 φορές την ημέρα). Η κατάσταση θεωρείται διαφορετική από την αθροιστική κεφαλαλγία, καθώς κάθε τύπος κεφαλαλγίας ανταποκρίνεται διαφορετικά στα διάφορα φάρμακα.

Πονοκέφαλος του Σαββατοκύριακου.  Αυτοί συχνά προκαλούνται από τη στέρηση της καφεΐνης, η οποία οδηγεί στη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων. Αυτός ο τύπος πονοκεφάλου ξεκινά συχνά 12 έως 24 ώρες μετά την τελευταία γουλιά καφέ και είναι πιθανό να αναπτυχθεί τα Σαββατοκύριακα, όταν καθυστερείτε το πρώτο φλιτζάνι της ημέρας ή παραλείπετε τον καφέ.