dyo-logo-200

Και το καλοκαίρι έχει τις αλλεργίες του

Κάθε εποχή έχει τις ιδιαίτερες αλλεργίες της – δεν είναι λοιπόν µόνο η άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι που εγκυµονεί κινδύνους για αλλεργικά και µη άτοµα, µιας και ερχόµαστε σε άµεση επαφή µε τη φύση.
Αν κάνεις λήψη αντιβιοτικών, τετρακυκλίνων ή αντιεπιληπτικών ή χρησιμοποιείς αντιισταμινικές αλοιφές για τυχόν εξανθήματα, ο κίνδυνος φωτοαλλεργίας αυξάνεται.
Αν πάσχεις από κάποια από τις παρακάτω αλλεργίες, φεύγοντας για διακοπές, θεωρείται απαραίτητο να έχεις στο φαρµακείο σου εκτός των άλλων και τα συνηθισµένα αντιαλλεργικά φάρµακα, όπως αντιισταµινικά χάπια και κορτιζόνες, αλοιφές για τα τσιµπήµατα από έντοµα, µέδουσες, κουνούπια και λοιπά ζωύφια. Αν όµως είσαι άτοµο αλλεργικό στα έντοµα (π.χ. µέλισσες, σφήκες κ.ά.), θεωρείται απαραίτητο να έχεις µαζί σου και ένεση κορτιζόνης και αδρεναλίνης.
Ας δούµε όµως ποιες είναι οι πιο συχνές καλοκαιρινές αλλεργίες και τι µπορούµε να κάνουµε για να τις αντιµετωπίσουµε:
Η φωτοαλλεργία ή φωτοευαισθησία στον ήλιο και η ηλιακή κνίδωση. Αν µάλιστα κάνεις λήψη αντιβιοτικών, τετρακυκλίνων ή αντιεπιληπτικών ή χρησιµοποιείς αντιισταµινικές αλοιφές για τυχόν εξανθήµατα, ο κίνδυνος φωτοαλλεργίας αυξάνεται. Αυτή η αλλεργία εκδηλώνεται µε φαγούρα και κοκκινίλες ή πρηξίµατα µε δυσάρεστες συνέπειες. Για την αποφυγή της, εκτός από τη µη έκθεση στον ήλιο, θεωρείται απαραίτητη η χρήση αντιηλιακού, µε δείκτη προστασίας 20 ή 30.
Η κνίδωση εκ ψύχους. Μην απορείς! Απασχολεί ορισµένους ασθενείς όταν έρχονται σε επαφή µε την παγωµένη θάλασσα και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν ακόµα και τη ζωή τους από πνιγµό εξαιτίας αλλεργικού σοκ.
Η χολινεργική κνίδωση στη ζέστη. Αποτελεί ένα ιδιαίτερο είδος φυσικής κνίδωσης που µπορεί να προκληθεί από τις υψηλές θερµοκρασίες. Οι πολύ υψηλές θερµοκρασίες ή ένα πολύ ζεστό περιβάλλον µπορούν να προκαλέσουν αύξηση της θερµοκρασίας του σώµατος και εµφάνιση αναφυλαξίας.
Η µοναδική αποτελεσµατική θεραπεία για την αναφυλακτική αντίδραση είναι η χορήγηση αδρεναλίνης.
Μπορεί οι αλλεργίες στις γύρεις να κυριαρχούν την άνοιξη, όµως και το καλοκαίρι έχουµε αναπνευστικές αλλεργίες (ρινίτιδα/άσθµα) που οφείλονται σε µύκητες (π.χ. alternaria) ή στα ακάρεα της οικιακής σκόνης. Ειδικά στα νησιά µας, λόγω της υγρασίας, έχουµε υψηλά ποσοστά ρινίτιδας και άσθµατος. Επίσης, το καλοκαίρι γύρεις φυτών, όπως η αρτεµισία (αψιθιά), το χορτάρι βερµούδα (αγριάδα) κ.λπ., υπάρχουν στην ατµόσφαιρα.
Τα τσιµπήµατα εντόµων, όπως τα κουνούπια, οι σκνίπες, οι ψύλλοι, καθώς και τα πιο επικίνδυνα τσιµπήµατα, από έντοµα όπως οι σφήκες, οι µέλισσες και οι αλογόµυγες! Σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται άµεση αντιµετώπιση, ειδικά αν έχεις ευαισθησία στα έντοµα, µε χρήση αυτόµατης αδρεναλίνης και κορτιζόνης ενδοµυϊκά ή ακόµη και ενδοφλέβια, αν υπάρχει η δυνατότητα, και λήψη βρογχοδιασταλτικών spray σε περίπτωση δύσπνοιας. Βέβαια, µετά θα χρειαστεί να προσφύγεις για παρακολούθηση σε κάποιο Κέντρο Υγείας ή νοσοκοµείο.
Για την αποφυγή των τσιµπηµάτων από έντοµα, συστήνεται ειδικά στους αλλεργικούς να µη φορούν πολύχρωµα ρούχα και καπέλα µε λουλούδια για να µην προσελκύουν τα έντοµα. Επίσης, να µη φορούν έντονα αρώµατα και να αποφεύγουν να τρώνε στην εξοχή (πικ νικ), καθώς και να µην πειράζουν τα έντοµα, ειδικά το απόγευµα µε τη ζέστη, αφού τότε επιτίθενται πιο εύκολα.
Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν επίσης τα τσιµπήµατα από µέδουσες και θαλάσσιες ανεµώνες, διότι µπορεί να κινδυνεύσουµε από αυτές, όπως και από τα ψάρια µε δηλητήριο (π.χ. δράκαινες, σκορπίνες κ.λπ.). Και σε αυτά τα τσιµπήµατα η στρατηγική είναι η ίδια που ακολουθείται και στα τσιµπήµατα εντόµων.
Δεν πρέπει να ξεχνάµε και τα δηλητηριώδη ζώα, όπως τα φίδια, τις αράχνες, τους σκορπιούς, από τα οποία αν τσιµπηθεί κάποιος, ακόµη κι αν δεν είναι αλλεργικός, µπορεί να κινδυνεύσει. Γι’ αυτό, αφού του δώσουµε κάποιο αντιισταµινικό, την κορτιζόνη, ακόµα και την αδρεναλίνη, θα πρέπει τάχιστα να τον πάµε στο πλησιέστερο νοσοκοµείο για τα περαιτέρω (αντιοφικό ορό και λοιπή υποστηρικτική αγωγή).
Επειδή τα θαλασσινά, τα ψάρια και πολλά φρούτα κυριαρχούν στην καλοκαιρινή διατροφή, θα πρέπει, αν έχεις αλλεργία σε αυτά, να εφιστάς την προσοχή του µάγειρα! Αν, για παράδειγµα, στο λάδι που τηγάνισε τα ψάρια, µετά τηγανίσει τα καλαµάρια που παρήγγειλες, και έχεις αλλεργία στα ψάρια, θα έχεις πρόβληµα.
Τέλος, ποτέ να µην ξεχνάς να έχεις µαζί σου τα φάρµακα που σου έχει συστήσει ο αλλεργιολόγος σου. Καλό καλοκαίρι!

