Εσείς γνωρίζετε πως η ομίχλη επηρεάζει την υγεία σας;

Home ΥΓΕΙΑ Εσείς γνωρίζετε πως η ομίχλη επηρεάζει την υγεία σας;
fog

Οι ομίχλες προκαλούν το κρύο να διεισδύει μέσα από τα στρώματα του ζεστού ρουχισμού, αυξάνοντας την δυσφορία σας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι για τη σωματική ασφάλεια, καθώς η χαμηλή ορατότητα προκαλεί δυνητικά περισσότερα ατυχήματα από την αστοχία των οχημάτων. Έτσι, πρέπει να είστε λίγο πιο προσεκτικοί όταν επιχειρείτε να βγείτε έξω από το σπίτι σας. Περπατώντας, κάνοντας τζόκινγκ, κάνοντας γυμναστική, κάνοντας ιππασία ή οδηγώντας – πρέπει να είστε πιο προσεκτικοί απ’ ό,τι άλλες φορές για να αποφύγετε ατυχήματα ή συγκρούσεις, σύμφωνα με το άρθρο της ιστοσελίδας Aims India.

Δοκιμάστε αυτό για να βελτιώσετε την εγρήγορση: Συνήθως, η κατανάλωση τσαγιού ή καφέ καθαρίζει τους ιστούς αράχνης από τον εγκέφαλο. Δεδομένου ότι η υπερβολική κατανάλωση τσαγιού ή καφέ μπορεί να είναι επιβλαβής, δοκιμάστε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής όταν βρίσκεστε σε εσωτερικούς χώρους, ώστε να εξασφαλίσετε ότι μπορείτε να στείλετε περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλό σας και να οξύνετε τις αισθήσεις σας.

Οι ατμοί στην ομίχλη επηρεάζουν αρνητικά την αναπνοή

Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, πριν από λίγο περισσότερο από έναν αιώνα κάποιοι επιστήμονες υποστήριζαν ότι οι ομίχλες είναι ωφέλιμες για τον άνθρωπο και ότι μπορεί ακόμη και να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής. Ωστόσο, οι εν λόγω επιστήμονες παραδέχθηκαν ότι υπάρχουν αρκετές παθήσεις που μπορεί να επιδεινωθούν από μια πυκνή ομίχλη. Οι κυριότερες από αυτές είναι το άσθμα και οι ρευματισμοί. Η ομίχλη επηρεάζει αρνητικά την αναπνοή για δύο λόγους. Πρώτον, η αναπνοή σε ομίχλη σημαίνει ότι οι ευαίσθητοι πνεύμονές σας εκτίθενται σε κρύο, υδαρή αέρα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ρίγη, και ερεθισμό που προκαλεί βήχα και συνάχι. Σε άτομα με χαμηλά επίπεδα ανοσίας και ζωτικότητας, θα μπορούσε να οδηγήσει σε βρογχίτιδα, αν αγνοηθεί ο βήχας.

Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες: Όταν ο αέρας που αναπνέετε είναι φορτωμένος με υδρατμούς, αυτό σημαίνει ότι λαμβάνετε λιγότερο οξυγόνο σε κάθε αναπνοή που παίρνετε. Όχι μόνο εξασθενήσατε, αλλά μπορεί να είστε και κάπως αποπροσανατολισμένοι λόγω των χαμηλότερων επιπέδων οξυγόνου στην κυκλοφορία του αίματός σας. Επίσης, μπορεί να διαπιστώσετε ότι χρειάζεστε περισσότερο ύπνο και κουράζεστε εύκολα. Αν είναι δυνατόν, κοιμηθείτε ελαφρώς περισσότερες ώρες για να βοηθήσετε τον οργανισμό σας να αντιμετωπίσει το πρόσθετο στρες.

