ΔΙΑΚΟΠΕΣ- Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα σώματος & ψυχής

Home ΥΓΕΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ- Πάρτε μαζί σας τα απαραίτητα φάρμακα σώματος & ψυχής
vacation suitcase medicine

Πόσες φορές δεν γεμίσαμε τις βαλίτσες μας με άχρηστα και αμέτρητα ρούχα – παπούτσια – κοσμήματα, τα οποία συσκευάσαμε, κουβαλήσαμε… δεν χρησιμοποιήσαμε και τα επιστρέψαμε πάλι πίσω! Τελικά, πήγαν διακοπές τα αντικείμενα και σε εμάς έμεινε η σκοτούρα της προετοιμασίας και το βάρος της μεταφοράς… Φροντίζουμε για τις διακοπές μας να προετοιμαστούμε ώστε να είμαστε ανάλαφροι, ξέγνοιαστοι, απαλλαγμένοι από συνήθειες και «βάρη» της καθημερινότητας.
 
Η  επαγγελµατική και η κοινωνική µας ζωή «επιβάλλουν» ντύσιµο προσεγµένο, όµως αξίζει αυτή τη συνήθεια να την υιοθετήσουµε και στις διακοπές, παίρνοντας π.χ. ψηλοτάκουνες γόβες για τα καλντερίµια του νησιού ή ταγιέρ – κουστούµι και γραβάτα «µήπως βγούµε κάπου καλά»; Μήπως πρέπει να ξεφορτωθούµε αυτές τις συνήθειες και να πακετάρουµε στις αποσκευές µας τα απολύτως απαραίτητα φάρµακα του σώµατος και της ψυχής;
Αυτά δεν είναι άλλα από:
1) Λίγα, ανάλαφρα, πρακτικά ρούχα, βαµβακερά, δροσερά, φιλικά στο σώµα, αναπαυτικά παπούτσια, κάτι ζεστό για την ψύχρα τις νύχτες κάτω από τον γεµάτο αστέρια βραδινό ουρανό, µακριά από τα φώτα της πόλης…
2) Γυαλιά ηλίου, καπέλα, σαγιονάρες, παρεό, µαγιό.
3) Αγαπηµένα παιχνίδια των παιδιών και των µεγάλων και τα απαραίτητα βιβλία – φάρµακα της ψυχής.
4) Τα φάρµακα του σώµατος, το φαρµακείο των διακοπών. Τι πρέπει να περιέχει αυτό;
 
Το φαρµακείο των διακοπών
Το περιεχόµενό του ποικίλλει ανάλογα αν πάµε διακοπές µε παιδιά, µε χρονίως πάσχοντες, µε ηλικιωµένους, µε εγκύους ή αν κάνουµε ταξίδι στο εξωτερικό.
Ειδικά για διακοπές στην Ελλάδα, το περιεχόµενο του φαρµακείου θα εξαρτηθεί από:

  •   Τον προορισµό, δηλαδή  πόσο κοντά βρισκόµαστε σε Κέντρο Υγείας ή φαρµακείο (αν το µέρος που θα πάµε είναι ερηµικό, θα πρέπει να πάρουµε περισσότερα πράγµατα µαζί µας).
  •   Από τις ανάγκες µας (τις δικές µας και της οικογένειάς µας). Αν χρησιµοποιούµε ήδη φάρµακα ή πάσχουµε από ασθένειες, είναι σηµαντικό να λάβουµε υπόψη µας τις αλλαγές των συνθηκών  και να προετοιµαστούµε κατάλληλα ώστε να αποφύγουµε επιπλοκές.

Καλό είναι να έχουµε µαζί µας κάποια απαραίτητα τηλέφωνα (γιατρού, παιδιάτρου, φαρµακείου, Κέντρου Υγείας κ.λπ.), καθώς και τη φαρµακευτική µας αγωγή, ώστε να µη βρεθούµε από την πρώτη στιγµή µε το πρόβληµα «Α! ξέχασα το φάρµακό µου!»
Αν πρόκειται να πάµε σε αποµακρυσµένη περιοχή από Κέντρο Υγείας ή φαρµακείο, καλό είναι να έχουµε µαζί µας µία ένεση κορτιζόνης µε σύριγγα, για κάθε ενδεχόµενο (Όλο και θα βρεθεί ένας επιστήµονας Υγείας να βοηθήσει στη χρήση της όταν προκύψει το πρόβληµα, άρα και η ανάγκη).
Τώρα, κλασικά το φαρµακείο µας θα πρέπει να εφοδιαστεί µε:

  •   αντιισταµινικό
  •   αντιδιαρροϊκό
  •   αντιφλεγµονώδες
  •   αντιόξινο
  •   αντιπυρετικό
  •   αντιβιοτικό
  •   αντισηπτικό
  •   και βέβαια αντικουνουπικό και αντιηλιακό.

Όλα τα παραπάνω «αντί» σηµατοδοτούν τα όπλα µας για όλους τους πιθανούς µικρούς εχθρούς ή προβλήµατα που µπορεί να επιφυλάσσουν δυσάρεστες εκπλήξεις και να χαλάσουν τις διακοπές µας στερώντας µας την ξεγνοιασιά!

  •   Καλό είναι ακόµα να προσθέσουµε στο φαρµακείο µας ένα τσιµπιδάκι φρυδιών που θα χρειαστεί για να αφαιρέσουµε ένα αγκάθι, ένα κεντρί ή αχινό.
  •   Ένα απλό κολλύριο για ερεθισµό στα µάτια, είδη επίδεσης κάποιων τραυµάτων.
  •   Αντιηλιακό προσώπου και σώµατος σε ποσότητα που να µας επιτρέπει ανανέωση κάθε 2-3 ώρες.
  •   Δροσιστικό gel αλόης ή µια υδαρή, αντιφλογιστική κρέµα για µετά την ηλιοθεραπεία.
  •   Φυσικά µην παραλείψετε να έχετε µαζί σας το κατάλληλο προϊόν σε µορφή υδρογέλης για αντιµετώπιση πληγών (τραύµατα, εγκαύµατα, ανοιχτές πληγές και αντιµετώπιση ηλιακού εγκαύµατος)

Τέλος, προσοχή στη µεταφορά και αποθήκευση όλων των φαρµάκων! Δεν θα πρέπει να παραµείνουν εκτεθειµένα στον ήλιο! Αν έχουµε µαζί µας ψυγειάκι µε παγοκύστες τα τοποθετούµε εκεί. Αν όχι, φροντίζουµε να τα φυλάξουµε σε σκιερό µέρος, ακόµα και τα αντιηλιακά ώστε να είναι δροσερά (όχι µέσα στο αυτοκίνητο που «βράζει»).
Έτοιµη, λοιπόν, η βαλίτσα-
«φαρµακείο» των διακοπών µε τα απαραίτητα φάρµακα σώµατος και ψυχής.
Καλές διακοπές και επιστρέψτε τη βαλίτσα σας γεµάτη από όµορφες αναµνήσεις, εµπειρίες, ξέγνοιαστοι και ανανεωµένοι!