Ορισμένα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν στο άγχος ή να προκαλέσουν τέτοια συναισθήματα παράγοντας υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, λέει η Maggie Michalczyk, διαιτολόγος με έδρα το Σικάγο, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Us News.

Όταν τρώτε κάτι με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, προκαλεί την αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας και στη συνέχεια πέφτει γρηγορότερα από ό, τι εάν είχατε κάτι που ήταν πιο ισορροπημένο με πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπη, λέει ο Michalczyk. Αυτή η άνοδος και η πτώση μπορούν να επιδεινώσουν τα συναισθήματα άγχους και να προκαλέσουν σχεδόν  μια κρίση πανικού για μερικούς.

Κέικ, μπισκότα, καραμέλες, πίτες, σόδα και άλλα ζαχαρούχα τρόφιμα μπορούν να οδηγήσουν σε τέτοιες αιχμές στο αίμα.

Επιπλέον, πολλά από τα τρόφιμα που καταναλώνουν πολλοί άνθρωποι κατά τη διάρκεια αγχωτικών περιόδων μπορούν πραγματικά να προκαλέσουν άγχος, λέει ο Δρ. Daniel Devine, συνιδρυτής της Devine Concierge Medicine που έχει έδρα στη Φιλαδέλφεια.

Κέικ, μπισκότα, καραμέλες και πίτες. Τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορούν να δημιουργήσουν αιχμές στο σάκχαρο στο αίμα σας, το οποίο σχετίζεται με άγχος, λέει ο Michalczyk. Μείνετε μακριά από τρόφιμα με πρόσθετη ζάχαρη ή διατηρήστε τα για ειδικές, περιστασιακές λιχουδιές. Αν θέλετε κάτι γλυκό, δοκιμάστε φρέσκα φρούτα, όπως βατόμουρα, ροδάκινα, δαμάσκηνα, κεράσια, λωτούς και νεκταρίνια.

Αναψυκτικά με ζάχαρη. Για παράδειγμα ένα κουτάκι αναψυκτικού, μπορεί να περιέχει 8 έως 13 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη, ανάλογα με τον τύπο. Πολλοί χυμοί φρούτων είναι επίσης φορτωμένοι με ζάχαρη, αλλά δεν περιέχουν την ποσότητα ινών που περιέχουν τα φρούτα. Οι ίνες επιβραδύνουν την πέψη σας, η οποία σας βοηθά να αποφύγετε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα.

Μεταποιημένα κρέατα, τυριά και έτοιμα γεύματα. Αυτά τα τρόφιμα σχετίζονται με φλεγμονή, η οποία μπορεί να προκαλέσει άγχος. Αυτά τα είδη τροφίμων έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πιστεύεται ότι διαταράσσουν το μικρόβιο του εντέρου, λέει ο Devine. Τα μικρόβια του εντέρου σας είναι ένα συνήθως διαφορετικό μείγμα μικροοργανισμών που ζουν στο έντερο. Ένα υγιές μικροβίωμα  βοηθά το σώμα να λειτουργεί σωστά.

Καφές, τσάι και ενεργειακά ποτά. Τα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, όπως καφές, τσάι και ενεργειακά ποτά, μπορούν να αυξήσουν το άγχος. Όσο περισσότερη καφεΐνη καταναλώνεις, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες άγχους, λέει η Devine. Η έρευνα δείχνει ότι τα αποτελέσματα είναι μεγαλύτερα σε άτομα που καταναλώνουν περισσότερα από 5 φλιτζάνια καφέ την ημέρα. Η καφεΐνη ενεργοποιεί τους υποδοχείς αδενοσίνης στα περιφερειακά και κεντρικά νευρικά συστήματα. Η αδενοσίνη συμμετέχει στη διαμεσολάβηση της απόκρισης μάχης ή πτήσης του σώματος, λέει ο Devine.