Μπορεί να πνιγείτε ή τα μάτια σας να υποφέρουν

Δεύτερον, η ρύπανση προκαλεί ομίχλη με θείο. Το διοξείδιο του θείου έχει υψηλότερες συγκεντρώσεις στον ομιχλώδη αέρα και προκαλεί συστολή στους πνεύμονες. Καθαρό αποτέλεσμα είναι ότι κάθε ανάσα μπερδεύει το σύστημά σας. Οι ασθματικοί άνθρωποι διαπιστώνουν ότι η δυσκολία στην αναπνοή αυξάνεται αναλογικά με την πυκνότητα της ομίχλης. Όταν διαλύεται στον ομιχλώδη αέρα, το διοξείδιο του αζώτου παρουσιάζει αντιδραστικότητα. Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για μυρμήγκιασμα των ματιών και αίσθηση πνιγμού. Ορισμένοι αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολία στην κατάποση. Έτσι, αν η περιοχή στην οποία ζείτε έχει κακή ποιότητα αέρα, προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν περισσότερο σε εσωτερικούς χώρους όσο διαρκεί η ομίχλη.

Επιδείνωση του ρευματοειδούς και αρθριτικού πόνου

Οι ασθενείς που πάσχουν από ρευματισμούς και αρθρίτιδα τρέμουν την ομίχλη, καθώς κάνει τις αρθρώσεις τους να πονάνε περισσότερο. Οι ψυχρότερες θερμοκρασίες σε συνδυασμό με την υγρασία που συνεπάγονται οι ομίχλες έχουν ως αποτέλεσμα την επιδείνωση του ρευματοειδούς και αρθριτικού πόνου. Ορισμένοι γιατροί θεωρούν ότι η τάση για χειμερία νάρκη το χειμώνα και τα χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας θα μπορούσαν να κάνουν τις αρθρώσεις πιο δύσκαμπτες, καθιστώντας κάθε κίνηση εξαιρετικά επώδυνη. Ωστόσο, η αλήθεια έγκειται περισσότερο στο γεγονός ότι η πίεση του αέρα μειώνεται τις κρύες, υγρές ή ομιχλώδεις ημέρες. Η χαμηλή πίεση του αέρα αναγκάζει τους ήδη φλεγμονώδεις ιστούς να διαστέλλονται, επιδεινώνοντας έτσι τον πόνο.

Η πρωινή υγρασία μπορεί να αυξήσει την καρδιακή δυσφορία

Ένα μικρό γεγονός είναι ότι η πρωινή υγρασία που προκαλείται από τις ομίχλες του χειμώνα θέτει σε κίνδυνο τους ασθενείς με κάθε είδους καρδιαγγειακή νόσο. Ειδικά οι ηλικιωμένοι, των οποίων η κυκλοφορία έχει γίνει υποτονική λόγω ηλικίας, διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να αναπτύξουν καρδιακή δυσφορία τα πρωινά με ομίχλη. Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες μπορεί να προκαλέσουν στένωση των αιμοφόρων αγγείων. Αυτό σημαίνει ότι η καρδιά σας πρέπει να εργάζεται πιο σκληρά για να μεταφέρει το αίμα σε όλο το σώμα. Δεδομένου ότι η ομίχλη κλέβει τη ζεστασιά του σώματός σας, προκαλεί αύξηση του καρδιακού σας ρυθμού και της αρτηριακής σας πίεσης, καθώς η καρδιά εργάζεται σκληρότερα για να κάνει τη δουλειά της.

Η κατάθλιψη μπορεί να επιδεινωθεί καθώς ο ήλιος εμφανίζεται γύρω στο μεσημέρι.

Οι άνθρωποι των οποίων η συναισθηματική ευημερία και η διάθεση επηρεάζονται από το αν λάμπει ή όχι ο ήλιος μπορεί να εμφανίσουν δυσθυμία, δηλαδή χαμηλού επιπέδου, επίμονη κατάθλιψη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Θα μπορούσε να επιδεινωθεί τις ημέρες με ομίχλη.
Μπορείτε να παραμείνετε καλά και δραστήριοι ακόμη και όταν πυκνές ομίχλες τυλίγουν την πόλη και την ύπαιθρο. Ωστόσο, αν διαπιστώσετε ότι κάποια συμπτώματα σας ανησυχούν ή επηρεάζουν αρνητικά την ποιότητα της ζωής σας ή την καθημερινότητά σας- φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσε να σώσει τη ζωή σας ή τη ζωή ενός αγαπημένου σας προσώπου.