Photo by freepik

Κοινοποίησε αυτο το άρθρο:

Facebook
Twitter
Pinterest
WhatsApp
Email

Σχετικά άρθρα:

Ανακάλυψε το τελευταίο τεύχος του Δ.Υ.Ο.

Περισσότερα Άρθρα

kali ugeia sunentefksi
«Για καλή υγεία χρειάζεται μέτρο και κοινή λογική»
p kormas article
«Το τοπίο στην oρθοπαιδική αλλάζει συνεχώς»
klentzeris upogenitikotita
Πώς η πανδημία COVID19 προκάλεσε πτώση των γεννήσεων στην Ευρώπη και στην χώρα μας
antidoto pathitikotita
Η πανδημία απο την σκοπιά της ομάδας "Αντίδοτο στην Παθητικότητα"
main banner foitites
Ε.Φ.Φ.Ε: " Η πανδημία αποτέλεσε πρόκληση για εμάς "
kostas sirigos 1
Έχει σημασία να αποκτήσουμε παιδεία και κουλτούρα πρόληψης;
prwtovoulia newn
Πώς ο covid-19 άλλαξε την ζωή της νεολαίας
MINA GKAGKA COVER
ΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ «Είμαστε έτοιμοι για το δεύτερο κύμα»
stefanos kales
«Πιθανό να έχουμε εμβόλιο για τον COVID το φθινόπωρο ή τον χειμώνα»
mouzaka cover
Συνέντευξη της Λυδίας Μουζάκα στο περιοδικό Ciao