Αλκοόλ. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα αλκοολούχα ποτά που είναι καταθλιπτικά  μπορούν να έχουν μια ηρεμιστική επίδραση, λέει ο Michalczyk. Αλλά αυτή η ιδέα μπορεί να προκαλέσει πυρκαγιά, επειδή η κατανάλωση αλκοόλ συχνά οδηγεί σε έλλειψη ύπνου και αιχμές σακχάρου στο αίμα, ειδικά εάν πίνετε με άδειο στομάχι. Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και σωματικά συμπτώματα απόλυσης, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος. Συλλογικά, τα συμπτώματα απόλυσης όπως η αφυδάτωση, ο κακός ύπνος, η εξάντληση των βιταμινών Β και η διαδικασία αποτοξίνωσης αλκοόλ μπορούν να οδηγήσουν σε συναισθήματα άγχους και ανησυχίας.

Smoothies φρούτων και λαχανικών χωρίς πρωτεΐνη. Τα Smoothies είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσετε τη διατροφή διαφόρων φρούτων και λαχανικών. Ωστόσο, εάν το smoothie σας περιέχει μόνο φρούτα ή λαχανικά χωρίς πρωτεΐνη, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια άνοδο και πτώση του επιπέδου σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε συναισθήματα άγχους, λέει ο Michalczyk.

Τεχνητά γλυκαντικά. Υπάρχουν επιπτώσεις στο άγχος από τεχνητά γλυκαντικά και σόδα διατροφής ή άλλα ποτά που πωλούνται χωρίς ζάχαρη, λέει ο Naidoo. Αν και μπορεί να είναι εντάξει για ορισμένα άτομα, άλλα επηρεάζονται σημαντικά. Τα τεχνητά γλυκαντικά έχουν συσχετιστεί με νευροψυχιατρικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, σύμφωνα με ένα άρθρο στο Frontiers in Psychiatry.

Γλουτένη. Αν και η γλουτένη δεν συζητείται συνήθως ως προς το άγχος, μπορεί να υπάρχει σύνδεση. Υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι η γλουτένη είναι κάτι που τα άτομα με άγχος πρέπει να εξετάσουν ίσως να κόψουν ή να μειώσουν, για να δουν αν μπορεί να έχουν βελτίωση, λέει ο Naidoo. Εκτός από την κοιλιοκάκη, η γλουτένη είναι επίσης ένα ζήτημα για εκείνους με μια πάθηση που ονομάζεται μη κοιλιακή ευαισθησία.

Κρυμμένα σάκχαρα. Ορισμένα τρόφιμα μπορεί να μην έχουν γλυκιά γεύση, αλλά παρ ‘όλα αυτά περιέχουν ζάχαρη. Βρίσκουμε πρόσθετα και εκλεπτυσμένα σάκχαρα σε τόσα πολλά τρόφιμα αυτές τις μέρες, λέει ο Naidoo. Συχνά δεν συνειδητοποιείς ότι είναι σε αλμυρές τροφές, όπως σάλτσες σαλάτας, σάλτσες ντομάτας που αγοράζονται στο κατάστημα και πράγματα όπως το κέτσαπ. Η απόλυτη ζάχαρη στα τρόφιμα μπορεί να προκαλέσει πραγματικά άγχος, λέει. Επομένως, η παρακολούθηση αυτών και η προσοχή σε ό, τι καταναλώνετε γίνεται τόσο σημαντική.

Μεταποιημένα φυτικά έλαια. Εάν η κατανάλωση γρήγορου φαγητού σας κάνει να αισθάνεστε κουρασμένοι, υπάρχει μια πιθανή εξήγηση. Τα μέρη γρήγορου φαγητού χρησιμοποιούν συχνά επεξεργασμένα φυτικά έλαια και αυτά επιδεινώνουν τα συμπτώματα άγχους, λέει ο Naidoo. Το αραβοσιτέλαιο και το σογιέλαιο συγκαταλέγονται μεταξύ των πιο ανησυχητικών, λέει. Αντιθέτως, σημειώνει ότι το αβοκάντο και το ελαιόλαδο  δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία.