Εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι αντιηλιακοί φακοί επαφής

Home ΟΜΟΡΦΙΑ Εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ οι πρώτοι αντιηλιακοί φακοί επαφής
contact lenses

Τους πρώτους φωτοχρωμικούς φακούς επαφής, οι οποίοι σκουραίνουν όταν εκτίθενται στον ήλιο  ώστε να προστατεύουν τα μάτια από την υπεριώδη ακτινοβολία, ενέκρινε ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA).
Η φωτοχρωμική τεχνολογία χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια στην  παρασκευή διορθωτικών γυαλιών ή γυαλιών ηλίου, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σκουραίνουν ή να γίνονται πιο ανοικτόχρωμα ανάλογα με τα επίπεδα της UV. Οι νέοι  φακοί σκουραίνουν μόλις εκτεθούν στο  λαμπερό φως της μέρας και ξαναγίνονται ανοικτόχρωμοι μόλις επιστρέψει ο χρήστης τους σε συνθήκες μειωμένου φωτισμού.
«Η νέα  τεχνολογία ασφαλώς είναι ενδιαφέρουσα και χρήσιμη για εκείνους τους χρήστες των φακών επαφής οι οποίοι, παρά τις συνεχείς  προειδοποιήσεις μας, δεν  φορούν γυαλιά ηλίου», σχολιάζει ο χειρουργός- οφθαλμίατρος Δρ Αναστάσιος-Ι. Κανελλόπουλος, MD, ιδρυτής και επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας LaserVision, καθηγητής Οφθαλμολογίας Πανεπιστημίου Νέας Υόρκης, NYU Medical  School. Ώστόσο προειδοποιεί ότι οι νέοι  φακοί «δεν  μπορούν να υποκαταστήσουν πλήρως τα γυαλιά ηλίου», «καθώς δεν καλύπτουν τους ευαίσθητους ιστούς περιμετρι- κά της κόρης αλλά και γύρω από τα μάτια». «Η παρατεταμένη έκθεση των ματιών στον δυνατό ήλιο  χωρίς προφυλάξεις μπορεί να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλάβες στον κερατοειδή χιτώνα του ματιού και τους υποκείμενους ιστούς», εξηγεί.