Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος

Home ΥΓΕΙΑ Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος
DYO kapnisma 2

Kάπνισμα; Όχι εδώ!

Mε αυτό το σλόγκαν εγκαινιάστηκε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Καπνίσματος, που σαν στόχο έχει την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και την πλήρη απαγόρευσή του σε δημόσιους χώρους, χώρους εργασίας, χώρους όπου βρίσκονται παιδιά, αυτοκίνητα. Δύο έξυπνα διαφημιστικά σποτ αλλά και ένας τετραψήφιος αριθμός (1142), όπου οι πολίτες θα ενημερώνονται (για το τι ισχύει, για καταγγελίες), αλλά και θα υποστηρίζονται στην απόφασή τους να κόψουν το κάπνισμα, βρίσκονται στον πυρήνα της νέας προσπάθειας του υπουργείου.

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τέσσερις βασικούς άξονες:
1. Την προαγωγή της υγείας και της πρόληψης για να αποτραπεί η έναρξη του καπνίσματος, ειδικά σε νέους από 15 ετών
2. Την προστασία των μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα
3. Την υποστήριξη στη διακοπή του καπνίσματος
4. Τον έλεγχο και τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στα νέα προϊόντα καπνού

Ο νόμος προβλέπει πρόστιμα μέχρι 500 ευρώ για τους παραβάτες και έως 10.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες των χώρων όπου συντελείται η παράβαση. Σε περίπτωση τέταρτης υποτροπής, το κατάστημα θα κλείνει προσωρινά, σε περίπτωση πέμπτης υποτροπής θα ανακαλείται η άδεια λειτουργίας του.

Προτεραιότητες του Εθνικού Σχεδίου είναι  η διαμόρφωση μιας αντικαπνιστικής κουλτούρας, ώστε να αποτραπεί η έναρξη αυτής της κακής συνήθειας και μάλιστα σε μικρές ηλικίες. Επίσης, η ενεργή υποστήριξη όσων πάρουν την απόφαση να κόψουν το κάπνισμα, με αύξηση του αριθμού των Ιατρείων Διακοπής καπνίσματος και ενίσχυσή τους.