Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο πρώτος σε συχνότητα καρκίνος στους άνδρες και ο τρίτος στις γυναίκες. Τα κακά νέα είναι ότι στην πλεοψηφία των περιπτώσεων ο καρκίνος του πνεύμονα διαγιγνώσκεται με καθυστέρηση, όταν ο όγκος δεν είναι πια χειρουργήσιμος, την ώρα που πλέον οι εξελίξεις στις θεραπευτικές επιλογές είναι πολλά υποσχόμενες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα, ο οποίος μπορεί πλέον να κατηγοριοποιηθεί βάσει γενετικών μεταλλάξεων και να στοχευθεί με ειδικά φάρμακα. Χάρη σε αυτά, η 5ετής επιβίωση των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα φτάνει σήμερα το 22%.
“Η θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα έχει αλλάξει σημαντικά”, τόνισε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΟΠΕ, Διευθυντής της Ογκολογικής Μονάδας “ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗ” Θεσσαλονίκης, κ. Ιωάννης Μπουκοβίνας, χάρη στον “προληπτικό έλεγχο με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης, την εξατομικευμένη θεραπεία ανάλογα με το γονιδιακό προφίλ κάθε ασθενούς, τη βελτίωση των ποσοστών θεραπείας στα στάδια 3 & 4 του Μη Μικροκυτταρικού Καρκίνου του Πνεύμονα και τη βελτίωση των ποσοστών θεραπείας του ΜΜΚΠ”.
Διακοπή του καπνίσματος
Ο πρόεδρος της ΕΟΠΕ αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της διακοπής του καπνίσματος όχι μόνο για την πρόληψη της νόσου, αλλά και μετά τη διάγνωση. Ο κ. Μπουκοβίνας τόνισε ότι ένας στους 9 καπνιστές θα εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα κάποια στιγμή της ζωής τους και ότι ο ΜΜΚΠ εμφανίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε καπνιστές. Πρόσθεσε επίσης πως αν ένας καπνιστής συνεχίσει το κάπνισμα ακόμη και μετά τη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, έχει πολύ λιγότερες πιθανότητες να προσλάβει τα μέγιστα από τη θεραπεία του.
Το κάπνισμα, η ηλικία και η έκθεση σε περιβαλλοντικούς παράγοντες αποτελούν οι βασικοί παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του πνεύμονα. Στα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνονται ο επίμονος βήχας, η αιμόπτυση, η δυσκολία στην αναπνοή, το έντονο αίσθημα κόπωσης κ.ά. Καθώς τα συμπτώματα αυτά είναι μη ειδικά και εμφανίζονται και σε άλλες παθήσεις, εάν κάποιος τα εμφανίσει, θα πρέπει άμεσα να αναζητήσει συμβουλή ιατρού.
Έγκαιρη διάγνωση
Η έγκαιρη διάγνωση που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα από προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου, εκστρατείες ευαισθητοποίησης, διαδικασίες ταχείας παραπομπής και παραπομπή σε εξειδικευμένα κέντρα, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο τόσο στην άμεση έναρξη της θεραπείας όσο και στις εκβάσεις των ασθενών.
“Φοράμε λευκό”: Καμπάνια Φοράμε λευκό
Φορώντας λευκά, διάσημοι και μη περνούν το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα. Η σημαντικότερη κίνηση για την πρόληψη του συγκεκριμένου καρκίνου που κάθε χρόνο “χτυπά την πόρτα” σε 7.000 Έλληνες, είναι η διακοπή του καπνίσματος, τόνισαν οι ειδικοί στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της καμπάνιας ευαισθητοποίησης. Η καμπάνια «Φοράμε λευκό», αποτελεί μια πρωτοβουλία της Roche Hellas και τελεί υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου & της Ελληνικής Εταιρείας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, ενώ συμπαραστάτες και πρεσβευτές από τον χώρο του πολιτισμού και του αθλητισμού σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια είναι η Σμαράγδα Καρύδη, ο Μάριος Φραγκούλης και ο Παναγιώτης Γιαννάκης.
Ένας από τους βασικούς στόχους της καμπάνιας, εκτός από την ενημέρωση, είναι και η καταπολέμηση του στίγματος για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε η Καίτη Αποστολίδου, Πρόεδρος ECPC-European Cancer Patient Coalition, Πρόεδρος ΕΛΛ.Ο.Κ.-Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου, πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι το 67% των ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα αισθάνονται ντροπή, 74% στίγμα και 75% απελπισία.