Τα 5 οφέλη του Κεφίρ

Home ΔΙΑΤΡΟΦΗ Τα 5 οφέλη του Κεφίρ
Κεφίρ1

Το κεφίρ είναι ένα ζυμωμένο ποτό γάλακτος που παρασκευάζεται με τη χρήση βακτηρίων και πρωτοαναπτύχθηκε στα βουνά του βόρειου Καυκάσου. Το κεφίρ μπορεί να καταναλωθεί ως ποτό, με δημητριακά ή βρώμη ή να χρησιμοποιηθεί σε αρτοσκευάσματα, σούπες και σαλάτες. Αποφύγετε τη θερμική του επεξεργασία, γιατί η θερμότητα μπορεί να μειώσει σημαντικά τη συγκέντρωσή του σε προβιοτικά. Ποια είναι όμως τα οφέλη του κεφίρ για τον οργανισμό;

Κεφίρ1. Βοηθά στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Το 2015 μελέτη συνέκρινε τις επιπτώσεις της κατανάλωσης του κεφίρ και του συμβατικού γάλακτος που έχει υποστεί ζύμωση στα επίπεδα σακχάρου ατόμων με διαβήτη. Οι συμμετέχοντες που κατανάλωσαν το κεφίρ είχαν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα από όσους κατανάλωναν το συμβατικό γάλα που είχε υποστεί ζύμωση.

2. Μειώνει τη χοληστερόλη. Μελέτη του 2017 εξέτασε τις αλλαγές στα επίπεδα χοληστερόλης μεταξύ των γυναικών που έπιναν γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή κεφίρ. Οι συμμετέχοντες, που είχαν χωριστεί σε ομάδες, έπιναν 2 μερίδες γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, 4 μερίδες γάλα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά ή 4 μερίδες κεφίρ την ημέρα. Μετά από 8 εβδομάδες, όσοι έπιναν κεφίρ εμφάνισαν σημαντικές μειώσεις στην ολική και στην «κακή» χοληστερόλη τους. Τα προβιοτικά του κεφίρ φαίνεται πως επιδρούν στον τρόπο με τον οποίο το σώμα παράγει, επεξεργάζεται και χρησιμοποιεί τη χοληστερόλη.

3. Μπορεί να βελτιώσει τη δυσανεξία στη λακτόζη. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βακτηρίδια που υπάρχουν στο κεφίρ διαλύουν μεγάλο μέρος της λακτόζης. Θα μπορούσε επομένως να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστεί η δυσανεξία στη λακτόζη.

4. Βελτιώνει την υγεία του γαστρεντερικού συστήματος. Τα προβιοτικά τρόφιμα, όπως το κεφίρ, μπορούν να βοηθήσουν στη θεραπεία της διάρροιας που προκαλείται από λοίμωξη ή αντιβιοτικά, ενώ εξετάζεται η χρήση του για την υποβοήθηση της θεραπείας του έλκους στομάχου.

5. Είναι αντιμικροβιακό & αντιμυκητισιακό. Έρευνες έχουν δείξει ότι το κεφίρ είναι ευεργετικό κατά των κολπικών μολύνσεων και των μυκητιάσεων.

 

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ…