5 απλές συμβουλές για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 5 απλές συμβουλές για να ενισχύσετε το μεταβολισμό σας και να χάσετε βάρος
lose weight

Αναρωτηθήκατε ποτέ τι είναι ο μεταβολισμός και γιατί είναι τόσο σημαντικός για την υγεία σας; Ο μεταβολισμός είναι η διαδικασία με την οποία η τροφή που τρώμε μετατρέπεται σε ενέργεια. Εμβαθύνοντας περισσότερο, κάθε κύτταρο του σώματός μας παράγει ενέργεια μέσω της χημικής διαδικασίας του μεταβολισμού, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Goqii.

Σε νεαρή ηλικία, η μυϊκή μας μάζα αποθηκεύει ενέργεια που μπορεί να αποτρέψει την ανθυγιεινή αύξηση του βάρους. Καθώς όμως μεγαλώνουμε, χάνουμε τη μυϊκή μας μάζα, γεγονός που οδηγεί σε υπερβολική συσσώρευση λίπους. ο μεταβολισμός αρχίζει να επιβραδύνεται καθώς φτάνουμε τα 40 έως και περίπου 5% κάθε δεκαετία στη συνέχεια. Η πρόκλησή μας θα είναι να νικήσουμε την επιβράδυνση του μεταβολισμού, κάτι που δεν είναι επίσης ακατόρθωτο, αρκεί να ακολουθήσετε αυτές τις 5 διατροφικές συνήθειες για την ενίσχυση του μεταβολισμού.

 Τρώτε τα γεύματά σας στην ώρα τους

Οι πολυάσχολες ρουτίνες, όπως η πρωινή βιασύνη για τη δουλειά, τα πολυάσχολα απογεύματα σε συνδυασμό με ένα αργοπορημένο δείπνο και οι άτακτοι χρόνοι ύπνου, βγάζουν τον κιρκάδιο ρυθμό μας εκτός τροχιάς. Ο οργανισμός είναι ισορροπημένος με τον κιρκάδιο ρυθμό μας και οποιαδήποτε διαταραχή μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό.

Η πεπτική μας δύναμη είναι φυσικά ισχυρή κατά τη διάρκεια του μεσημεριού, γι’ αυτό και οι πρόγονοί μας έτρωγαν μεσημεριανό γεύμα μεταξύ 12-1μμ. Καθώς περνάει η μέρα και αρχίζει η νύχτα, η πέψη μας επιβραδύνεται. Η κατανάλωση δείπνου αργά μπορεί να διαταράξει τον κιρκάδιο ρυθμό. Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι ο διαταραγμένος κιρκάδιος ρυθμός μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό με αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών διαταραχών και παχυσαρκίας. Η έγκαιρη λήψη γευμάτων μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

Ιδανική ώρα πρωινού: Πριν από τις 10 π.μ.
Ιδανική ώρα μεσημεριανού γεύματος: Μεταξύ 12 μ.μ. – 2 μ.μ.
Ιδανική ώρα σνακ: 4 – 5 μ.μ.
Ιδανικό δείπνο: Μεταξύ 7 μ.μ. – 9 μ.μ.

Mindful Eating

Πολύ συχνά, όταν πρέπει να φάμε έξω ή κατά τη διάρκεια κάποιας ειδικής περίστασης, είναι πιθανό να υπερκαταναλώσουμε όχι επειδή πεινάμε, αλλά επειδή το φαγητό φαίνεται ελκυστικό ή επειδή αποσπάται η προσοχή μας κατά τη διάρκεια του φαγητού ή επειδή έχουμε κακή διάθεση.

Σύμφωνα με ερευνητικές μελέτες, οι προσεκτικές διατροφικές συνήθειες βελτίωσαν το μεταβολισμό, ενώ μείωσαν τους παράγοντες μεταβολικού κινδύνου, όπως τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, τα χαμηλά επίπεδα HDL ή την υψηλή αρτηριακή πίεση και τη μεγάλη περιφέρεια μέσης. Πρέπει να ενσωματώσουμε τις προσεκτικές διατροφικές συνήθειες στη ρουτίνα μας. Για παράδειγμα:

Καταναλώνουμε φαγητό επειδή πεινάμε αντί να τρώμε από συνήθεια
Να μασάμε το φαγητό αργά και καλά, απολαμβάνοντας τη γεύση
Το να σκεφτόμαστε πώς το φαγητό με όλες μας τις αισθήσεις πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φαγητό μπορεί να βοηθήσει το σώμα και την υγεία μας

Ζεσταίνετε τον μεταβολισμό σας

Πολλά μπαχαρικά από την κουζίνα μας μπορούν να αποτελέσουν καλούς ενισχυτές του μεταβολισμού όταν περιλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Ο κουρκουμάς, η κανέλα, το Jeera, ο μάραθος, το τζίντζερ, το Ajwain, το γαρύφαλλο και το μοσχοκάρυδο, λόγω κάποιου ειδικού χημικού συστατικού και της θεραπευτικής τους επίδρασης στο σώμα μας, μπορούν εύκολα να εκκινήσουν το μεταβολισμό όταν λαμβάνονται στις σωστές ποσότητες.

 Τρώτε δημητριακά ολικής αλέσεως & πρωτεΐνες

Η συμπερίληψη μιας ποικιλίας δημητριακών ολικής αλέσεως, όπως η βρώμη, το κριθάρι, η σίκαλη, η κινόα, το ράγκι και η μπατζάρα, μπορεί να μας προσφέρει πλούσιες πηγές φυτικών ινών, ενώ μια διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες μπορεί να αναζωογονήσει το μεταβολισμό ελέγχοντας τα αιχμηρά επίπεδα σακχάρου και να μας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκτός από αυτό, η κατανάλωση πρωτεϊνών μπορεί να αυξήσει το μεταβολικό ρυθμό κατά 15-30% αυξάνοντας το θερμικό αποτέλεσμα της τροφής (TEF). Το θερμικό αποτέλεσμα της τροφής προκαλείται από τις επιπλέον θερμίδες που απαιτούνται από το σώμα μας για την πέψη, την απορρόφηση και την αφομοίωση της τροφής που τρώμε.

Πίνετε ζεστό νερό

Όλοι γνωρίζουμε ότι η κατανάλωση άφθονου νερού είναι καλή για την ευεξία του σώματός μας. Από την αρχαιότητα μέχρι τις πρόσφατες επιστημονικές μελέτες, έχει αποδειχθεί ότι η κατανάλωση ζεστού ή θερμού νερού είναι ένας από τους απλούστερους τρόπους για τη βελτίωση της πέψης και του μεταβολισμού. Το ζεστό/ζεστό νερό μέχρι 98,6 βαθμούς αντιστοιχούσε σε 40% αύξηση του μεταβολισμού, η οποία διαρκούσε για τουλάχιστον 30-40 λεπτά αυξημένου μεταβολισμού μετά την κατανάλωση ζεστού νερού. Πίνοντας ζεστό νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας μπορείτε να διατηρήσετε το μεταβολισμό σας σε υψηλά επίπεδα.