zaxari fraoula koutali

Με ποιους τρόπους μας παχαίνει η ζάχαρη;

Σύμφωνα με την Κωνσταντίνα Παρασκευά, Διαιτολόγο – Διατροφολόγο, η κοινή ζάχαρη (σακχαρόζη) παράγεται από τo φυτό ζαχαροκάλαμο ή το ζαχαρότευτλο, είναι ένας δισακχαρίτης που αποτελείται από ένα μόριο φρουκτόζης και ένα μόριο γλυκόζης.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να μας αυξήσει το σωματικό μας βάρος είναι οι παρακάτω:

  • Κάθε γραμμάριο ζάχαρης = 4 Kcals.
  • μεγάλες ποσότητες ζάχαρης κάνουν τον εγκέφαλο ανθεκτικό στην λεπτίνη την ορμόνη που ρυθμίζει την αίσθηση της πείνας με αποτέλεσμα να μην στέλνει ο εγκέφαλος το μήνυμα ότι ο οργανισμός έχει γεμάτες τις αποθήκες του.
  • Η ζάχαρη έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη γι΄αυτό αυξάνονται γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δεν υπάρχει η αίσθηση του κορεσμού.
  • Η ζάχαρη είναι εθιστική και όταν την καταναλώνουμε παράγεται στον οργανισμό μία ουσία (η ντοπαμίνη) που μας κάνει να νιώθουμε χαρά γι΄αυτό ξανά καταναλώνουμε ζάχαρη για να έχουμε τα ίδια συναισθήματα.
  • Αντίσταση στην ινσουλίνη.

Η ινσουλίνη αποβάλλει την γλυκόζη από το αίμα, όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες ζάχαρης το σώμα χρειάζεται περισσότερη ινσουλίνη για να αποβάλλει την γλυκόζη. Η περίσσεια γλυκόζης μπορεί να μετατραπεί σε γλυκογόνο και να αποθηκευτεί στο ήπαρ. Έτσι το σώμα μαθαίνει να χρησιμοποιεί την ζάχαρη ως καύσιμη ύλη αντί του λίπους και αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σωματικου βάρους.

Τέλος η υπερβολική κατανάλωση της ζάχαρης εκτός απο αύξηση βάρους (παχυσαρκία) μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα στην καρδιά, καταστολή του ανοσοποιητικού κ.α.