Η Ιστορία της Μελιτζάνας
Πιστεύεται ότι έχει τις ρίζες της στην Ινδία. Η πρώτη που καλλιεργήθηκε ήταν στην Κίνα και εισήχθη στη Μεσόγειο στις αρχές του Μεσαίωνα από τους εμπόρους στη Μέση Ανατολή. Στην Ισπανία πήγε από τους Μαυριτανούς το 12ο αιώνα και τελικά βρήκε το δρόμο της προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Από Ισπανούς επιχειρηματίες εισήχθη στην Αμερική εκατό χρόνια αργότερα όπου δεν έγινε αποδεκτή καθώς πολλοί πίστευαν ότι η κατανάλωσή της έχει ως αποτέλεσμα λέπρα, τρέλα και καρκίνο. Έγινε αποδεκτή πριν από 50 χρόνια. Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο, ενώ ακολουθούν η Τουρκία, η Ιαπωνία και η Ιταλία.
Η μελιτζάνα αποτελεί εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, καλίου, μαγνησίου, χαλκού, φυλλικού οξέος, βιταμινών Β1 και Β6. Επίσης περιέχει φαινόλες και φλαβονοειδή όπως χλωρογενικό οξύ και καφεϊκό οξύ, τα οποία δρουν ενάντια στους ιούς, τα επιβλαβή βακτηρίδια, και τον καρκίνο.
1 – Υγιής εγκέφαλος
Στη φλούδα της μελιτζάνας βρίσκεται ένα φυτοθρεπτικό συστατικό, το οποίο κατατάσσεται στις ανθοκυανίνες , η νιασίνη.
Απο μελέτες που έχουν γίνει έχει βρεθεί πως η νιασίνη προστατεύει τα λιπίδια των κυτταρικών μεμβρανών του εγκεφάλου .
Οι ανθοκυανίνες επίσης μπορούν να βελτιώσουν τη μνήμη και την ψυχική λειτουργία.
2 – Μειώνει την χοληστερίνη
Σύμφωνα με μελέτες η νιασίνη λειτουργεί έναντι των ελευθέρων ριζών και προσφέρει προστασία στην υπεροξείδωση των λιπιδίων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προστατεύει τον οργανισμό απο αθηροσκλήρωση και άλλες ασθένειες όπως είναι η χοληστερόλη. Η μελέτη για την μείωση της χοληστερόλης έγινε σε κουνέλια τα οποία είχαν υψηλή χοληστερόλη , τους δόθηκε χυμός μελιτζάνας και στη συνέχεια έγινε πάλι μέτρηση, όπου φάνηκε να μειώνονται σημαντικά τα επίπεδα της χοληστερόλης.
Η μείωση της χοληστερόλης είναι πιθανό να οφείλεται όχι μόνο στη νιασίνη αλλά και σε φυτοχημικά συστατικά που περιέχει η μελιτζάνα γνωστά ως τερπένια.
3 – Βοηθά στην απώλεια βάρους
Είναι λαχανικό χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε διαλυτές φυτικές ίνες, οι οποίες απορροφούν νερό και διογκώνονται στο πεπτικό σύστημα, βοηθώντας να διατηρηθεί το αίσθημα πληρότητας.
Η μελιτζάνα επίσης αποτελεί καλή πηγή χλωρογενικού οξέος, ένα φυτοχημικό συστατικό το οποίο βρίσκεται και στον καφέ και έχει αποδειχθεί ότι έχει ιδιότητες ενάντια της παχυσαρκίας.
4 – Μελιτζάνα για τον Καρκίνο
Το εκχύλισμα μελιτζάνας είναι ένα μείγμα θρεπτικών συστατικών, το οποίο δρα έναντι των καρκινικών κυττάρων.
Σε έρευνα που έγινε διαπιστώθηκε πως μετά από χρήση κρέμας απο εκχύλισμα μελιτζάνας μειώθηκε ο όγκος του μελανώματος στο μισό περίπου του αρχικού του μεγέθους και μετά από 14 εβδομάδες είχε εξαλειφθεί εντελώς χωρίς τον σχηματισμό ουλώδους ιστού.
5 – Μελιτζάνα ως αντικαταθλιπτικό
Όπως ήδη γνωρίζουμε, η μελιτζάνα αποτελεί καλή πηγή χλωρογενικού οξέος, και σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει συνδέεται άμεσα με τη βελτίωση της διάθεσης.
6 – Μελιτζάνα για Αποτοξίνωση
Μια εργαστηριακή μελέτη ανακάλυψε ότι η κατανάλωση μελιτζάνας ενεργοποιεί ένζυμα που αποτοξινώνουν και εξαλείφουν βλαβερές χημικές ουσίες απο το σώμα.
Η νιασίνη εκτός ότι είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό, βοηθά επίσης και στην απομάκρυνση της περίσσειας του σιδήρου από το σώμα. Παρά το γεγονός ότι ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό θρεπτικό συστατικό το οποίο είναι απαραίτητο για τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τη μεταφορά του οξυγόνου, και τη σύνθεση κολλαγόνου, ωστόσο η περίσσεια του σιδήρου προκαλεί βλάβες στον οργανισμό. Ο υπερβάλλον σίδηρος έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των ελεύθερων ριζών , με μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.
7 – Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Τα φάρμακα που συνταγογραφούνται για μείωση της αρτηριακής πίεσης μπλοκάρουν ένα ένζυμο που ονομάζεται ACE (μετατρεπτικό ένζυμο της αγγειοτενσίνης), και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει το ίδιο ένζυμο αναστέλλεται και καταναλώνοντας μελιτζάνα.
8 – Βοηθά τον διαβήτη τύπου 2
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας της μελιτζάνας σε φυτικές ίνες και την χαμηλή περιεκτικότητα σε διαλυτούς υδατάνθρακες , το Εθνικό Πρόγραμμα Εκπαίδευσης Διαβήτη των NIH και η Αμερικανική Διαβητολογική Εταιρεία προτείνει να εντάξετε στην διατροφή σας την μελιτζάνα ώστε να μπορέσετε να διαχειριστείτε τον διαβήτη τύπου 2. Η αντιοξειδωτική δράση της άλφα-γλυκοσιδάσης λειτουργεί ανασταλτικά και μπορεί να μειώσει την υπεργλυκαιμία που προκαλείται απο παθογένεση.
9 – Βοηθά στην υγεία των οστών
Η πεποίθηση ότι τα φυτά όπως η μελιτζάνα συμβάλλει στην οστεοπόρωση είναι ένας μύθος.
Οι μελιτζάνες αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, το οποίο μέταλλο είναι απαραίτητο για να έχουμε υγιή οστά.
10 – Υγιή μάτια
Επειδή η μελιτζάνα αποτελεί καλή πηγή χρωστικών φλαβονοειδών , γνωστές ως ανθοκυανίνες , βοηθά ώστε να διατηρηθεί η υγεία του κερατοειδούς και των αιμοφόρων αγγείων στο μάτι ,μειώνοντας τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και της εμφάνισης καταρράκτη.