Ασπίδα για τον καρκίνο η σωματική άσκηση

Home ΑΣΚΗΣΗ Ασπίδα για τον καρκίνο η σωματική άσκηση
dyo askisi karkinos

Σε μια προσπάθεια να αναδείξει τη σημασία της άσκησης και της σωστής διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου, η φαρμακευτική εταιρεία IPSEN έλαβε μέρος στον 37ο Μαραθώνιο της Αθήνας υποστηρίζοντας τις “Γυναίκες στην Ογκολογία- W4O Hellas” και περνώντας το μήνυμα ότι “η πρόληψη είναι στάση ζωής”.


Η σημασία της σωματικής άσκησης

Όπως τόνισε στο πλαίσιο σχετικής συνέντευξης τύπου η Δρ Ελένη Γαλάνη, Ογκολόγος Παθολόγος, Αν. Διευθύντρια Β Ογκολογικής Κλινικής Metropolitan Hospital, τόσο η παχυσαρκία όσο και η σωματική αδράνεια αποτελούν ανεξάρτητους παράγονατες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου. Με δεδομένο μάλιστα ότι 31% του πληθυσμού είναι σωματικά αδρανείς, υπολογίζεται ότι στην έλλειψη φυσικής άσκησης αποδίδονται πάνω από 3.000.000 θάνατοι ετησίως! Όπως σημείωσε μάλιστα η Δρ Γαλάνη, επιδημιολογικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η άσκηση αποτελεί ασπίδα για μια πλειάδα νοσημάτων- και για τον καρκίνο. Διευκρίνισε επίσης ότι η άσκηση έχει θέση στη φροντίδα του ογκολογικού ασθενούς ακόμη και μετά τη διάγνωση, καθώς μειώνει το άγχος και την κατάθλιψη, τον θυμό που πολύ συχνά βιώνουν οι ασθενείς, ενώ τους βοηθά να ανακτήσουν την αυτοπεποίθησή τους.


Τι έδειξαν οι μελέτες

Σημαντικά είναι και τα δεδομένα πρόσφατης μελέτης που έδειξε ότι οι γυναίκες που πριν νοσήσουν με καρκίνο του μαστού ασκούντο συστηματικά, είχαν 30% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από τον καρκίνο και 40% μικρότερες πιθανότητες να πεθάνουν από άλλα αίτια. Άλλη μελέτη, στην οποία οι ασθενείς με καρκίνο του μαστού ακολούθησαν πριν το χειρουργείο ένα βραχύ αλλά εντατικό πρόγραμμα άσκησης, έναντι μιας δεύτερης ομάδας που ακολούθησε κάποιο διαφορετικό τρόπο χαλάρωσης, φάνηκε ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν το πρόγραμμα άσκησης εμφάνισαν ευοίωνες αλλαγές στα καρκινικά τους κύτταρα. “Για πρώτη φορά φάνηκε στην πράξη, αυτό που είχαμε καταγράψει ως παρατήρηση”, τόνισε η κυρία Γαλάνη.


Οργανισμοί και φορείς από όλο τον κόσμο συστήνουν τουλάχιστον 30′ άσκησης, 5 φορές την εβδομάδα.