11 Τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ 11 Τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο
brain food

Ο εγκέφαλός σας είναι ένα όργανο, όπως κάθε άλλο. Όπως και τα άλλα όργανα, η λειτουργία του μπορεί είτε να ενισχυθεί είτε να μειωθεί από τα πράγματα που τρώτε και πίνετε. Αν θέλετε να βοηθήσετε να διατηρήσετε τη μνήμη σας σε εγρήγορση και τις νοητικές σας ικανότητες στο αποκορύφωμά τους, παρακάτω θα βρείτε 11 τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο και θα πρέπει να σκεφτείτε να τις προσθέσετε στη διατροφή σας. Σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας LIWLI.

  1. Ψάρια

Τα ψάρια συχνά διαφημίζονται ως “τροφή για τον εγκέφαλο” και για καλό λόγο – τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, αποτελούν άφθονη πηγή των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων DHA και EPA. Αυτά τα λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε καλό δρόμο, βελτιώνοντας την εστίαση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση.

  1. Μαύρα φασόλια

Φασόλια, φασόλια, το μουσικό φρούτο, όσο περισσότερα τρώτε, τόσο περισσότερα θυμάστε. Εκτός του ότι παρέχουν μαγνήσιο, το οποίο βοηθάει τα συμπτώματα του Αλτσχάιμερ σε μελέτες σε ζώα, τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που μειώνουν τη χοληστερόλη. Αυτό μπορεί να βοηθήσει να διατηρηθούν τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στον εγκέφαλο καθαρά από την πλάκα.

  1. Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα μονοακόρεστα λιπαρά, τα οποία σας βοηθούν να απορροφήσετε περισσότερες βιταμίνες από την τροφή σας χωρίς να συμβάλλουν σε δραματικές αυξήσεις των επιπέδων χοληστερόλης στον ορό. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, η οποία συμβάλλει στη ρύθμιση της πήξης του αίματος, και βιταμίνες Β και C. Αυτό τα καθιστά ιδανικά για την προώθηση της υγιούς κυκλοφορίας στον εγκέφαλο.

  1. Μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη ρύθμιση της φλεγμονής και στην καταστολή των οξειδωτικών βλαβών. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, προστατεύοντας τα ευαίσθητα αιμοφόρα αγγεία μέσα στον εγκέφαλο και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

  1. Αυγά

Είναι βρώσιμα, απίστευτα και σας δίνουν βιταμίνη D. Ενώ είναι εύκολο για το σώμα να παράγει βιταμίνη D με την έκθεση στον ήλιο, η εργασία κατά τη διάρκεια της ημέρας και η επάλειψη με αντηλιακό μπορεί να το εμποδίσει αυτό. Δυστυχώς, τα ηλικιωμένα άτομα με γνωστική εξασθένηση φάνηκε να είναι σε χειρότερη κατάσταση όσο πιο ανεπαρκείς ήταν σε αυτή τη ζωτικής σημασίας βιταμίνη. Συνεχίστε να χρησιμοποιείτε τα αντηλιακά καπέλα και το αντηλιακό και προσθέστε ολόκληρα αυγά στη διατροφή σας για να διατηρήσετε τα επίπεδά σας σε υψηλά επίπεδα.

  1. Αμύγδαλα

Είτε πρόκειται για μια χούφτα αμύγδαλα ως σνακ, είτε για μια κουταλιά βούτυρο αμυγδάλου στο τοστ σας, τα αμύγδαλα είναι μια από τις καλύτερες πηγές βιταμίνης Ε. Η βιταμίνη Ε συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου γνωστικών διαταραχών και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι μπορεί να βοηθήσει στην επιβράδυνση της εξέλιξης της νόσου Αλτσχάιμερ.

  1. Ντομάτες

Όσο πιο πολύχρωμο είναι το φρούτο ή το λαχανικό, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει. Οι ντομάτες αποτελούν πλούσια πηγή του καροτενοειδούς λυκοπένιου. Τα καροτενοειδή φαίνεται να βοηθούν στην ενίσχυση της μνήμης και της αντίληψης με την πάροδο του χρόνου, ενώ παράλληλα μειώνουν τη φλεγμονή. Δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος του λυκοπένιου σε μια ντομάτα περιέχεται στη φλούδα, επιλέξτε μικρές ντομάτες (όπως ντομάτες σταφυλιού ή κουταλιού) για το μεγαλύτερο όφελος.

  1. Δενδρολίβανο

Οι λάτρεις της αρωματοθεραπείας διατυμπανίζουν τα οφέλη του ελαίου δεντρολίβανου που βελτιώνουν τη μνήμη, αλλά και ολόκληρο το βότανο δεν είναι τίποτα το αξιοθαύμαστο. Περιέχει καρνοσικό οξύ, μια ένωση που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφαλικού ιστού από οξειδωτικές βλάβες που συνδέονται με τον νευροεκφυλισμό, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

  1. Βατόμουρα

Όπως και οι ντομάτες, αυτά τα πολύχρωμα μικρά φρούτα είναι γεμάτα αντιοξειδωτικά. Αντί για καροτενοειδή (που δίνουν στα τρόφιμα κόκκινο χρώμα), έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυανιδίνες. Αυτά τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στον έλεγχο της φλεγμονής, τα φλαβονοειδή των βατόμουρων έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στη βελτίωση της χωρικής μνήμης σε μελέτες σε ζώα.

  1. Τσάι χαμομηλιού

Το χαμομήλι είναι ένα κατ’ εξοχήν βότανο χαλάρωσης και η επίδρασή του στον κιρκάδιο ρυθμό μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας σε λειτουργία. Τίποτα δεν είναι χειρότερο για τη μνήμη και τη νόηση από έναν κακό βραδινό ύπνο – οι επιπτώσεις της “υπνηλίας” έχουν παρομοιαστεί με την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης – και πολλοί άνθρωποι έχουν έλλειψη ύπνου. Ένα ή δύο φλιτζάνια πριν από τον ύπνο μπορούν να σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε καλύτερα και να ξυπνήσετε ανανεωμένοι και σε εγρήγορση.

  1. Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς είναι ένα εξαιρετικό αντιφλεγμονώδες βότανο, σε σημείο που έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη βελτίωση της άνοιας και του Αλτσχάιμερ, καθώς και να βοηθήσει άτομα με τραυματικές εγκεφαλικές κακώσεις. Προσθέστε τον σε αλμυρά πιάτα, smoothies ή τσάι για μια γροθιά γήινης, πικάντικης γεύσης και ελκυστικού φωτεινού κίτρινου χρώματος.